ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

“Tο μεγαλύτερο πρόβλημα των Μεγάρων είναι η νοοτροπία τους και η αισθητική τους”

Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που εκλέγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων με την Διοίκηση Παναγιώτη Μαργέτη είναι ο Άκης Κακαγής.

Πολυπράγμων, με ενασχόληση με τα πολιτιστικά και τη μουσική, μας μιλά για τις σκέψεις του μετά την πρώτη του συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία και την εκλογή του: “Είναι καιρός να ανοίξουμε τη βεντάλια των ερεθισμάτων μας, να αλληλοεπιδράσουμε και να εκσυγχρονιστούμε, σεβόμενοι πάντοτε την ιστορία μας, τους ανθρώπους μας και τον φυσικό μας πλούτο” μας είπε χαρακτηριστικά.

-Πώς σχολιάζετε και πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τη
νίκη του συνδυασμού σας;

Καλησπέρα σας κυρία Σταματιάδη και σας ευχαριστώ για τον χώρο και το χρόνο που μου δίνετε. Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που μου εμπιστεύτηκε την ψήφο του, που πίστεψε πως μπορώ με τις απόψεις μου να προσφέρω στον τόπο μου και με εξέλεξε σαν δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Μεγαρέων, ενός Δήμου μεγάλης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας.

Το ποσοστό που λάβαμε θα έλεγα ότι ήταν πραγματικά απρόσμενο για όλους μας αφού ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων μας , όχι όλοι, ήταν άνθρωποι που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία για το τι σημαίνει εκλογές, μαζί με αυτούς και εγώ. Ίσως ο αυθορμητισμός που κινούμασταν στην προεκλογική περίοδο και η εν γένει η μετριοπαθής στάση μας ήταν τα χαρακτηριστικά που έφεραν τη νίκη. Αυτό βέβαια μας κάνει χαρούμενους, ωστόσο αυξάνει το  προσωπικό και συλλογικό μας χρέος. Θα πρέπει να εργαστούμε ομαδικά και να προσπαθήσουμε, στο μερίδιο που μας αναλογεί, να προσφέρουμε έργο που θα μείνει ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε με σοβαρότητα – όχι σοβαροφάνεια – και συνεργασία , χωρίς λαϊκισμούς, σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες. Η περίοδος χάριτος γρήγορα τελειώνει και η υπομονή των πολιτών εύκολα εξαντλείται.

–       Περιμένατε την εκλογή σας;

Η αλήθεια είναι ότι στις κοινωνικές μας συναναστροφές υπήρχε ένα αρκετά θετικό κλίμα για τον συνδυασμό «Ορίζοντες» και για τις επιλογές του αλλά δε νομίζω ότι μπορούσαμε να φανταστούμε αυτά τα αποτελέσματα. Εμείς αυτό που είχαμε ήταν ένα καλό κλίμα μεταξύ μας και απλά προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια τις προθέσεις μας.

Όσον αφορά τη δική μου εκλογή θα πω πως εφόσον βάζεις υποψηφιότητα, πάντα ξέρεις ότι υπάρχει η πιθανότητα να εκλεγείς. Παρόλα αυτά δεν πίστεψα ότι στο τέλος θα γινόταν. Θα σας εξηγήσω το γιατί, δεν έκανα απολύτως τίποτα που να είναι συμβατό με τον τυπικό προεκλογικό αγώνα. Το μόνο που έκανα ήταν στις προσωπικές μου συναναστροφές να εκφράζω τις θέσεις και τις ιδέες μου για όσα συμβαίνουν γύρω μας, αυτό που έκανα και πριν την υποψηφιότητα μου δηλαδή. Πως να σας το πω;

Επειδή σέβομαι την ελευθερία του κάθε πολίτη, ήθελα να διαλέξει συνειδητά τους εκπροσώπους του, δεν ήθελα η ψήφος να είναι προϊόν πίεσης και υποχρέωσης.

Πιθανόν αυτό να το πλήρωσα σε ψήφους αλλά τι να κάνουμε; Έτσι ένιωσα. Σε αυτό το σημείο να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παναγιώτη Μαργέτη που μου έδωσε όλο το χώρο ώστε να κινηθώ όπως ήθελα.

–       Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στα κοινά και σε εκλογική διαδικασία; Πώς πήρατε αυτήν την απόφαση; Και τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί και να εμπλακεί με τα δημοτικά δρώμενα;

Ναι είναι η πρώτη φορά που συμμετείχα. Η απόφαση μου, πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου εύκολη καθώς έπρεπε να ζυγίσω πολλά. Κακά τα ψέματα, αν το σκεφτείτε ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά αφήνει κατά μέρος ένα μεγάλο κομμάτι της ιδιωτικότητας του και επιτρέπει να τεθούν σε δημόσια κρίση οι απόψεις και ιδέες του. Δεν είναι εύκολο κομμάτι αυτό. Θέλει γερό στομάχι. Ειδικότερα σε μία κοινωνία ανθρωποφαγική όπως η δική μας. Παρόλα αυτά μετά από αρκετές συζητήσεις και αφού είχα δεχθεί τις ανάλογες πιέσεις, αποφάσισα να συμπορευτώ με τους «Ορίζοντες» γιατί απλώς ένιωσα ότι εκεί ταίριαζα περισσότερο. Θεωρώ πως έκανα το σωστό και μέχρι στιγμής δεν το έχω μετανιώσει, άλλωστε θεωρώ ότι άμα είσαι ο εαυτός σου και ξέρεις για τι παλεύεις δεν έχεις να φοβηθείς και πολλά. Τώρα, τι θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά δε ξέρω, δεν έχω και μεγάλη εμπειρία απ’ αυτά. Νομίζω όμως ότι θα του έλεγα να συμμετέχει γιατί είναι πολύ ουσιαστικό ένας άνθρωπος να μην κρατάει τις ιδέες του για τον εαυτό του αλλά να τις επικοινωνήσει και να προσπαθεί να τις υλοποιήσει. Ε αυτός είναι ένας τρόπος!

Επίσης θεωρώ πως πρέπει να έχει τρία βασικά πράγματα στο μυαλό του : Πρώτον να ξέρει από πριν το λόγο που το κάνει και τι θέλει να καταφέρει ο ίδιος μέσα από αυτό, δεύτερον να είναι συνειδητοποιημένος ότι θα διαθέσει αρκετό χρόνο και τρίτον να μένει μακριά από τοξικές συζητήσεις, επιδιώκοντας πάντα τον υγιή διάλογο και την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση ώστε να βγαίνει ένα αποτέλεσμα.

–       Τι θέλετε να προσφέρετε από την θέση του δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Μεγαρέων και σε ποιον τομέα (πολιτισμό, καθαριότητα, ανάπτυξη, τουρισμό,π.χ.);

Πρώτα απ’ όλα με ενδιαφέρει να είμαι σωστά ενημερωμένος για ό, τι προκύπτει ώστε να μπορώ να ψηφίζω συνειδητά για κάθε θέμα που τίθεται προς συζήτηση, αυτό είναι ο πρώτος μου στόχος και εργάζομαι προς αυτή τη κατεύθυνση. Σίγουρα μία ιδιαίτερη αγάπη έχω για τον πολιτισμό, λόγω της πολύχρονης ενασχόλησης μου με τις τέχνες και ιδιαίτερα τη μουσική για την οποία είμαι και πιο γνωστός στην πόλη μας αλλά και την παιδεία αφού για όσους δεν το γνωρίζουν είμαι απόφοιτος της φιλοσοφικής σχολής και καθηγητής. Είναι απλώς οι κλάδοι που μπορώ καλύτερα να κατανοήσω και θεωρώ ότι μπορώ να είμαι πιο χρήσιμος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αν μου ζητηθεί κάτι άλλο, θα εργαστώ με λιγότερο ζήλο και συνέπεια.  Όλα είναι σημαντικά για να λειτουργεί σωστά ένας Δήμος , η οικονομική διαχείριση, η σωστή πολεοδόμηση, ο τουρισμός, η καθαριότητα, η ανάπτυξη , η εξωστρέφεια κτλ. κέφι να έχεις να ασχολείσαι.

–       Ποιες είναι οι πρώτες σας προτάσεις και κινήσεις για την αλλαγή με την
νέα διοίκηση των «Οριζόντων» για τον Δήμο Μεγαρέων;

Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Μεγάρων είναι η νοοτροπία τους και η αισθητική τους. Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια μία πολύ εσωστρεφή στάση, η οποία για να μην είμαι άδικος έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν ώστε να βελτιωθεί, αλλά αυτές οι κινήσεις θεωρώ πως δεν ήταν αρκετά συντονισμένες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να εργαστούμε για να αλλάξει αυτό, ενδεικτικά παραδείγματα είναι: Η Βαρέα, η πολεοδόμηση της και η αναμόρφωση του παραλιακού της μετώπου που θεωρώ ότι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, η αξιοποίηση των υπέροχων περιοχών της Πάχης και του λιμανιού της Νέας Περάμου ως πόλο έλξης επισκεπτών και όχι μόνο, η δημιουργία πεζόδρομων και η ενίσχυση της αγοράς των Μεγάρων δίνοντας κίνητρα στους πολίτες από άλλες πόλεις να έρθουν σε μας να ψωνίσουν να κάνουν τη βόλτα τους και έτσι να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, η αισθητική αναβάθμιση των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων όπως είναι «ο Χορός της Τράτας» ή ο θεσμός της «Μεγάρων Γή» καθώς και η δημιουργία καινούργιων αντίστοιχων πολιτιστικών θεσμών.

Ακόμα η δημιουργία και αναβάθμιση των χώρων που στεγάζουν τον πολιτισμό μας και ο ανοιχτός διάλογος με τους καλλιτέχνες, η συνεργασία με τους εθελοντικούς συλλόγους που κάνουν τεράστιο έργο για την πόλη μας, η ορθή διαχείριση των αδέσποτων με σεβασμό προς τα ζώα και τους πολίτες και φυσικά η αναβάθμιση των δημοτικών μας υπηρεσιών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους σε αυτές. Αυτά σε πρώτη φάση και εντελώς ενδεικτικά αφού οι τομείς είναι ομολογουμένως πάρα πολλοί και είναι δύσκολο να καλυφθούν σε αυτές τις λίγες γραμμές.

Σίγουρα δεν είναι εφικτό να γίνουν όλα αμέσως αλλά πιστεύω πως είναι καιρός να ανοίξουμε τη βεντάλια των ερεθισμάτων μας, να αλληλοεπιδράσουμε και να εκσυγχρονιστούμε, σεβόμενοι πάντοτε την ιστορία μας, τους ανθρώπους μας και τον φυσικό μας πλούτο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΙΝΑΛ Αντώνης Υψηλάντης-Μαργαρίτα Ακαμιωτάκη

Aleka Stamatiadi

Γ. Μαρινάκης: “Χάρτινος πύργος το νοικοκύρεμα του Δήμου επί διοίκησης Σταμούλη”

Έγκλημα και …τιμωρία

Aleka Stamatiadi