Θέσεις Κοινωνία Σημαντικότερα

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Δήμος Μεγαρέων την ενεργειακή φτώχεια

Σ΄αυτήν τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης προέκυψε το BIORURAL, το νέο έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON EUROPE, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου κυκλικής βιοοικονομίας για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η ανάπτυξη μιας πραγματικής οικονομίας είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας αναγεννητικής και κυκλικής ευρωπαϊκής οικονομίας, με χρήση ανανεώσιμων βιολογικών πόρων από καλλιέργειες, δάση, οργανισμούς και μικροοργανισμούς για την παραγωγή τροφίμων, υλικών και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

Το πρόγραμμα BIORURAL ,το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 3 εκατομμύρια Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος ORIZON EUROPE στοχεύει ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Το έργο, το οποίο συγκεντρώνει 19 εταίρους από 14 ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύει να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα λάβει εξατομικευμένη και ανεξάρτητη υποστήριξη, από συμβουλές έως καθοδήγηση. Μια ευκαιρία για ανάπτυξη και καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασχολούνται με τα δάση, ένα εργατικό δυναμικό που υποαπασχολείται σε αγροτικές, ορεινές και λοφώδεις περιοχές. Ευκαιρίες που μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας.

Συντονιζόμενο από μια ομάδα ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ, το BIORURAL θα είναι θα είναι το σημείο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, από ψαράδες έως δασικούς συνεταιρισμούς,, από αγροτικούς συνεταιρισμούς, έως τοπικές διοικήσεις, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

‘’Η αποστολή του BIORURAL είναι να βοηθά τους ανθρώπους να σκέπτονται τοπικά και να ενεργούν σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας λύσεις που βασίζονται σε βιολογικά προϊόντα που θα έχουν θετικό και διαρκή αντίκτυπο στον πλανήτη’’, εξηγεί ο ΄Ελληνας επιστήμονας συντονιστής του έργου.

Η βιώσιμη αυτή κυκλική οικονομία συμβιβάζει την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας, της προστασίας του τοπίου των περιβαλλοντικών λειτουργιών των δασών και της υπεύθυνης παραγωγής δασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Μια πολυλειτουργικότητα που είναι πολύτιμη  για διάφορους στόχους: Κοινωνικούς, δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης της περιοχής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ. Η εκμετάλλευση  της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας αποτελεί λύση , καθώς προσφέρει αξία σε ξυλώδεις ποικιλίες ( κλαδέματα, πευκοβελόνες κλπ)που διαφορετικά  θα έμεναν στο έδαφος, κινδυνεύοντας να γίνουν εύφλεκτες σε περίπτωση πυρκαγιάς ή  να αποτελέσουν  υπόστρωμα για παρασιτικές αρρώστιες στα δάση. ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ –ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ–ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΕΣ ΔΑΣΟΣ.

Σε μια ιστορική συγκυρία στην ΟΠΟΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΤΟΜΈΩΝ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ (ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΑΣΩΝ ΚΛΠ) ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

Έχω την εντύπωση μου  ότι το πρόγραμμα αυτό φτιάχτηκε ειδικά για την Πόλη μας και το τραγικό είναι ότι “μυρωδιά δεν πήραμε”!!!

Λ. ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Μαζί με όραμα”: Αποχώρηση από την τηλεδιάσκεψη Δημοτικού Συμβουλίου

Aleka Stamatiadi

Αντώνης Χοροζάνης: «Μπροστά οι ανάγκες του λαού»

“Πλήρης εγκατάλειψη στην Κινέτα” καταγγέλλει η Ομοσπονδία