Πολιτισμός

Το Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Μεγάρων, σε επετειακή παράσταση στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Σύντομη αναδρομή στην πορεία του Λυκείου Ελληνίδων στα Μέγαρα

Το Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα  Μεγάρων  ιδρύθηκε το 1982 από μια ομάδα γυναικών που με πολύ προσπάθεια κατάφεραν να κάνουν το Λύκειο Ελληνίδων έναν θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Μεγάρων, ίσως λίγοι γνωρίζουν πως λειτουργεί, όπως και τα υπόλοιπα 100 αδελφά παραρτήματα ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με γνώμονα το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών, το οποιο από το 1911 αποτελεί τον απόλυτο θεσμό διατήρησης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της επιστημονικής γνώσης, στηριζόμενο στον εθελοντισμό και την κοινωνική δράση.

N4227
rbsh
flashmul
N4207

Από το 1982 μέχρι σήμερα, η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων δίνει δυναμικά το παρόν σε εκδηλώσεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ χορού  στην Κίνα, στην Τουρκία, στην Κύπρο, έχει κληθεί να αντιπροσωπεύσει την Ελληνική Πρεσβεία στην Ταυλανδη ενώ έχει προσκληθεί από μέλη του απόδημου ελληνισμού στην Αμερική και στον Καναδά.

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι διαρθρωμένο σε τμήματα (εφορίες), τα οποία αναλαμβάνουν  υπο την ευθύνη τους τα μέλη του Δ.Σκαι μέσα από κάθε εφορία με διάφορες ενέργειες και δράσεις προάγεται το έργο του Λυκείου, με απώτερο στόχο τη διάδωση του πολιτισμού.

Το 2006 προέβη στην έκδοση του βιβλιου με τίτλο « Γραμματική και Λεξικό του μεγαρικού ιδιώματος» χρησιμοποιώντας το πλούσιο υλικό  από τα αρχεία του κ. Μελετίου Μπεναρδή, με σκοπό τη μελέτη και τη διάσωση του τοπικού μεγαρικού γλωσσικού ιδιώματος.

Φέτος, το Φιλολογικό Τμήμα , σε συνεργασία με την εφορία Εθνικών Ενδυμασιών, διοργάνωσε εκπαιδευτικές ημερίδες με θέμα «Έθιμα , Παραδόσεις και Φορεσιές των Μεγάρων», έχοντας έτσι τη χαρά να φιλοξενήσουν μαθητές από τα περισσότερα δημοτικά σχολεία των Μεγάρων, στα οποία μέλη του Δ.Σ. προσπάθησαν να μεταφέρουν την αγάπη τους για την παράδοση του τόπου μας.

Στο Λυκείο Εληνίδων δεν διδάσκονται μόνο παραδοσιακοί χοροί, για όλες τις ηλικίες, αλλά πο το 2014 λειτουργεί και Μουσικό τμήμα,που περιλαμβάνει το τμήμα χορωδίας, το οποίο έχει λάβει μέρος  σε εκδηλώσεις εντός και εκτός των Μεγάρων και αριθμε περιί τα 25 ενεργά μέλη. Επίσης , διοργανώνονται με επιτυχία επισκέψεις σε μουσεία , θέατρα, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.α.

Η ιματιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με παραδοσιακές  φορεσιές από όλη την Ελλάδα, ενώ  το τμήμα βιβλιοθήκης με βιβλία από δωρεές φίλων και άλλων φορέων.

Η περσινη χρονιά ήταν χρονιά εκλογών για το Λύκειο των Ελληνίδων με το Δ.Σ. να ανανεώνεται σε μεγάλο ποσοστό. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή πολλών νέων κοριτσιών στο ΔΣ. Ένα σωματείο που παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα γεγονότα, αλλά και που διατηρεί με ευλάβεια την παράδοση, τη διαιωνίζει και τη διαδίδει, πρέπει να συνδυάζει στη Διοίκηση, την εμπειρία αφενός και την φρεσκάδα αφετέρου. Αυτό ανέδειξαν οι τελευταίες εκλογές.

Παρ’όλες τις συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε το ΛτΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να ανταπεξέλθει των δυσκολιών και να επανέλθει δριμύτερο. Από τον Νοεμβριο του 2022, η Ιματιοθήκη μεταφέρθηκε στο νέο ιδιόκτητο κτίριο του παραρτήματος Μεγάρων στην οδό Λητούς & Γ. Σχινά.  Το νέο κτίριο του Λυκείου αποτελεί ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα στην παλιά πόλη των Μεγάρων, στο οποιο σύντομα θα μεταφερθούν εξ ολοκλήρου και τα υπόλοιπα τμήματα.

Όνειρο όλων των μελών του Λυκείου των Ελληνίδων Μεγάρων  είναι να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, γιατί η επαφή με τον κόσμο έχει διπλή ωφέλεια. Αφενός εμπλουτίζεται το Λύκειο με καινούρια μέλη, που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και αφετέρου το Λύκειο αποκτά το κύρος και την οντότητα που δικαιούται. Να καταφέρει το Λύκειο να γίνει ο πρεσβευτής της πόλης των Μεγάρων στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η νέα χορευτική χρονιά ξεκινά και το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων ανοίγει τις πύλες του και σας προσκαλεί την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα χορού, όπου θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός.

 

  • Αξίζει να παρακολουθήσετε την επετειακή μουσικοχορευτική παράσταση, που θα λάβει μέρος και το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, την Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι γιορτές αφορμή για συνεχή προσφορά στο συνάνθρωπο»

Έργο του Θωμά Μώλου στο Δημαρχείο Μεγάρων

Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές στα μνημεία της Μεγαρίδας