Αθλητισμός Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Γιάννα Ρήγα στην Ε: “Υποφέραμε, αλλά πετύχαμε τον στόχο μας”

“Έδωσα το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου στη ομάδα, είχαμε ανθρώπους που μας πίστεψαν”

Η Γιάννα Ρήγα μιλά στην Ε για την άνοδο και το μέλλον του Βύζαντα

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ο Βύζας Μεγάρων αγωνίστηκε τελευταία φορά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Με το τέλος της εφετινής σεζόν όμως, οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους στις Εθνικές κατηγορίες, δίνοντας χαρά σ’ όλο το φίλαθλο κόσμο των Μεγάρων.

Πρόεδρος του συλλόγου σ’ αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια, ήταν η Γιάννα Ρήγα, γνωστή στο Μεγαρικό κοινό ποικιλοτρόπως. Πρωτίστως λόγω της πρότερης παρουσίας της στο υψηλότερο επίπεδο του γυναικείου ελληνικού μπάσκετ στην Ελλάδα και δευτερευόντως, μέσω της ενασχόλησης  με τα κοινά.

Πλέον τα… φώτα από τις επιτυχίες της προηγούμενης σεζόν έχουν «σβήσει», η… σκόνη έπεσε και η Γιάννα Ρήγα άνοιξε την καρδιά της στην «Ε», μιλώντας για όλα όσα βοήθησαν προκειμένου ο Βύζας να τα καταφέρει. Μίλησε για τις δύσκολες στιγμές, τη μεγάλη προσπάθεια όλων, ενώ στο τέλος της κουβέντας μας δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο μέλλον της στον ιστορικό σύλλογο…

 στον Αποστόλη Πάνο

 Γιάννα, ολοκληρώθηκε μια πολύ δύσκολη και απαιτητική χρονιά. Μια σεζόν στην οποία συνέβησαν πολλά στο αγωνιστικό σκέλος. Τι αίσθηση σου αφήνει;

Όντως, η φετινή χρονιά ήταν πολύ απαιτητική. Περάσαμε πολλές δύσκολες στιγμές ως ομάδα και παραμόνευε διαρκώς και ο κίνδυνος του κορωνοϊου, ο οποίος δε μας άφησε καθόλου ήσυχους κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.  Ταυτόχρονα έγιναν τρεις συναινετικές αλλαγές στη θέση του προπονητή και αγωνιστήκαμε απέναντι σε πολλές αξιόλογες ομάδες, οι οποίες είχαν επενδύσει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και στην άνοδο στην Γ’ Εθνική.

Προσωπικά είμαι χαρούμενη γιατί δύο χρόνια τώρα, έδωσα το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου και προσπάθησα να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο δύσκολο έργο που ανέλαβα, να είμαι Πρόεδρος σε μια ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα. Σε αυτή την πορεία και προσπάθεια, είχα πολλούς και άξιους συνεργάτες όπως τους δυο αντιπροέδρους κ.κ. Τάσο Σάλτα και Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Κώστα Γιαννακάρη που εργάστηκε ακατάπαυστα και αφιλοκερδώς, τον Γενικό Αρχηγό κ. Δημήτρη Κόκκαλη, τον Γεν. Γραμματέα κ. Αντώνη Υψηλάντη, την «ήρεμη δύναμη» και Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων κ. Ιερόθεο Μπότιζα, τον Υπεύθυνο της οικονομικής διαχείρισης κ. Θωμά Βαλτά, τον Υπεύθυνο γηπέδου κ. Νίκο Δρυμούση, τον Υπεύθυνο Ακαδημιών κ. Μάριο Ντοντάι, τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Χορηγιών κ. Τάσο Μωραΐτη  και τους δυο ορθοπεδικούς ιατρούς κ.κ. Μιχάλη Δαγιακίδη και Κώστα Οικονομόπουλο, με τους οποίους μοιραστήκαμε το όραμα μας ώστε ο σύλλογος μας  να έχει μια διαρκή ανοδική πορεία και στο μέλλον. Τους ευχαριστώ όλους θερμά.

Θα ήθελα όμως να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε έναν gentleman του Μεγαρικού αθλητισμού που υπηρετεί χρόνια τον ΒΥΖΑΝΤΑ Μεγάρων τον κ. Τάσο Σάλτα. Καταφέραμε και οι δύο μαζί, μέσω προσωπικών επαφών, γνωριμιών, «συνεχών οχλήσεων» σε χορηγούς, πολιτικούς, επώνυμους και «ανώνυμους» επιχειρηματίες, καθώς και με προσωπικά χρήματα να συγκεντρώσουμε το ποσό των 110.000 ευρώ από το συνολικό απαιτούμενο  μπάτζετ των 125.000 ευρώ, το οποίο ποσό συμπληρώθηκε από χρηματοδότηση των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά από έξι χρόνια λοιπόν, ο Βύζας επέστρεψε στη Γ’ Εθνική. Έγινε δηλαδή πράξη, ο στόχος που είχατε θέσει στο ξεκίνημα της χρονιάς. Τι χρειάστηκε για να συμβεί αυτό;

Αρχικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην προπονητική ομάδα και στους ποδοσφαιριστές γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αρκετές αντιξοότητες. Μια από αυτές ήταν και τα μπαράζ ανόδου όπου πριν και κατά τη διάρκεια αυτών ήταν υποχρεωμένοι να αγωνίζονται Τετάρτη και Κυριακή, να ταξιδέψουν με πλοία και αεροπλάνα, να «παρατήσουν» τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους για  χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών.

Όταν αναλάβαμε πριν δύο χρόνια, ο σύλλογος βρισκόταν στα όρια του «κλεισίματος». Ταυτόχρονα υστερούσε απελπιστικά στο κομμάτι της οργάνωσης, της νοοτροπίας αλλά και σε ικανό έμψυχο διοικητικό δυναμικό. Αποφασίσαμε λοιπόν, όλοι μαζί ότι θα λειτουργήσουμε τον σύλλογο σαν μια επιχείρηση. Οπότε σχεδιάσαμε ένα business plan 5ετους διάρκειας και εκεί τέθηκαν οι στόχοι του συλλόγου και οι τρόποι επίτευξής τους.

Σχεδιάσαμε έναν ΒΥΖΑΝΤΑ που θα σέβονται οι αντίπαλοι και δεν θα τον απαξιώνουν «ομαδούλες», που οι ποδοσφαιριστές θα παρακαλούν να έρθουν και όχι να παρακαλάμε εμείς να τους εντάξουμε στο δυναμικό μας και που θα νιώθουν το βάρος της φανέλας και της ιστορίας αυτής της ομάδας.

Λειτουργώντας βάσει σχεδίου, με σωστή διαχείριση και οργάνωση, με γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς, με επιμονή, υπομονή και διαφάνεια βάλαμε τις βάσεις για να ανέβουμε επίπεδο, γιατί η θέληση μας να ξυπνήσουμε τον «κοιμώμενο γίγαντα» που ακούει στο όνομα ΒΥΖΑΣ ήταν μεγαλύτερη από τα προβλήματα που υπήρχαν γενικότερα.

Υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς που μας πέρασε, που πίστεψες ότι τελικά δεν θα τα καταφέρνατε;

Ήταν αρκετές οι φορές που ένιωσα πίεση όμως ήμουν προσηλωμένη στο στόχο και πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε! Υπήρξαν στιγμές που δεχόμουν άδικη κριτική από ορισμένα άτομα εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου,  τα οποία δεν μπορούσαν να αποδεχθούν ότι μια γυναίκα ήρθε για να διοικήσει. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά – σιγά το ξεπεράσαμε με πολύ προσπάθεια και σκληρή δουλειά και πλέον έχω κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου.

Άλλες φορές… κυνηγούσαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ και σκεφτόμουν με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε οικονομικά μέχρι το τέλος. Κάθε φορά όμως βρισκόταν δίπλα μας και ένας άλλος επιχειρηματίας και μας βοηθούσε. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την επιχείρηση Megara Resins και τους αδελφούς Φάνη, που πίστεψαν στην άνοδο της ομάδα μας ακόμα και όταν βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο και μας στήριξαν με κάθε τρόπο! Χωρίς αυτή τη βοήθεια δεν θα μπορούσαμε να έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω, ποιο σημείο θεωρείς κομβικό για την επίτευξη του στόχου;

Κομβικό σημείο ήταν η ομαδική δουλειά,  η καλή ψυχολογία και το οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί στην ομάδα αλλά και στα αποδυτήρια, από το Διοικητικό Συμβούλιο, το προπονητικό τιμ, τους παίκτες, φροντιστές, φυσιοθεραπευτές, γιατρούς. Ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα θέλαμε, όταν μας κατέβαλλε η κούραση και οι τραυματισμοί από τις συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις καταφέραμε και μείναμε ενωμένοι και συγκεντρωμένοι στον τελικό μας στόχο που δεν ήταν άλλος από την άνοδο στην Γ’ Εθνική.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την πολύ μεγάλη προσπάθεια των φιλάθλων μας που ακολούθησαν την ομάδα μας σε αυτό το δύσκολο ταξίδι και την στήριξαν ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά. Διοίκηση, παίκτες, προπονητές μπορεί να φύγουμε, οι φίλαθλοι και ο κόσμος μας όμως θα μείνουν και η ομάδα θα συνεχίσει το «ταξίδι» της και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

Για να καταφέρει ο Βύζας να εξασφαλίσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική, πέρασε πολλά. Ως παλιά αθλήτρια κι έχοντας σχετική εμπειρία, πως αξιολογείς την προσπάθεια που έκαναν τεχνικό επιτελείο και ποδοσφαιριστές προκειμένου να διαχειριστούν το διάστημα των πολλών συνεχόμενων αγώνων, αλλά και της διαδικασίας των αγώνων μπαράζ;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους πραγματικούς πρωταγωνιστές τους παίκτες, τους προπονητές, στον φυσιοθεραπευτή και τον φροντιστή της ομάδας. Η συμπεριφορά όλων των ποδοσφαιριστών ήταν εξαιρετική, έδειξαν ότι έχουν ήθος, ψυχική ανθεκτικότητα  και τα έδωσαν όλα σε καθαρά αγωνιστικά πλαίσια και τους ευχαριστώ.

Το προπονητικό τιμ με επικεφαλή τον coach Δημήτρη Καλύκα και τους Πάικο Λεβεντούρη, Παναγιώτη Κοζακόπουλο και Τάσο Ανδρέου, σε συνεργασία με τον φυσιοθεραπευτή Βασίλη Καστάνη, κάνοντας σωστή διαχείριση κράτησαν σε καλή κατάσταση και αγωνιστική ετοιμότητα τους παίκτες της ομάδας μας. Γεγονός που αποδείχτηκε στον τελευταίο και καθοριστικό αγώνα με την Ελλάς Ποντίων που νικήσαμε 1-4, ενώ όλα τα προγνωστικά ήταν εναντίον μας.

Στον σύγχρονο αθλητισμό δεν φτάνει η καλή γνώση του κάθε αθλήματος ή αν θέλεις η αγωνιστική εμπειρία πάνω  σ’ αυτό, για να επιτύχεις ως παράγοντας. Πόσο σε βοήθησαν οι σπουδές στο sports management για να διαχειριστείς την κατάσταση και ειδικά στο… men management από τη στιγμή που η πλειονότητα των ανθρώπων που αποτελούν μια ομάδα ποδοσφαίρου είναι άνδρες;

Μια ομάδα χρειάζεται την εμπειρία των παλιών παραγόντων και των παλιών αθλητών να βρίσκονται κοντά της, αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται και οι τεχνοκρατικές γνώσεις και αυτό το «μίγμα» είναι πολύ βασικό. Συνεπώς, πιστεύω ότι οι σπουδές μου στη Διοίκηση του Αθλητισμού βοήθησαν αρκετά στο οργανωτικό επίπεδο.

Το ποδόσφαιρο, έτσι όπως διαμορφώθηκε στη σύγχρονη μορφή χρειάζεται την παρουσία τεχνοκρατών. Ανθρώπων δηλαδή που αντιλαμβάνονται το άθλημα ως προϊόν που θα το βοηθήσουν να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό στο ευρύ κοινό. Το μοντέλο λειτουργίας με μεθόδους «καφενείου» και αντιλήψεων περασμένων δεκαετιών του στυλ «εγώ βάζω τα χρήματα μου και κάνω ότι θέλω» έχει παρέλθει.

Τώρα όσον αφορά στο «men management» εκεί χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση και μεταχείριση, πρέπει να σκέφτεσαι πώς θα πεις κάποια πράγματα και πώς θα τα καταλάβουν οι άλλοι, γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος σκέψης μια γυναίκας από έναν άνδρα. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι είναι πιο δύσκολο να συνεργάζεσαι μόνο με γυναίκες… Εμείς είμαστε πολύ πιο απρόβλεπτες και σκεφτόμαστε πολύ πιο σύνθετα.

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί αυτά τα δυο χρόνια έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με σοβαρούς ανθρώπους που δεν μου δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα και έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και στη δουλειά μου.

Το επόμενο βήμα για τον Βύζαντα όμως είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς λόγω της φύσης της Γ’ Εθνικής θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα (από χορηγούς και μέλη του Δ.Σ.) για μετακινήσεις, προϋπολογισμό ομάδας κτλ. Πόσο αλλάζουν τα πράγματα σε σύγκριση με την σεζόν που μας πέρασε;

 

Όλοι γνωρίζουν στην ομάδα ότι το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής  κατηγορίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό των τοπικών ενώσεων.  Πορευόμαστε με βήματα αργά αλλά σταθερά, με συγκρατημένη αισιοδοξία και με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και των απαιτήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε ό,τι αφορά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο η ομάδα προσπαθεί να ενισχυθεί όσο καλύτερα μπορεί ώστε να πρωταγωνιστήσει όπως η ιστορία της επιβάλλει καθώς ο ανταγωνισμός προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρός. Είναι γνωστό ότι για να μπορέσει μία επαρχιακή ομάδα να σταθεροποιηθεί σε βάθος χρόνου χρειάζονται να γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Ένα από αυτά είναι ένας βασικός χορηγός που θα λειτουργεί ως εγγύηση και θα βοηθάει κάνοντας υπερβάσεις στις κρίσιμες εκείνες περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει ένα βήμα παραπάνω. Αυτή την «ασφάλεια» μας την εξασφάλισε η εταιρεία Megara Resins S.A. των αδελφών Φάνη και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Φυσικά, θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα υπόλοιπα έσοδα θα προέρχονται από πολλές πηγές και σε μόνιμη βάση, ενεργοποιώντας τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας (όπως τον επιχειρηματικό κόσμο, συνδρομές μελών του Δ.Σ., τον Δήμο, τους φιλάθλους, κοκ). Στόχος μας είναι η Κυριακή που θα αγωνίζεται εντός έδρας η ομάδα μας να είναι η γιορτή μίας ολόκληρης περιοχής, και ο αγώνας αυτός να λειτουργεί ως διαφημιστικό μέσο προσελκύοντας περισσότερο κόσμο στον Δήμο μας.

 

Ολοκλήρωσες με απόλυτη επιτυχία την πρώτη σου σεζόν ως πρόεδρος  του Βύζαντα Μεγάρων. Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσεις να ηγείσαι του Δ.Σ. μέχρι το τέλος της θητείας σου στο τέλος της επόμενης χρονιάς ή έχεις άλλες σκέψεις στο μυαλό σου;

Ο ΒΥΖΑΝΤΑΣ Μεγάρων μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας από τις εθνικές κατηγορίες, επέστρεψε φέτος μέσω μιας δύσκολης σεζόν και μετά από αγώνες μπαράζ κέρδισε το δικαίωμα να αγωνιστεί τη νέα χρονιά στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Δύο ήταν οι στόχοι της ομάδας για τα πρώτα δύο έτη. Η άνοδος της ανδρικής ομάδας και η προσφορά ολοκληρωμένης αθλητικής εκπαίδευσης στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας και πιστεύω ότι τους πετύχαμε και τους δυο.

Οι ακαδημίες μας σήμερα αριθμούν περίπου 180 αθλητές διαφορετικών ηλικιών και λειτουργούν με σύγχρονες μεθόδους προπόνησης και παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όπως η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης των αθλητών και ένταξής τους στο δίκτυο των Ακαδημιών του ΟΠΑΠ.

Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα από την θέση της Προέδρου αυτή την ιστορική ομάδα και από την νέα αγωνιστική σεζόν 2022-23 θα συνεχίσω να υπηρετώ την ομάδα αναλαμβάνοντας κάποια άλλη θέση εντός του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπάρχουν αξιόλογα άτομα που μπορούν να ηγηθούν και τα οποία θα στηρίξω με τις γνώσεις μου και την επιθυμία μου να εργαστώ για το καλό της ομάδας και να προσφέρω πολύ περισσότερα.

Οι ημέρες χαράς τελείωσαν, ξεκινούν οι ημέρες ευθύνης, ουσιαστικά τώρα ξεκινά ένα καινούργιο ταξίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μαρινάκης: «Υπηρετήσαμε το λαό. Το κάναμε και θα το ξανακάνουμε»

Προσοχή Καύσωνας

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς