ΠολιτικήΣημαντικότερα

Π. Μαργέτης: «Φταίει η κυβέρνηση, ο Μπούρας και ο Λιάκος»

Διακοπή λόγω έντασης: Βαριά λόγια στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Οι ημέρες του Πάσχα είχαν ένταση στα πολιτικά πράγματα του Δήμου Μεγαρέων, που – εν μέρει – εκφράστηκε στη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων την Πέμπτη του Πάσχα 9 Μαΐου.

Η αλλαγή της έδρας του Πρωτοδικείου από τη φάση της διαβούλευσης, όπου οριζόταν στα Μέγαρα, στη φάση της ισχύος του νέου δικαστικού χάρτη, όπου ορίστηκε εν τέλει στην Ελευσίνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης, αλλά και η διοργάνωση του εθίμου του Χορού της Τράτας.

Η έδρα του Πρωτοδικείου στην Ελευσίνα με βάση τον νέο δικαστικό χάρτη έγινε νόμος του κράτους με ψήφιση στη βουλή την Μεγάλη Τετάρτη, όπου παρέστησαν ο Δήμαρχος Μεγαρέων Π. Μαργέτης και οι Αντιδήμαρχοι Β. Σάλτας και Δ. Γεωργακής με εκπρόσωπο τον Καθηγητή Πανεπιστήμιου Αθηνών Ν. Χλέπα.

Παρά την παρουσία στη Βουλή και το υπόμνημα που κατέθεσε η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων, δεν άλλαξε τίποτα υπέρ των Μεγάρων.

 

Σπ. Κορώσης: “Κύριε Δήμαρχε, αισθάνεστε ότι έχετε ευθύνη;”

Το θέμα “άνοιξε” προ ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Κορώσης:  «Η πόλη υπέστη μια βαριά ήττα, έναν εξευτελισμό, όπως είπε και ο δήμαρχος. Δεν πρέπει να ανοίξουμε το θέμα; Δεν πρέπει να μάθουμε τι έχει συμβεί;

“Θα συζητήσουμε για το Πρωτοδικείο ή θα το κρύψουμε κάτω από το χαλί που στρώθηκε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας;”

Για άλλους φταίει ο Μπούρας, για άλλους ο Λιάκος, ή εμείς ακόμα. Αλήθεια, ειδικά εσείς κύριε δήμαρχε αισθάνεστε ότι έχετε ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η διαδικασία για το πρωτοδικείου;

Το παιχνίδι χάθηκε σε επίπεδο δημάρχων, όταν από τη μια πλευρά υπήρχε πλήρης αδράνεια και από την άλλη πλευρά υπήρχε η αστραπιαία κίνηση του Δημάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας Δρίκου να ενώσει τους τρεις δήμους. Βρείτε μου έναν βουλευτή που θα πήγαινε κόντρα σε τρεις δήμους. Καταφέραμε να αποκλειστούμε, να απομονωθούμε και να μη δίνουμε πάτημα σε κανένα να μας υποστηρίξει.

Δεν είδα κανέναν από το ΠΑΣΟΚ, από το ΣΥΡΙΖΑ να βγει και να στηρίξει τα Μέγαρα που είναι το πιο εύκολο πράγμα. Παρακολούθησα και τον κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή, είπε για το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο και για τα Μέγαρα τίποτα, που είχε έρθει και εδώ και ούτε εδώ είπε τίποτα.

Απομονωθήκαμε. Αυτοί ήταν τρεις και εμείς ήμασταν μόνοι μας και εκεί χάθηκε το παιχνίδι».

«Ησυχία στα Μέγαρα»

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Σπ. Κορώσης έκανε αναδρομή στις ενέργειες του δήμου Μεγαρέων μέχρι να γίνει νόμος του κράτους η έδρα του Πρωτοδικείου στην Ελευσίνα: «Την Παρασκευή 5 Απριλίου, μαθαίνουμε για την έδρα του Πρωτοδικείου, ησυχία στα Μέγαρα, την Κυριακή ησυχία στα Μέγαρα, Τρίτη πρωί από ανησυχία, εκδίδουμε δελτίο τύπου που λέμε καλώς να έρθει το πρωτοδικείο και ας κάτσουν οι γείτονες μας με αυτά που έχουν λάβει.

Όταν ξεκινάει μια διαβούλευση και τρέχει για 15 μέρες πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Δεν παίζαμε μόνοι μας, το είχα πει. Τετάρτη 10 Απριλίου και γίνεται έκτακτο συμβούλιο στην Ελευσίνα, παρουσία όλων των βουλευτών και των τριών δημάρχων. Εκεί κανονίζεται συνάντηση την Πέμπτη 11 Απριλίου. Πάνε την Πέμπτη οι 3 δήμαρχοι ενωμένοι στον υπουργό με ένα συμβούλιο στην πλάτη τους και συνοδευόμενοι από αντιπροσώπους των δικηγόρων της Ελευσίνας.

Ο δικός μας κύριος Δήμαρχος συνοδευόταν από τον κ. Μπακαούκα και τον κ. Κουντεμάνη και χωρίς επιχειρήματα.

Ποτέ δε θα μάθουμε τι επιχειρήματα κατέθεσε η πόλη μας εκείνη την ημέρα. Ούτε εδώ, στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, δεν κατατέθηκε από την αρχή ψήφισμα, όπως σας είχα ρωτήσει.

Πόσο λάθος κινήσεις έγιναν και πόση αδράνεια δείξαμε μια εβδομάδα αφού είχε ξεκινήσει η διαβούλευση; Πόσο εκτός χρόνου ήμασταν. Τα περιθώρια ήταν ασφυκτικά και το παιχνίδι είχε χαθεί. Στη Βουλή πήγατε με αξιόλογη παρουσία και τον Καθηγητή τον κ. Χλέπα αλλά ήταν αργά.

Εγώ είπα να κηρυχθεί αργία για τον δήμο και να γεμίσει η Βουλή με Μεγαρίτες, η απάντηση που πήρα από τη διοίκηση ήταν ότι δε θα ενδιαφερθεί ο κόσμος. Θα δείχναμε κάτι δυναμικό, πέρα από το τεχνοκρατικό που έδειξε ότι μετά τη λήξη του παιχνιδιού χάθηκε το πρωτοδικείο.

Δεν άλλαξε τίποτα και σιωπή, κουβέντα, ένα δελτίο τύπου, κάτι. Θέλετε να μας πείτε κάτι; Τι συνέβη; Δεν θα έπρεπε να ενημερωθεί ο κόσμος;

Μαθαίνουμε ότι αποφασίσατε να αποκλείσετε τους βουλευτές από το χορό της Τράτας, ενώ έχετε καλέσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σχήμα οξύμωρο. Είναι προσβολή για τη δημοκρατία και αντιθεσμική κίνηση.

Θα τους τιμωρήσει ο λαός, για αυτό γίνονται εκλογές, όχι για να τους τιμωρείτε εσείς.

Το αλλάξατε όμως και μεγάλο Σάββατο πρωί τους καλείτε. Θεωρώ ότι δεν γίνεται να καλύψετε ένα λάθος με ένα άλλο, δεν πρέπει.

Είμαστε μαζί και πραγματικά είμαστε μαζί, να κάνετε φασαρία για την ήττα που υπέστη η πόλη. Θα πρέπει να υποστηριχθείτε πολιτικά εντονότερα γιατί θα υποστείτε και άλλες πολιτικές ήττες στο μέλλον».

Ο Σωτήρης Πιλίλης πήρε το λόγο σε συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά είπε, όσων είπε ο Σπ. Κορώσης: «Ήταν μια νίκη τριών εκλεγμένων δημάρχων, δεν το περιμέναμε, είχε προταθεί από το αρχικό προσχέδιο νόμου ότι η έδρα του Πρωτοδικείου θα ήταν στα Μέγαρα.

«Δε χάσαμε τίποτα, γιατί δεν είχαμε τίποτα, είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Νικολάου. Όχι ότι θα μας χάλαγε, αλλά δεν είναι το παν. Υπάρχουν δεκάδες έργα που θα μπορούσαν να γίνουν…». Αντιδράσεις υπήρξαν στις δηλώσεις του Αντιδημάρχου από τον Άγγελο Μακρυγιάννη: «Μην ακούμε ό, τι να ‘ναι! 1000 άνθρωποι την ημέρα δε τους θέλαμε; Αν είναι δυνατόν!».

«Υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα και θα φέρουν ανάπτυξη, θα τα δείτε στην πορεία είναι σε δρομολόγηση, είπε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Νικολάου.

Τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν τους περιφέραμε εμείς προεκλογικά. Εσείς τι ενέργειες κάνατε που είναι φίλοι σας; Εσείς κάνατε μια συνάντηση για να αποτρέψετε την αλλαγή της έδρας του Πρωτοδικείου;».

Δ. Γεωργακής: “Ποσώς ευθυνόμαστε. Είμαστε ολοκαίνουργιοι”

«9 χρόνια που ήσασταν διοίκηση ποια πολιτικά λόμπι ισχυροποιήσατε για τον Δήμο Μεγαρέων;» απάντησε και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργάκης στον Σπύρο Κορώση. «Η διαφορά έγινε από εμάς δίνοντας τόνο σοβαρότητας και όχι με επιχειρήματα τύπου Κωλέτη… Επιλέξαμε μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση. Υπήρξε διαφορά 2-3 ημερών στις αντιδράσεις μας και 300 έξω από τη βουλή θα έκαναν τη διαφορά; Είστε εκτός πραγματικότητας» είπε ο Δημ. Γεωργακής στον Σπ. Κορώση.

«Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης στις συζητήσεις που είχαμε στη Βουλή έθεσε το lobby των δικηγορικών συλλόγων και η συστράτευση των τριών δήμων δείχνει ότι τόσα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα”.

Στο σημείο αυτό παρενέβη προς το Προεδρείο ο Σπ. Κορώσης επισημαίνοντας ότι «ρώτησε τη διοίκηση και απάντησαν σχεδόν όλοι οι αντιδήμαρχοι»: «Αν μου απαντήσουν και οι 20 να απαντήσω και στους 20».

«Μας ανέφερε προσωπικά οπότε πρέπει να απαντήσουμε» είπε με ένταση ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής, σε τέτοιο σημείο έντασης, ώστε χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση.

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή (με σκοπό να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων), ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής ανέφερε: «Εγώ εφημερεύα όταν έγινε το Δημοτικό συμβούλιο, απευθύνθηκα στον κ. Μπούρα και ζήτησα ξεκάθαρη θέση. Δεν είχα προλάβει λόγω φόρτου, είχα πληροφορηθεί ότι είχε μιλήσει υπέρ της Ελευσίνας. Το σχόλιο που είπε ο κ. Κορωσης στο facebook έγινε όταν ακόμα ήμασταν στις ημέρες που το πρωτοδικείο ήταν να έρθει στα Μέγαρα… Αρρώστησα, τρέξαμε απέναντι σε αντίξοες συνθήκες. Γράφτηκαν σχόλια από υποψηφίους του συνδυασμού Κορώση, ότι πάμε σε πίτες…είχε στηθεί πανηγυράκι, ενώ πηγαίναμε στους βουλευτές και χτυπούσαμε το χέρι στο τραπέζι.

Μας ζητήθηκε να μη σηκώσουμε σκόνη για το θέμα. Ποιος μου το ζήτησε δεν θα το πω για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Μπετόν αρμέ ναι δεν ήμασταν. Μπετόν ήταν η Ελευσίνα, ο πρώην δήμαρχος Οικονόμου που παρότι έχασε τις εκλογές και παραιτήθηκε, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου για την πόλη του. Εδώ είχαμε ειρωνεία, Ιερά εξέταση στον Κωτσηρα στην Ελευσίνα ενώ ο Μπούρας εδώ χειροκροτήθηκε. Εδώ επικρατεί η μικροπολιτική».

Ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Φρυγανάς ανέφερε : «Προτείνω ηρεμία, ο κόσμος ξέρει ποιος ευθύνεται γιατί χάνεται το πρωτοδικείο. Σύντομα θα έχουμε πράγματα να ανακοινώσουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας είπε: «Ο κ. Κορώσης σήμερα θυμήθηκε τα ονόματα των βουλευτών. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουμε κινητοποιήσεις, επειδή είχαμε το πρωτοδικείο στη διαβούλευση; Ειχαμε περισσότερα σχόλια στη διαβούλευση, ο δήμος λειτούργησε θεσμικά. Ο Δήμος Ελευσίνας πήγε με πίεση εμείς δεν θέλαμε να το κάνουμε. Ήταν καλεσμένος ο δήμαρχος ήταν σωστό να πάμε 30αρια ανθρώποι.

Το πρόβλημα των Μεγάρων είναι ότι είμαστε απομονωμένοι. Τα Μέγαρα είναι προσωπική μου άποψη επειδή είναι μεσαίου εισοδήματος δεν νιώθει κανείς την ανάγκη να ανοίξει κύκλους με αποτέλεσμα να έχουμε επί χρόνια τους ίδιους βουλευτές. Αυτή είναι η πολιτική δεν βλέπω κανέναν να αντιδρά. Εμείς θέλουμε να το σπάσουμε αυτό, έχουμε ανοιχτεί.

Όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Σύντομα θα έχουμε πράγματα να ανακοινώσουμε. Τη μάχη την κέρδισαν οι δικηγόροι όχι η πολιτική».

Π. Μαργέτης: «Με συναίνεση αλλά με οργή απέναντι στην κυβέρνηση και στους βουλευτές Μπούρα και Λιάκο»

Παίρνοντας εν τέλει τον λόγο ο Δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης ανέφερε ότι: «Εκ φύσεως είμαι άνθρωπος της συναίνεσης, με αυτό το προφίλ πολιτεύομαι και δε μπορώ να το αλλάξω, με αυτό με ψήφισε ο μεγαρικός λαός. Η δική μου πληροφόρηση για το θέμα έγινε στις 5 του μηνός, όταν έγινε έναρξη διαβούλευσης. Όταν ξεκινάει η αντίδραση από την απέναντι πλευρά έγινε κλήση για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Περιμένεις τι θα πει η άλλη πλευρά για να απαντήσεις. Είχα στείλει μειλ στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπουγά και όσα είπε ο κ. Δρίκος ήταν προσβλητικά. Δεν κάλεσε φορείς κανέναν αλλον, κάλεσε το Δήμαρχο. Οι κ.κ. Κουντεμάνης και Μπακαούκας μπήκαν γιατί είδαμε 100 άτομα από την αλλη πλευρά. Είπε ο Υφυπουργός ότι δεν μπορεί να στερήσει σε κανενα το δικαίωμα να είναι μέσα αλλά προσκάλεσε τον Δήμαρχο. Από τους άλλους δήμους πήγαν και οι δικηγόροι της περιοχής.

Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Η κυβέρνησης νομοθετεί. Τα Μέγαρα άλλαξαν λόγω σχολίων, αυτό είναι έωλο.

Οι παρεμβάσεις έγιναν παρασκηνιακά.

Να κατηγορηθούμε μεταξύ μας είναι εύκολο. Δε θέλω να μπω στην αντιπαράθεση. Ειλικρινά θεωρώ ότι αυτού του είδους οι μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις μας έχουν φέρει εδώ που μας έχουν φέρει.

Είμαστε σε μια ευτυχή συγκυρία που έχουμε Υφυπουργό με καταγωγή από τα Μέγαρα και δύο Αντιπεριφερειάρχες. Μπαίνουμε στο παιχνίδι, το να κατηγορεί ο ένας τον άλλον αδυνατίζει τη θέση μας.

Η Ελευσίνα κάνει κάτι διαφορετικό, ενώνονται, είχαν προσβάσεις ισχυρότερες και αυτό δεν ανατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει συνοχή και lobbying με συνεργασίες. Τα επιχειρήματα μας και το ψήφισμα. Η παρουσία μας στη Βουλή ήταν η πιο τεκμηριωμένη. Αν αυτό δε μέτρησε δεν αφορά εμάς.

Δεν είναι δική μας ευθύνη. Πρέπει άλλοι να ενδιαφερθούν αν τους ενδιαφέρουν οι υπόγειες διαδρομές.

Π. ΜΑΡΓΕΤΗΣ: “Πήραν θέση και θα υποστούν τις συνέπειες οι κύριοι Λιάκος και Μπούρας”

“Βγαίνουν από τα Μέγαρα και θα βγει η οργή του κόσμου στις εκλογές”.

Η επίθεση που μου έκανε ο κ. Λιάκος…, σεβάστηκα τον χώρο την ώρα του επιτάφιου» αποκάλυψε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Π. Μαργέτης.

Από την άλλη πλευρά, έπειτα από την σκληρή απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένους βουλευτές, ο Π. Μαργέτης είπε ότι: «Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου πρέπει να λειτουργούμε συνεργατικά. Ηθικά δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα. Ό, τι ήταν να κάνουμε το κάναμε».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοποθέτηση του Μελέτη Λέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

«Ένας Δήμος σε εικονική πραγματικότητα!»

Ανοιχτή σύσκεψη για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων