Υγεία

Είμαι εγώ;

Γράφει η Κλεονίκη Ισ Πανταζή

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί, αν ο τρόπος που συμπεριφέρεστε ή αντιδράτε σε μια κατάσταση «είστε εσείς»; Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο  η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, για την εξωτερική εμφάνιση και για το χαρακτήρα σας, επηρεάζεται από το κοινωνικό ή οικογενειακό περιβάλλον; Πόσοι από σας ψάχνουν, έστω και υποσυνείδητα την αποδοχή από τους άλλους; Θεωρώ πως όλοι.

Έχετε σκεφτεί ποια εικόνα έχετε εσείς για τον εαυτό σας; Ξέρετε ποιοι είστε και τι μπορείτε να πετύχετε ή περιμένετε να σας «πουν οι άλλοι»;

Είναι γεγονός ότι από την παιδική μας ηλικία ακούμε ποιοι ήμαστε και τι δεν κάνουμε καλά. Ελάχιστοι γονείς εστιάζουν στα χαρίσματα των παιδιών τους, νομίζοντας ότι αν τονίζουν τα κακά των παιδιών , αυτά θα γίνουν καλοί άνθρωποι! Λάθος! Θα γίνουν φοβισμένοι άνθρωποι, μόνιμα εξαρτημένοι από άλλους ή από τους γονείς τους.

Οι άνθρωποι έχουν μάθει να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται όπως τους έχουν μάθει οι γονείς ή το οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό συνέβαινε κυρίως στο παρελθόν , γιατί σήμερα παρατηρείται το οικογενειακό περιβάλλον να μην έχει στόχο να διαπαιδαγωγήσει το παιδί και να το αφήνει ανεξέλεγκτο στη δική του μοίρα…Και οι δυο περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα για τον άνθρωπο. Στην πρώτη περίπτωση η καθοδήγηση, όταν περνά τα όρια της διαπαιδαγώγησης και γίνεται χειρισμός , εγκλωβίζει το άτομο σε ρόλους που δεν έχει επιλέξει το ίδιο στη ζωή του. Γι’ αυτό βλέπουμε σε κάθε οικογένεια τον έξυπνο, τον καλό, τον αδιάφορο, τον σκληρό, τον φιλότιμο…

‘Όμως αυτό πόσο είναι ωφέλιμο για μας; Είναι ωφέλιμο όσο εξυπηρετεί τους δικούς μας στόχους για πρόοδο και εξέλιξη του εαυτού μας. Εξάλλου η ποιότητα της διαπαιδαγώγησης των γονέων κρίνεται από το κίνητρο: κατά πόσο οι γονείς έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν ελεύθερους και ευτυχισμένους ανθρώπους ή ανθρώπους εξαρτημένους από αυτούς και δυστυχισμένους με μοναδικό σκοπό να ικανοποιούν τον εγωισμό και τη φιλαρέσκεια των ίδιων. Στην τελευταία περίπτωση δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος εντάσεων και συγκρούσεων τόσο μεταξύ γονέων και παιδιών , όσο και στην προσωπική ζωή των ενήλικων παιδιών που αισθάνονται ευάλωτα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής…

Το σημαντικό όμως δεν είναι να κατηγορήσουμε το οικογενειακό περιβάλλον για όσα έχουν συμβεί –ή δεν έχουν συμβεί – στη ζωή μας-εξάλλου οι γονείς πάντα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με όσα γνωρίζουν-.Το σημαντικό είναι να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή που μας φωνάζει να δραστηριοποιηθούμε και να αλλάξουμε όσα στη ζωή μάς καταπιέζουν ή  να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό  καθώς και τη χαρά και την ψυχική μας υγεία.

  • Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε τα δικά μας κριτήρια για τη δική μας ζωή. Είμαστε αρκετά μεγάλοι για να μας λένε οι άλλοι τι «πρέπει» να κάνουμε και «πως πρέπει να είμαστε». Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους άλλους να μας κακοποιούν ψυχολογικά. Έχουμε τη θέληση να έχουμε να μάτια μας ανοικτά και να βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι, κι όχι όπως θα μας άρεσε να είναι. Σεβόμαστε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
  • Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και προσπαθούμε κάθε μέρα να τον ανακαλύψουμε, να τον γνωρίσουμε. Ο εσωτερικός εαυτός του ανθρώπου είναι ένα ολόκληρο σύμπαν! Χρειάζεται συγκεκριμένος τρόπος και  προσπάθεια για να μπορέσει ο άνθρωπος να το γνωρίσει.

Γι’ αυτό λοιπόν, ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι το Life Coaching που μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει τον εαυτό του. Είναι ο τρόπος που θα κάνει τον άνθρωπο να αναγνωρίσει την εσωτερική του φωνή που φωνάζει για αλλαγή, να δει τον εαυτό του χωρίς τις πεποιθήσεις ή τις «ταμπέλες» των άλλων και να ανακαλύψει τις διάφορες πλευρές του χαρακτήρα του, την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά του.

Με το Life Coaching ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητάς του και συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων που τον θυμώνουν ή τον στεναχωρούν. Μέσω του Life Coaching  μπορεί ο καθένας να φτάσει στο σημείο να πει: «Είμαι εγώ!», να μην παρασύρεται από την κακία και το φθόνο των άλλων και να χάνει τον εαυτό του. Γιατί μόνο αν συνειδητά «Είμαστε εμείς» μπορούμε να νιώθουμε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι!

Εξάλλου αν κάποιος δε θέλει να τον παρασύρει το κακό, επιλέγει να αντισταθεί και να υπερασπιστεί αυτό που πραγματικά είναι καλό γι’ αυτόν!

ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΙΣ. ΠΑΝΤΑΖΗ

Φιλόλογος- Life Coach Εφήβων και Ενηλίκων

Φιλοσοφική Σχολή ,Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Certificate in Coaching –AC Accredited- ΕΚΠΑ

Διαταραχή Ελλειματικής  προσοχής και υπερκινητικότητας Παιδιών-Εφήβων (ΔΕΠΥ) Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαχείριση του Στρες και Υγεία – ΕΚΠΑ

Για ατομικές συνεδρίες-σεμινάρια  εφήβων – ενηλίκων ,επικοινωνήστε στο email:kleopantazi@gmail.com

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lockdown στο σώμα, αλλά όχι στο πνεύμα & στη ζωή!

Aleka Stamatiadi

Μόνο με ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο

Aleka Stamatiadi

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα