Οι άδικες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης (βλέπε έδρα περιφερειακού Πρωτοδικείου)!
Η δημοκρατία, ο ορθολογισμός και η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη πάνε περίπατο…
Ένα πολιτικό σύστημα πελατειακό, ολιγαρχικό και σαθρό.
Γράφει ο Αθανάσιος Ι. Παπαμιχάλης
Και εκεί που φαινόταν ότι η κυβέρνηση θα έπραττε το σωστό, βάση σχετικής μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διοικητική αποκέντρωση του κράτους, ορίζοντας τα Μέγαρα ως έδρα του περιφερειακού Πρωτοδικείου, έγινε ανατροπή και ορίστηκε η Ελευσίνα στο νομοσχέδιο που επικύρωσε το κοινοβούλιο. Γιατί λέει ότι κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη, συσπειρώθηκαν πολιτικοί παράγοντες σε Ελευσίνα, Μάντρα, Ασπρόπυργο, δικηγορικά και άλλα λόμπι, άσκησαν «πιέσεις» και πέτυχαν το σκοπό τους. Έχασε όμως η πολιτική και η δημοκρατία!
Μια απόφαση μεροληπτική, άδικη, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, που αγνοεί τους κανόνες ορθολογικής οργάνωσης του κράτους. Οι εκπρόσωποι του λαού υπέκυψαν στο στενά κομματικό/ψηφοθηρικό και προσωπικό συμφέρον (ψήφοι) αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Πολύ σωστά επισήμανε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι δυστυχώς το Ελληνικό κράτος λειτουργεί χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στην αποκέντρωση. Γίνεται τώρα υπερ-συγκέντρωση υπηρεσιών στην Ελευσίνα, για να διαπιστώσει μετά από 10-20 χρόνια ότι αυτό δυσλειτουργεί και να μεταφέρει πάλι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες σε Μέγαρα, Μάνδρα, κλπ.
Οι πολιτικές διεκδικήσεις μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι μια «αρένα» στην οποία ανταγωνίζονται ποιος θα νικήσει: τα Μέγαρα, η Ελευσίνα συνασπιζομενη με πλησιέστερες πόλεις; κλπ, κλπ… Όμως, όταν η δημοκρατία και το σύνταγμα, που επιτάσσουν δικαιοσύνη, ισοτιμία, ισόρροπη ανάπτυξη, βιωσιμότητα για όλους, δεν είναι οι κυρίαρχες αξίες, η πολιτική θα εξακολουθεί να είναι μια αρένα ανταγωνισμών όπου όλοι χάνουν μακροπρόθεσμα! Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι «επαγγελματίες» της πολιτικής και κομματάρχες που συγκεντρώνουν την εξουσία τους μέσα στους κόλπους του πολιτικού τους φορέα (κόμμα) και οδηγούν σε ολιγαρχικές τάσεις τη δημοκρατία.
Τώρα, μετά την σωστή διοικητικά/πολιτικά πράξη της διοίκησης να προβάλει νομικά επιχειρήματα στη Βουλή, πως να αντιδράσουμε ως Δήμος και πολίτες τοπικά; Να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους φόρους; Θα φάμε τα μούτρα μας γιατί το κράτος δεν αναγνωρίζει συλλογική διεκδίκηση τέτοιου είδους. Οι φόροι χρεώνονται ατομικά και η μη πληρωμή τους αποτελεί αδίκημα ατομικό! Να βγούμε στους δρόμους; Γιατί όχι. Αλλά με ποιο σύνθημα, με ποιο πειστικό επιχείρημα; Αυτό της άδικα συμπεριφερόμενης πολιτικής τάξης προς τον τόπο μας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε δράσεις διαμαρτυρίας στο δημόσιο χώρο με έναν «πολιτιστικό ακτιβισμό», όπου πολίτες κάθε ηλικίας να κρατούν πλακάτ ή πανό με αναγραφόμενα μηνύματα του τύπου: «πολιτικοί: ¨αποδείξτε ότι τιμάτε την εμπιστοσύνη μας¨ – ¨πάρτε δίκαιες αποφάσεις¨ – ¨εργαστείτε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών¨» και πολλά άλλα ανάλογου ύφους. Κάτι τέτοιο θα είχε παιδευτικό χαρακτήρα για όλους, θα έθετε το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας και κυρίως θα έδινε ένα σήμα: ότι οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο.
Να περιφρονήσουμε τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο όταν μας επισκέπτονται εθιμοτυπικά σε εορτές και τελετές; Ναι, όταν ειδικά η πρόθεση της επίδειξης για το σχηματισμό εντυπώσεων είναι έκδηλη και προφανής (ψηφαλάκια στο καλό παιδάτσι…). Τις περισσότερες φορές είναι. Και μάλιστα είναι τόσο προκλητική και αδικαιολόγητη όταν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχο ενδιαφέρον για τις υποθέσεις του τόπου και αυτονόητων δίκαιων αιτημάτων! Πρέπει επιτέλους να κάνουμε μια πιο αξιοπρεπή εκτίμηση των πραγμάτων. Οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού όταν εμφανίζονται στο δημόσιο χώρο, φέρουν βέβαια τιμή στους ανθρώπους των πόλεων ως έχοντες θεσμικά αξιώματα, αλλά η εθιμοτυπία και τα πρωτόκολλα είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην υπεράσπιση των δικαίων και του δημοσίου συμφέροντος. Αυτά προτάσσει πρωτίστως το αξίωμα που υπηρετούν.
Και τώρα στην ουσία.
Και βέβαια θέλαμε το Πρωτοδικείο στα Μέγαρα. Αλλά δεν είναι πανάκεια κατά τη γνώμη μου. Ο δήμος μας στερείται πολλών υποδομών και έργων στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ας στηρίξει λοιπόν το κεντρικό κράτος το σχεδιασμό προτεραιοτήτων της αυτοδιοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια) του Δήμου Μεγαρέων για: αντιπλημμυρική θωράκιση, περιβαλλοντική προστασία, καθαρή και επαρκή ενέργεια, πολεοδόμηση σημείων και περιοχών σε Μέγαρα, Νέα Πέραμο, οικισμούς, κατασκευή σύγχρονου Μουσείου (κέντρο μελετών και πολιτισμού), κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που πληρούν προδιαγραφές διεξαγωγής αγώνων (ΝΕΜ), και τόσα άλλα που έχουμε ανάγκη.