Κάτι δικά μου

“Επενδυτικός προορισμός” μπιρ παρά

γράφει η Αλέκα Σταματιάδη

Η φράση είναι νεολογισμός των ημερών, έγινε δήλωση του πρωθυπουργού και γράφτηκε και αλλού, με το σκεπτικό ότι η χώρα επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτές ως νέο εύφορο έδαφος…

Και στην περιοχή μας τις τελευταίες εβδομάδες, έχει προκύψει αίτημα από την εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε. για διερεύνηση κοιτασμάτων βωξίτη στα Γεράνεια.

Το σενάριο για ορυχεία στη Μεγαρίδα που ανοίγει με αυτήν την κίνηση, θα είναι καταστροφικό. Για την υγεία, το περιβάλλον, κάθε είδους δραστηριότητα που μπορεί να γίνει στην περιοχή.

“Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό ως επενδυτικός προορισμός και να συνθέσει ένα νέο αφήγημα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων…” γράφεται και θα πρέπει να φανταστούμε επενδυτές τουρίστες… Οι “επενδύσεις”, μπορούν να χαρακτηρισθούν και “ξεπούλημα” των φυσικών πόρων , “μπιρ παρά”, ελέω κρίσης.  Οι επενδύσεις όμως, λέξη παραγνωρισμένη κι αυτή στην Ελλάδα, λειτουργεί με όρους κέρδους και σχέδια σαφή, σε αντίθεση με τα εντελώς ασαφή σχέδια για τις γεωτρήσεις βωξίτη, μια επένδυση με νεφελώδεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  Εμείς οι ίδιοι κοστολογούμε και δίνουμε αξία στο προϊόν μας, με όσα κάνουμε για αυτό, με όση συμβολική αξία του δίνουμε, και δε χρειάζεται να κατεβάζουμε παντελόνια με την πρώτη ευκαιρία, για ευκολία.

Ο επενδυτής βρήκε ως τον κατάλληλο προορισμό τα Γεράνεια όρη αλλά και άλλα σημεία εντός της περιοχής της Μεγαρίδας να διερευνήσει για βωξίτη. Η ελληνική κοινωνία βυθίζεται σε ένα τέλμα απάθειας και το μαγαζί ξεπουλάει το στοκ, που το διπλανό θα “μοσχοπουλήσει”, κουρασμένη θα δεχθεί τον “επενδυτικό προορισμό”…

Απαισιοδοξία, γιατί η κοινωνία των Μεγάρων σε άλλες περιόδους έχει αποδείξει τα μειωμένα αντανακλαστικά της σε “αγωνιστική” συμμετοχή. Και παρατηρώ και το άλλο αυτές τις ημέρες: δημιουργήθηκαν δύο επιτροπές, μία “επιστημόνων” και μία “αγώνα”. Εύκολα είναι αντιληπτό το “διαίρει και βασίλευε” που πάει να γίνει και είναι κάπως λυπηρό.

“Αναμένονται” ακόμα κινήσεις για την αποτροπή των γεωτρήσεων βωξίτη και σχετικά θα υπάρχει ενημέρωση αυτές τις μέρες στη “Μεγάρων γη”, στα Πευκάκια, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο για ορυχείο.

Εν αναμονή αγώνων, προτού έρθει ο “επενδυτικός τουρισμός”.

 

*φυσικά και λείπουν πολλά από τα στοιχεία για το θέμα των ορυχείων βωξίτη στη Μεγαρίδα, τα οποία θα πρέπει να τεθούν και να δημοσιοποιηθούν ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα και να διατηρηθεί έστω το φυσικό περιβάλλον, να προστατευθεί, αν όχι να αναδειχθεί-όπως θα έπρεπε να είχε γίνει.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν μπορώ να κάτσω στο Στρατουδάκειο

Παππού, έτσι ήτανε η Κατοχή;

Γιατί δεν έδωσες Πανελλήνιες

Aleka Stamatiadi