Κοινωνία Σημαντικότερα

Αφιέρωμα στον άνθρωπο-στον ευεργέτη Αθανάσιο Ι. Μαρτίνο

γράφει ο Χρυσόστομος Σύρκος

 

«Ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ»

Πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος, όταν είναι άνθρωπος.

(Ρήση του Αθηναίου ποιητή Μενάνδρου 342-291 π.Χ.)

 

Στη σημερινή εποχή της αποξένωσης και του απομονωτισμού, όπου ο ατομισμός δεσπόζει και το εμείς εκλείπει στις δράσεις των ανθρώπων, προβάλλουν στο κοινωνικό στερέωμα, ως αστέρες πολύφωτοι, προσωπικότητες που ευεργετούν το συνάνθρωπό τους ποικιλοτρόπως.

Συνεχίζουν έτσι το έργο των εθνικών ευεργετών που βοήθησαν το γένος των Ελλήνων σε χαλεπούς καιρούς να ορθοποδήσει, οι σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες. Στη χορεία των σύγχρονων εθνικών ευεργετών του γένους μας κατατάσσεται και ο μειλίχιος, ο ταπεινός, ο ήρεμος, ο αξιοπρεπής, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο κύριος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΜΑΡΤΙΝΟΣ.

Ο εμπνεόμενος από τα νάματα της ορθόδοξης πίστης μας και τις αξίες του Ελληνισμού πορεύεται με τη σύζυγό του κ. ΜΑΡΙΝΑ, ευεργετών του Έθνους των Ελλήνων, τηρώντας το αγιογραφικό < σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου» (Ματθαίου Κεφ.6, στιχ.3).

Ο επιχειρών να καταγράψει τις ευεργεσίες του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του κ. Μαρίνας καταπλήσσεται από το πλήθος και το εύρος τους.

– Κατασκευάζει υπέρλαμπρους Ιερούς Ναούς, αναστηλώνει άλλους

– Χτίζει σχολεία, πλουτίζει άλλα με εκπαιδευτικό υλικό

– Οικοδομεί κολυμβητήρια

– Στήνει παιδότοπους

– Αποκαθιστά και συντηρεί μουσεία

– Αναβαθμίζει κτιριακές εγκαταστάσεις σε νοσοκομεία και τις εξοπλίζει με υπερσύγχρονα μηχανήματα (όπως στο Θριάσειο νοσοκομείο της περιοχής μας)

– Δωρίζει πυροσβεστικά και εκχιονιστικά οχήματα όπως και ταχύπλοα σκάφη στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

– Κατασκευάζει δρόμους σε Δήμους και Περιφέρειες

– Προσφέρει χρηματικές ενισχύσεις και καλύπτει το κόστος εκδόσεων βιβλίων στο σύνολο των Μητροπόλεων της πατρίδας μας

– Ευεργετεί πλουσιοπάροχα με οικονομικές ενισχύσεις και δωρεές το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων καθώς και τις ιερές Μονές το Περιβόλι της Παναγιάς μας στο Άγιο Όρος

Οι ευεργεσίες του κ. Αθανάσιο Μαρτίνου και της συζύγου του κ. Μαρίνας χρηματοδοτούνται από τους πόρους της ναυτιλιακής επιχειρηματικής του δραστηριότητας στο εξωτερικό μέσω της ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΑΙΓΕΑΣ, μετά από εισηγήσεις του κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, το οποίο και ιδρύθηκε το 2016 με Προεδρικό Διάταγμα και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δημιουργία δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν την κοινωνία σε τομείς όπως η ΥΓΕΙΑ, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ και το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ.

Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η κ. Μαρίνα Μαρτίνου, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας η κ. Μαρίνα-Ματθίλδη Μαρτίνου και ταμίας ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Εντυπωσιασμένοι από τις ευεργεσίες της οικογένειας κ. Αθανάσιου Μαρτίνου στεκόμαστε και στις συγκινητικές δωρεές του στη γενέτειρα μας πόλη τα Μέγαρα. Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, σεμνά και ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ικανοποιεί αιτήματα για οικονομικές ενισχύσεις και καλύπτει θεμελιακές ανάγκες σχολείων, φορέων, ιερών ναών, συλλόγων και μεμονωμένων ατόμων της πόλης μας καθώς και του δήμου μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την πλήρη ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Μεγάρων
  • Την αναστήλωση και πλήρη ανακαίνιση του παλαιού Ιερού Ναού στο Κοιμητήριο της πόλης μας
  • Τις πλουσιοπάροχες δωρεές του στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου και ειδικά στο Μουσειακό Κέντρο Πολιτισμού «Γεράνεια» που με κόπο δημιούργησε η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής
  • Τη χρηματοδότηση του ανοίγματος δρόμου νοτίως της Σχολής Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο
  • Τον πλουτισμό Σχολείων της πόλης μας με σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και τη χρηματοδότηση ποικίλων αναγκών τους
  • Τη χρηματοδότηση εκδόσεων βιβλίων που συγγράφουν συμπολίτες μας
  • Την ικανοποίηση αιτημάτων για οικονομικές ενισχύσεις αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας
  • Χορηγίες δραστηριοτήτων του Δήμου Μεγαρέων
  • Τη μεγάλη ευεργεσία του Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου στο Θριάσειο Νοσοκομείο με τον πλουτισμό του με 8 νέα σύγχρονα πλήρως εξοπλισμένα χειρουργεία κόστους 5 εκ ευρώ.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Ο Θανάσης Μαρτίνος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1950. Ο πατέρας του, Ιωάννης, γεννήθηκε το 1907 στην Στεμνίτσα Αρκαδίας και η μητέρα του Αθηνά (Νουνού) έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά και την Ελευσίνα. Από το 1971 εργάζεται κοντά στην οικογενειακή νεοϊδρυθείσα ναυτιλιακή εταιρεία “Thenamaris Ships Management”, την οποία ίδρυσε η μητέρα του. Το 1974, ολοκληρώνει τις σπουδές του, στα Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1975 η Thenamaris ήλεγχε έναν στόλο από 36 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων. Το 1991, ο Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime (EastMed). Διαθέτει 74 ποντοπόρα πλοία, απασχολεί 180 στελέχη στα γραφεία και 1.500 ναυτικούς στα πλοία του, ενώ είναι και μεγάλος επενδυτής στο real estate.

Εκτός από την ενασχόλησή του με τη ναυτιλία, αφιερώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε φιλανθρωπικό έργο. Μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αιγέας», στην οποία είναι επικεφαλής μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα από το 2015, επιτελεί φιλανθρωπικό έργο, χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλα. Ο Θ. Μαρτίνος μαζί με τα αδέρφια του, Ντίνο και Ανδρέα είναι ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τιμές και αξιώματα

Στις 24 Απριλίου 2015 ο Μαρτίνος τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Στις 18 Μαΐου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το Οφίκιο του Άρχοντος Εξάρχου. Έχει τιμηθεί από πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως με το Ανώτατο Παράσημο του Αγίου Διονυσίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και το χρυσό Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών. Έλαβε επίσης το Μέγα Παράσημο – το χρυσό Σταυρό του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος. Τον Οκτώβριο του 2019 έλαβε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το Χρυσό Μετάλλιο του Ζαππείου.

Ο κ. Μαρτίνος έχει, επιπλέον, ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης πολλών πόλεων και δήμων ανά την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική (Σημείωση του γράφοντος: μεταξύ των Δήμων αυτών και ο Δήμος Μεγαρέων). Στις 9 Οκτωβρίου 2019, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκε Πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. Η εγκατάστασή του στις Καρυές Αγίου Όρους, πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019.

 

Ο Θ. Μαρτίνος παντρεύτηκε το 1974 την Μαρίνα Μαρτίνου, που κατάγεται από την ορεινή Άμπλιανη Ευρυτανίας. Έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τη Γεωργία που ασχολείται με την πολιτική ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τη Μαρίνα. Είναι μόνιμος κάτοικος Γλυφάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προφυλακίστηκαν οι συλληφθέντες για σωρεία κλοπών στα Μέγαρα

“Οι ίδιοι οι Ρομά είναι πρωταγωνιστές της κοινωνικής τους ένταξης”

Aleka Stamatiadi

ΝΕΜ: Άνετη επικράτηση επί του Ιωνικού ΝΦ

Aleka Stamatiadi