Θέσεις

Αντίο στον δάσκαλο της θεραπείας της ανθρώπινης ψυχής

Στις 27 Ιουλίου 2022 η ψυχαναλυτική κοινότητα έχασε έναν από τους κορυφαίους ψυχαναλυτές των τελευταίων ετών, τον ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο ως διευθυντής στο κέντρο παιδικής και οικογενειακής ψυχιατρικής Finchley και ως διευθυντής στην Tavistock and Portman clinic, καθώς και ως διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα τον οδήγησε να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου ανέλαβε διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας.

Τον Ματθαίο Γιωσαφάτ τον γνώρισα το 2005 όταν αποφάσισα να ακολουθήσω την εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Εταιρεία του, μετά από παρότρυνση του καλού συνάδελφου και φίλου Σπύρου Σούντη.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τον άνθρωπο που είχα την τεράστια τύχη και τιμή να έχω θεραπευτή και δάσκαλο. Μέσα από την επιστημονική του κατάρτιση και την ψυχαναλυτική του σκέψη κατάφερνε να συνδυάζει μοναδικά την τρυφερότητα με την αλήθεια.

Ο απλός του λόγος, η τρομερή υπομονή του, ο απίστευτα γλυκός τρόπος του που απείχε από την σοβαροφάνεια και τον καθωσπρεπισμό μας βοήθησε να απενοχοποιήσουμε και να καταλάβουμε τις αδυναμίες μας.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ απείχε από την εικόνα του ψυχρού και ουδέτερου ψυχαναλυτή και αποτέλεσε πραγματικό δώρο για την ελληνική κοινωνία και για μια ολόκληρη γενιά ψυχαναλυτών.

Πραγματικά θα μας λείψουν πολλά από εκείνον που τα λόγια του και οι μοναδικές ατάκες του έρχονται αβίαστα στο στόμα μου κατά τη διάρκεια των δικών μου πια συνεδρίων. Μια συνάδερφος αυτές τις μέρες σχολιάζοντας το θάνατο του είπε: “είναι σαν να έφυγε κάποιος που έπρεπε να είναι πάντα εκεί..”

Αντίο αγαπημένε μου δάσκαλε.

Δήμητρα Χ. Σύρκου,

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μεγαρίδα στο σφυρί

Aleka Stamatiadi

Οι απαγωγές κοριτσιών

Aleka Stamatiadi

“Η επιστημονική αλήθεια για τις πυρκαγιές”