ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Δημήτρης Γεωργακής-Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών : «Καινοτόμες προσεγγίσεις & εξοικονόμηση πόρων»

Ενώ η νέα δημοτική αρχή στον Δήμο Μεγαρέων βαδίζει στον έκτο μήνα διοίκησης, συζητήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Δημήτρη Γεωργακή για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Οι στοχοθεσίες του, όπως έχει αναφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, αφορούν και μια μεγάλη τομή, την δημιουργία τουριστικού προϊόντος στον Δήμο Μεγαρέων, το λεγόμενο “branding”, που στη συνέχεια μπορεί να δώσει ώθηση στον τουρισμό της περιοχής μας.

Ωστόσο, τα καθήκοντά του ξεκινούν από τα οικονομικά και διοικητικά του Δήμου και τον ρωτήσαμε παρακάτω σχετικά, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

  • -Πώς προχωράτε για την αξιοποίηση των δημόσιων-δημοτικών χώρων στον Δήμο Μεγαρέων; “Βγήκε” αυτές τις ημέρες στον αέρα η εκμίσθωση ακινήτου-ισόγειου καταστήματος στο Άλσος Θεόγνιδος.
  • Είναι γεγονός ότι η αξιοποίηση των δημόσιων χώρων ήταν από τις πρώτες προεκλογικές μας δεσμεύσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουν οι δημότες νέες προοπτικές ποιότητας ζωής εντός του αστικού ιστού. Στη στρατηγική αυτή, επιλέξαμε να δώσουμε ζωή σε ένα μοναδικό πάρκο που διαθέτουμε εντός της πόλης, αυτό του Άλσος Θεόγνιδος, αξιοποιώντας τη δημοτική περιουσία, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για το αναψυκτήριο που βρίσκεται εκεί.

Η προηγούμενη προσπάθεια εκμίσθωσης που είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση και κατέληξε άγονη, είχε κατά την άποψη μας λάθος στρατηγική. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει επιτυχής κατάληξη στην αξιοποίηση του αναψυκτηρίου, δίνοντας ζωή σε ένα πάρκο που ταυτόχρονα είναι σε διαδικασία εμπλουτισμού του, με τη συνδρομή των ΕΛ.ΠΕ στα πλαίσια της κοινωνικής του ευθύνης. Να σημειώσουμε ότι για την εκμετάλλευση του αναψυκτηρίου τόσο σε επίπεδο κατασκευών και κινητού εξοπλισμού θα διασφαλιστεί, μέσα από τους όρους της διακήρυξης, ότι θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

–  Μπήκαμε στον έκτο μήνα της θητείας σας. Έχετε μιλήσει για καινοτομίες και νέες στοχεύσεις στην δημοτικό συμβούλιο. Ποιες είναι οι καινοτομίες στις οποίες έχετε προχωρήσει στον τομέα των οικονομικών και των διοικητικών του Δήμου Μεγαρέων;

-Η καινοτόμα προσέγγιση στη διοίκηση και τα οικονομικά του δήμου έχει να κάνει με την υιοθέτηση τόσο δοκιμασμένων καλών πρακτικών, όσο και νέων δράσεων. Στα διοικητικά, η πλήρης υιοθέτηση του συστήματος ΙΡΙΔΑ 2.0 που καταργεί την έγχαρτη διακίνηση εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου και η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μετά τις ευρωεκλογές καθώς το υπουργείο εσωτερικών έχει ρίξει το βάρος σε αυτές, θα εξοικονομήσει ανθρώπινους και υλικούς πόρους προς όφελος της παραγωγικότητας των υπαλλήλων.

Παράλληλα στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου συστήματος στοχοθεσίας, θα γίνει προσπάθεια εισαγωγής της βελτίωσης της παραγωγικότητας μέσω στόχων και της εκπαίδευσης των στελεχών του δήμου προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των δεξιοτήτων τους σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, ο δήμος μας στελεχώνεται με νέα στελέχη στον τομέα της πληροφορικής, μέσω της κινητικότητας, που θα του επιτρέψουν να αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία τόσο εσωτερικά για την αναβάθμιση των διοικητικών διαδικασιών, όσο και εξωτερικά για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους δημότες.

Στα οικονομικά, σε επίπεδο ελέγχου των εξόδων, η καινοτομία που θα εφαρμοστεί με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, είναι η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου της κίνησης των οχημάτων (GPS), ενώ ήδη κατά την πρώτη σύνταξη του δικού μας προϋπολογισμού, ήταν η διαμόρφωση ενός πλεονάσματος σημαντικού ύψους, που αποδείχθηκε επιτυχημένο καθώς φτάνουν στο δήμο καθημερινά, οφειλές από δικαστικές αποφάσεις και από τα καταργηθέντα νομικά πρόσωπα.

– Αυτήν την περίοδο εκφράζονται αντιδράσεις για το πρόβλημα των εκμισθώσεων αναψυκτηρίων στη Βαρέα. Παρά ταύτα, έχετε μιλήσει για ένα συνολικό τουριστικό σχέδιο, για την προσέλκυση επισκεπτών στον δήμο Μεγαρέων. Πώς προχωράτε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού;

-Όπως είπα και παραπάνω, στρατηγικός στόχος είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος της ποιότητας ζωής. Σχετικά με την εκμίσθωση των αναψυκτήριων στη Βαρέα, έπρεπε να συμμορφωθούμε με τις αυστηρές δικαστικές αποφάσεις, ενώ ένα κομμάτι της τοποθέτησης ξαπλωστρών, αποτελεί αρμοδιότητα εξ ολοκλήρου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Μπορεί φέτος να προκληθεί μια μικρή αναστάτωση, αλλά ο σχεδιασμός μας για την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει από πολύ νωρίς, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατό καλύτερα το παραλιακό μέτωπο με σεβασμό στη νομιμότητα αλλά και στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στο τομέα του τουρισμού, όπως γνωρίζετε, ήδη συστήσαμε μετά από πολλά χρόνια, πάλι, την επιτροπή τουριστικής προβολής, με συμμετοχή ως επί το πλείστον ανθρώπων που ασχολούνται έμπρακτα με τον κλάδο του τουρισμού. Άμεσα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες της.

Ταυτόχρονα, είμαστε στο τελικό στάδιο επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει το branding του Δήμου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά ένα σοβαρό και επαγγελματικό τουριστικό προϊόν που θα μπορεί να παρουσιαστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους τουρισμού.

– Αν και με τι σκοπό θα προχωρήσετε την διαδικασία, για επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Μεγαρέων;

-Ο συμπαραστάτης δημότη και της επιχείρησης, είναι ένας σοβαρός θεσμός, τον οποίο αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή. Ήδη εγκρίναμε την προκήρυξη της θέσης και θα αναμένουμε τις συμμετοχές. Επιτρέψτε μου όμως να «δω» ένα ελάττωμα στην όλη διαδικασία. Ο νομοθέτης έχει βάλει την έννοια του «εγνωσμένου κύρους» για την υποψηφιότητα του. Όμως αυτή η έννοια, ενώ έχει στόχο να αναδείξει στη θέση, άτομα με αναγνώριση στις τοπικές κοινωνίες, εν τούτοις στερεί από νέους επιστήμονες να συμβάλλουν στη θέση αυτή με τις γνώσεις και το κέφι για εργασία που έχουν. Θα μπορούσε κατά την άποψη μου να γίνουν δεκτές και υποψηφιότητες νέων επιστημόνων στον τομέα της διοίκησης, των οικονομικών ή της νομικής επιστήμης, που θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στο στόχο του ρόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι ισχύει από σήμερα για τις μετακινήσεις

“Τώρα”: Δήμαρχος… παράδειγμα προς αποφυγή

Νέα Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μεγάρων

Aleka Stamatiadi