Εργασία & ΕπιχειρηματικότηταΚοινωνία

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο ΕΒΕΑ η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

Νέα πρόεδρος του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) αναδείχθηκε η Σοφία Εφραίμογλου Κουνενάκη – Sophia Efraimoglou Kounenaki , η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ΕΒΕΑ που εκλέγεται σε αυτήν τη θέση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου που συνήλθε για αυτόν τον σκοπό.
Εδώ άρθρο της κ. Εφραίμογλου-Κουνενάκη που είχε δημοσιευθεί στην Ε

“Όταν η γυναίκα έχει ίσες ευκαιρίες, γίνεται στυλοβάτης της κοινωνίας”

Γράφει η Σοφία Κουνενάκη –Εφραίμογλου

Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημικής κρίσης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κινδυνεύουμε να κάνουμε πολλά βήματα προς τα πίσω, όσον αφορά την άμβλυνση των κοινωνικών, οικονομικών και έμφυλων ανισοτήτων. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε το ρόλο των γυναικών σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Το σίγουρο είναι ότι o ιός θα νικηθεί όμως παράλληλα θα πρέπει να φροντίσουμε και αυτούς που μας φροντίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας, αποτελώντας τη μεγάλη πλειονότητα του εργατικού δυναμικού στους εν λόγω κλάδους.

Η γυναίκα σήμερα καλείται να πρωταγωνιστήσει σε όλους τους ρόλους της αλλά ταυτόχρονα βάλλεται. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι καταστροφικές, οι ανισότητες δεδομένες, ενώ οι περιορισμοί φέρνουν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή στη μετά την πανδημία εποχή, έχουμε χρέος να δώσουμε μεγάλη προσοχή στον αγώνα των γυναικών. Κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει τις κραυγές αγωνίας των γυναικών που αντιμετωπίζουν σεξουαλική, λεκτική και συναισθηματική βία. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε κάθε γυναίκα για να διηγηθεί τη δική της ιστορία και η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανισότητες στην εργασία. Εκτός από το χρόνιο ζήτημα του μισθολογικού χάσματος, η Ελλάδα εμφανίζει απογοητευτική επίδοση σε ένα πεδίο που ενδέχεται να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στην πορεία προς την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τις εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες των γυναικών, τη στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία είναι η καθημερινότητά μας και η ψηφιακή οικονομία το μέλλον.

Μετά τις Βουλγάρες και τις Ρουμάνες, οι Ελληνίδες έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία μέσω της απασχόλησής τους, της χρήσης του διαδικτύου και των δεξιοτήτων τους. Κινδυνεύουν, με άλλα λόγια, να χάσουν το τρένο της ψηφιακής εποχής με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το έμφυλο μισθολογικό χάσμα.

Στο ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών) είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 θα υλοποιήσουμε ένα συνολικό πλάνο στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ξεκινάμε με ένα ευρύ πρόγραμμα επιμόρφωσης που έχει στόχο την κατάρτιση των άνεργων γυναικών, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα πρακτικής σε επιχειρήσεις από επιλεγμένους τομείς της οικονομίας.

Στόχος μας είναι οι 250.000 γυναικείες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, τις οποίες εκπροσωπούμε, να βρεθούν στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλουμε τα μέγιστα στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο δεν θα αντιμετωπίζει το θέμα της ισότητας ως «εκκρεμότητα» αλλά ως αναγκαίο εργαλείο για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Γιατί η γυναίκα που έχει ίσες ευκαιρίες και δεν φοβάται να μιλήσει, να εργαστεί και να επιχειρήσει, είναι στυλοβάτης της κοινωνίας και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμιά επίσημη απάντηση για το νερό

Aleka Stamatiadi

Rapid tests στα δύο μεγάλα πάρκα της Αττικής την Καθαρά Δευτέρα

Αφιέρωμα στον άνθρωπο-στον ευεργέτη Αθανάσιο Ι. Μαρτίνο