ΠολιτικήΣημαντικότερα

“Τι είδε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας;”: Κριτική για τον Χορό της Τράτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Στον απόηχο της πρώτης διοργάνωσης του εθίμου του Χορού της Τράτας από την νέα διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων και την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κριτική ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για την διοργάνωση του Δήμου.

Προ ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, την Πέμπτη 9 Μαΐου, ο Σωτήρης Πιλίλης άσκησε κριτική και, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Στο Χορό της Τράτας, δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, θέλαμε κάτι καλύτερο από εσάς, που ήσασταν τόσα χρόνια στα λαογραφικά. Το έθιμο δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι και θέμα τάξης, να θέτουμε κανόνες να οργανώνουμε αυτούς που αναβιώνουν το έθιμο.

Τι είδε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Πώς δεν την ποδοπάτησαν οι χορευτές, πώς δεν ήρθαν πάνω της, αφού δε χωρούσαν.

Η παρουσία της δημοσιογράφου ήταν αναντίστοιχη με την ιερότητα του εθίμου. Δεν είναι πανήγυρις, είναι πανάρχαιο έθιμο, αλλά στην πράξη φάνηκε ότι η παρουσίαση ήταν τουλάχιστον κατώτερη των περιστάσεων».

Στα παραπάνω πρόσθεσε ο Άγγελος Μακρυγιάννης ότι υπήρχαν «ατέλειες, και η εκφωνήτρια ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων».

«Οργανώσαμε τα πάντα στην εντέλεια, απάντησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Μαργέτης. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε χορευτές, είναι ένα έθιμο, ένα πανηγύρι. Είχε υπάρξει ενημέρωση σχετικά και η Πρόεδρος το ευχαριστήθηκε, της άρεσε πάρα πολύ, όλα πήγαν πάρα πολύ καλά.

Οι σύλλογοι είναι αυτοί που στηρίζουν το έθιμο, είναι ένα ελεύθερο έθιμο.

Η εκφωνήτρια είναι μια δημοσιογράφος σε κρατικό κανάλι, παρουσίασε όπως έπρεπε να παρουσιάσει το έθιμο».

«Δεν έκανε τίποτα λάθος η δημοσιογράφος, ήταν εξαιρετική» απάντησε και Αντιδήμαρχος Δημ. Γεωργακής.

«Μας τιμά η προσέλευση του κόσμου στον χορό της Τράτας, είναι ευλογία, αλλά πρέπει να πάμε σε καλύτερη διευθέτηση κι εμένα δεν μου άρεσε, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας. Το να πήγαινε ο Δήμος σε ποσόστωση των συλλόγων, θα το κατακρίνατε… όπως και τις καρέκλες, πρέπει να το δούμε ότι όλοι απαιτούν μια θέση στους επισήμους».

Σχετικά ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης ανέφερε ότι «Το πρόβλημα των εθίμων είναι ότι φθίνουν. Εμείς είχαμε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, ήταν προς τιμή μας. Δεν μπορείς να βάλεις όρια, είναι έθιμο και συμμετέχει αυθόρμητα ο λαός. Δεν ήταν όλα τέλεια, αλλά ήταν μια καλή διοργάνωση.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ είναι έγκριτη, μικρά λαθάκια έγιναν αλλά είναι θετικό όσον αφορά την εξωστρέφεια του Δήμου. Το θέμα με τις καρέκλες των επισήμων είναι γιατί η αρχαιολογία έχει δεσμεύσει σημαντικό χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει συσσώρευση του κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Χατζόπουλος: Συζητήσεις και επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες

Στήριξη επιχειρήσεων σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα

«Θέογνις»: Κινηματογραφικές Προβολές στην αυλή του Μουσείου