Εργασία & ΕπιχειρηματικότηταΚοινωνίαΣυνεντεύξεις

«Η Βιομηχανική Περιοχή των Μεγάρων ως Στρατηγικός Μοχλός Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής»

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Φορέα Ανάπτυξης ΒΙΠΕ Δημήτρη Κασιμάτη

«Κινητικότητα» διαπιστώνουμε γύρω από θέματα που αφορούν την βιομηχανική περιοχή Μεγάρων, καθώς ο φορέας ανάπτυξής της δραστηριοποιείται με σκοπό να δημιουργηθούν βασικές υποδομές που εκλείπουν, ενώ οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και μεγαλύτερες προοπτικές.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνεργασία με την Ένωση Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση στο «Θέογνι» όπου νέοι διοικούντες και επιχειρήσεις ανέπτυξαν τις προτάσεις τους, ενώ αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής αιτήσεων υδροδότησης των επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή των Μεγάρων. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, συζητήσαμε με τον Δημήτρη Κασιμάτη, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά δεκαετίες στη ΒΙΠΕ και είναι Πρόεδρος του φορέα Ανάπτυξης της.

 • Πώς επιτεύχθηκε η σύνδεση της Βιομηχανικής περιοχής Μεγάρων με νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ;
 • Οφείλουμε την υδροδότηση της περιοχής μας στη στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κοσμόπουλο, μετά από διαβουλεύσεις και επιτυχημένες προσπάθειες, καταφέραμε να ενώσουμε την περιοχή με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Σε αυτή τη μεταβατική φάση ενώ ο κ. Παναγιώτης Μαργέτης δεν είχε αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος ήταν πάντα κοντά μας, συνεχίζαμε και συνεχίζουμε την εποικοδομητική συνεργασία για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της περιοχής. Δείχνοντας ενδιαφέρον και δέσμευση ακόμα και πριν αναλάβει επίσημα τα ηνία του Δήμου με επισκέψεις και ενημέρωση για την περιοχή. Αυτή η προσέγγιση μαρτυρά το βάθος της σχέσης του με τα προβλήματα της περιοχής.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της περιοχής. Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις είναι λαμπρές και είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη της νέας δημοτικής αρχής θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και να προωθούμε την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής.

 • Υπήρχαν προηγούμενες προσπάθειες για την υδροδότηση της περιοχής;
 • Λυπάμαι που πρέπει να επισημάνω πως από το παρελθόν έως και σήμερα δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προσπάθειες για τέτοια σύνδεση. Ούτε ακόμα για υποδομές και έργα ανάπτυξης στην περιοχή. Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να γίνω καταγγελτικός διότι καμία δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, στηριζόμενοι για την επίλυση των προβλημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία των επιχειρήσεων. Κάθε μήνα εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ χρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά έτος.

Δυστυχώς όμως μηδενικές ανταποδοτικές παροχές όλα αυτά τα χρόνια όπως οφείλει και έχει υποχρέωση να παρέχει ο δήμος μέσω των ανταποδοτικών δημοτικών τελών στην περιοχή. Να επενδύσει σε βασικές υποδομές, να δώσει κίνητρα και να ενθαρρύνει την εγκατάσταση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και της περιοχής.

– Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα η Βιομηχανική Περιοχή Μεγάρων; Πόσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και ανάλογα απασχολούνται εργαζόμενοι;

– Παρά την κρίση που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις της περιοχής μας κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και δυναμικά σήμερα να συνεχίζουν να λειτουργούν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να επενδύουν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα συνεχίζονται και πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις από νέους επενδυτές στην περιοχή.

Σήμερα ένας αριθμός 50 περίπου επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην Βιομηχανική Περιοχή των Μεγάρων και απασχολούν περίπου 1.000 εργαζόμενους με δυναμική που μπορεί να φτάσει και τους 5.000.

 • Τι ανάγκες έχουν αυτές οι επιχειρήσεις;
 • Οι αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα και απαιτούν να δοθούν άμεσες λύσεις, δυστυχώς οι ελλείψεις σε υποδομές, προβλήματα όπως το ανύπαρκτο και κατεστραμμένο οδικό δίκτυο κυκλοφορίας εντός της ΒΙΠΕ και η δυσκολία πρόσβασης λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στις επιχειρήσεις της περιοχής. Οι ελλείψεις και οι ανεπαρκείς υποδομές στα δίκτυα κοινής ωφελείας και η αδυναμία ηλεκτροδότησης των επιχειρήσεων που φτάνουν έως και 6 μήνες για να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ, η παντελής έλλειψη δημοτικού φωτισμού. Η μη αποκομιδή των σκουπιδιών αυξάνει επιπλέον τα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή που απαιτεί ένα συνολικό σχεδιασμό για την καθαριότητα και τη διαχείριση για να μην μετατραπεί σε ανοιχτή χωματερή.

Προβλήματα υφίστανται επίσης και στην επικοινωνία, λόγω ελλείψεων στα δίκτυα υποδομής ΔΕΗ, ΟΤΕ, οπτικές ίνες, προβλήματα επικοινωνίας, προσθέτοντας επιπλέον ακόμα και την αδυναμία εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων από τα ΕΛΤΑ.

Είναι σημαντικό να σας αναφέρω την έλλειψη αστυνόμευσης, καθώς τα προβλήματα παραβατικότητας που τις βραδινές ώρες κορυφώνονται και δημιουργούν μια τεράστια ανασφάλεια. Επιπλέον, η παντελής έλλειψη της ύδρευσης και της αποχέτευσης των επιχειρήσεων καθώς και ο κίνδυνος από φωτιά και η έλλειψη πυρασφάλειας αυξάνουν καθημερινά την ανασφάλεια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Προβλήματα που οφείλει και πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις η νέα δημοτική αρχή διότι εκτός από υποχρέωση είναι προσβολή και έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

 • Θεωρείτε ότι η ανάπτυξη της Βιομηχανικής συμβάλλει στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής των Μεγάρων; Τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει από την πλευρά σας;
 • Οι προοπτικές ανάπτυξης και η δυναμική της βιομηχανικής περιοχής θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακός βραχίονας για την οικονομία των Μεγάρων. Μπορεί και πρέπει η βιομηχανική να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον τομέα ανάπτυξης καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης που θα τονώσει σε σημαντικό βαθμό την τοπική οικονομία. Η δημιουργία γραφείου υποδοχής νέων επιχειρήσεων εντός του δήμου, άμεσα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας της πόλης μας, θα έδινε λύσεις και επιλογές σε μία πλειάδα επαγγελματιών, επιστημόνων, εξειδικευμένου τεχνικού και εργατικού δυναμικού της περιοχής.

Η δυνατότητα σύνδεσης με όλα τα εθνικά οδικά και αυτοκινητόδρομους της χώρας όπως η άμεση οδική σύνδεση με οδικό δίκτυο προς Πάτρα και Δυτική Ελλάδα και η εύκολη πρόσβαση στο νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη. Η δυνατότητα σύνδεσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και προαστιακό δίνουν επίσης τη δυνατότητα της απευθείας σύνδεσης με το νέο εμπορευματικό σταθμό του ΟΣΕ στο Θριάσιο πεδίο. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής, χιλιομετρική απόσταση 40 χλμ. από την Αθήνα και η στρατηγική της θέση εντός του Λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με τα 3 λιμάνια (Πειραιάς – Ελευσίνα – Κόρινθος) της δίνουν το επιπλέον κίνητρο εκτός της δυνατότητας της μεταστέγασης των επιχειρήσεων και της δυναμικής να υποδεχθεί δεκάδες νέες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου σε μια απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια της περιοχής προσθέτει μια επιπλέον επενδυτική ευκαιρία και μία δυναμική σε νέες επιχειρήσεις για πράσινες υποδομές και μετατροπή σε πράσινη βιομηχανική ζώνη.

– Το 2008 εγκρίθηκε το σχέδιο πόλεως με τους όρους δόμησης και κυρώθηκε με την πράξη εφαρμογής του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της βιομηχανικής περιοχής, καθορίζοντας από το υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο τους όρους δόμησης.

 1. Δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης επενδύσεων σε μία έκταση περίπου 1450 στρεμμάτων.
 2. Θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις υποδομές και στα έργα ανάπτυξης. Το πολεοδομικό σχέδιο υφίσταται μπορεί να προχωρήσουμε άμεσα σε διανοίξεις δρόμων όπου δεν υπάρχουν επικείμενα, δίνοντας τη δυνατότητα της άμεσης αξιοποίησης νέων γηπέδων και οικοπέδων, έτοιμων να υποδεχθούν νέες επενδύσεις στην περιοχή.
 3. Η απευθείας σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής με την νέα εθνική οδό, είναι γνωστό ότι υπάρχει ήδη η μελέτη στην Περιφέρεια.
 4. Άμεση υλοποίηση της σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που θα εξασφαλίσει την βέλτιστη ποιότητα υδάτων για τις ανάγκες της βιομηχανικής.

Έργα που πρέπει να υλοποιηθούν τα οποία έχουν οριστεί ως προτεραιότητα για την περιοχή.

Γενικότερα, θα ήθελα να σας παρουσιάσω ορισμένες προτάσεις που θεωρώ καίριες για την υποδομή και ανάπτυξη του Δήμου Μεγαρέων:

 1. Υποστήριξη του Πρωτογενούς Αγροτικού και Πτηνοτροφικού Τομέα. Δημιουργία πανελλαδικού κέντρου διανομής για αγροτικά και πτηνοτροφικά προϊόντα. Αξιοποίηση της ηγετικής θέσης των Μεγάρων με έκθεση αγροτικών και πτηνοτροφικών προϊόντων πανελλήνιας εμβέλειας.
 2. Εκπαίδευση και αεροπορικές σχολές. Εξέταση επέκτασης των υφιστάμενων αεροπορικών σχολών πιλότων στην περιοχή. Επιπλέον εκμετάλλευση των παραδομένων 840 στρεμμάτων εκτάσεως που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο – ΤΑΙΠΕΔ.

Δημιουργία πανευρωπαϊκού κέντρου εκπαίδευσης σχολών πιλότων στα Μέγαρα, ενισχύοντας τη θέση της περιοχής ως κέντρο εκπαίδευσης.

 1. Ολοκλήρωση έργων υποδομής. Ολοκλήρωση του παραδρόμου της εθνικής οδού για βελτίωση της κυκλοφορίας και υποστήριξη των εργαζομένων. Αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και διευκόλυνση των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.
 2. Υποστήριξη από κυβερνητικούς εκπροσώπους. Ενεργή υποστήριξη από τον υπουργό με τους βουλευτές και αντιπεριφερειάρχες για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων, ενισχύοντας τη συνεργασία με την κυβέρνηση για ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεγκλωβισμός οικογένειας με βρέφος στον Πευκενέα

Aleka Stamatiadi

Ποδηλατικός Γύρος από τον “Κούρο” την Κυριακή

“Πλήρης εγκατάλειψη στην Κινέτα” καταγγέλλει η Ομοσπονδία