Πολιτισμός Σημαντικότερα

«Θέατρο κατ’ οίκων»

Πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου συνεργάζεται με το «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Μεγαρέων

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι και δεν έχουν δει ποτέ θέατρο, έρχεται το θέατρο σε αυτούς.

Και όμως γίνεται. Από το πρόγραμμα «Θέατρο κατ’ οίκων» που υλοποιεί το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες. Την πρωτοβουλία από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων πήρε η κοινωνική λειτουργός κ. Ρενιέρη και η ομάδα του προγράμματος πραγματοποίησε σε σπίτια της Ν. Περάμου, όπου βοηθά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», παραστάσεις αυτήν την εβδομάδα.

Το Θέατρο κατ΄ Οίκων είναι ένα λογοπαίγνιο αλλά και μια κυριολεξία.

Όταν ο θεατής για λόγους ανωτέρας βίας, δεν μπορεί να έρθει στο θέατρο, πηγαίνει το θέατρο σ’ αυτόν.

 

thetrokatoikon_2

 

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν μπορούν να έρθουν στο θέατρο για λόγους υγείας (χρόνιες νόσοι, αναπηρία, παράλυση), όπως επίσης για κοινωνικούς λόγους, όπως π.χ. η ένταξή τους σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, ή ο εγκλεισμός σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα. Όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ευεργετική επίδραση της τέχνης, και η προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε την εμπειρία της παράστασης σε όσους ανθρώπους το επιθυμούν, αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του Εθνικού Θεάτρου.
Έτσι, μια μικρή ευέλικτη ομάδα ηθοποιών, με εφόδια τα σώματα και τις φωνές τους και αποσκευές τα κείμενα από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, – κείμενα θεατρικά και μη (από τον Παπαδιαμάντη έως τον Ντάριο Φο), ζωντανεύουν τον κόσμο της σκηνής στα πιο απροσδόκητα μέρη.

Οι άνθρωποι του προγράμματος, οι ηθοποιοί Στέλλα Ράπτη, Κατερίνα Γαβαλά και Ιφιγένεια Θεοχαρίδη, μίλησαν για αυτό στο δημαρχείο Ν. Περάμου, την Τετάρτη το πρωί, μαζί με την Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου “Ηρόδωρος” Γιάννα Ρήγα, της οποίας αρμοδιότητα είναι και το “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φιλανθρωπία αλλά το καλλιτεχνικό τους έρεισμα που ωθεί τους ηθοποιούς η υπεύθυνη από πλευράς Εθνικού Θεάτρου για το πρόγραμμα «Θέατρο κατ’ οίκων» Στέλλα Ράπτη ανέφερε ότι οι ηθοποιοί του προγράμματος επισκέπτονται μέρη μακριά από την Αθήνα. «Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο που δεν έχει καθόλου θεατρική εμπειρία να δει μια παράσταση και γι’ αυτό οι παραστάσεις διαρκούν περίπου 30 λεπτά. Επιδίωξή μας και κίνητρο η επιθυμία μας για επικοινωνία με ανθρώπους που στερούνται το θέατρο. Με πολύ απλά μέσα, φτιάχνουμε τον κόσμο της φαντασίας, τον κόσμο του θεάτρου.

Μετά από τέσσερα χρόνια στο πρόγραμμα «Θέατρο κατ’ οίκων», η ηθοποιός που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια των παραστάσεων έχει πολλά να πει, για τις αντιδράσεις των ανθρώπων, πώς αντιδρούν στο θέατρο, πώς εκφράζονται, το πώς τους περιμένουν ξανά.

«Έχουμε εμπλουτίσει την παράσταση με εμπειρίες και μαρτυρίες των ανθρώπων στα σπίτια των οποίων κάθε φορά παίζουμε» είπε η Στέλλα Ράπτη.

 

thetrokatoikon_1

 

Στην Νέα Πέραμο παίχτηκε σε τέσσερα σπίτια όπου πάει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η παράσταση «Στα ψέματα», μια συρραφή των έργων «Ο Ψεύτης» του Ζ. Κοκτώ και «Το Ξύπνημα» του Ντάριο Φω.

«Είναι μια ματιά στις οικογενειακές σχέσεις, ένα συμπύκνωμα της εμπειρίας μας από επισκέψεις που έχουμε κάνει. Εμείς από το “Art Therapy” κάνουμε μόνο το “Art”. Μόνο υποβοηθάμε μέσω της παράστασης και της παρουσίας μας, γίνεται μια τονωτική ένεση, σε ανθρώπους που συχνά φλερτάρουν με την κατάθλιψη. Έχουμε καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, δεν κάνουμε φιλανθρωπία.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μιλήσουν.

«Υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις από την ανυπομονησία ως την επιφύλαξη» είπε η ηθοποιός Ιφιγένεια Θεοχαρίδη. «Σ’ αγκαλιάζουν, είναι χαρούμενοι, είπε η ηθοποιός Κατερίνα Γαβαλά. Απευθυνόμαστε σε διαφορετικές ηλικίες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, νιώθεις το φόβο και την απόγνωση.

Αισθάνεσαι ευθύνη που πρέπει να τα βάλεις όλα αυτά στην άκρη για το καλλιτεχνικό μέρος, της παράστασης».

Το «Θέατρο κατ’ οίκων» παίχτηκε αυτές τις ημέρες σε σπίτια συμμετεχόντων πολιτών στο «Βοήθεια στο σπίτι», δωρεάν, τόσο για τους πολίτες όσο και για το δήμο, και αποτελεί μία μόνο από τις αρκετές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για «άνοιγμα» σε όσους δεν μπορούν να χαρούν το θέατρο σε μια μεγάλη αίθουσα με τα καλά τους, όπως είπαν και οι ηθοποιοί, αλλά η καλλιτεχνική του απόλαυση τους δίνει μια τονωτική ένεση ελπίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο σε Δήμο & Περιφέρεια

Aleka Stamatiadi

“Λευκή Νύχτα” με “Χρυσό στην Οδική Ασφάλεια”

Aleka Stamatiadi

“Εκδικητική πράξη” και προσχηματική η μετακίνηση της Διευθύντριας του Ν.Π.Δ.Δ. «ΗΡΟΔΩΡΟΣ»

Aleka Stamatiadi