Εκκλησία Σημαντικότερα

Εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Μάζι

 

 

Τήν ερχόμενη ΚΥΡΙΑΚΗ  26  Ιουλίου 2020 , γιορτάζει  η  Οσιοπαρθενο-μάρτυς και  Αθληφόρος Αγία  Παρασκευή, γι΄ αυτό καί  με  μεγαλοπρέπεια πανηγυρίζει η ΙΕΡΑ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ   στο Μάζι Μεγάρων.

Η Πανήγυρη  θα αρχίσει  από το ΣΑΒΒΑΤΟ 25 Ιουλίου το απόγευμα  ,  παραμονή της  γιορτής, μέ τον αγιασμό και την προσκύνηση των ιερών  λειψάνων της Αγίας  Παρασκευής .

 

Στη συνέχεια, στις 7,30μ.μ., θα  ψαλεί ο Μεγάλος  πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, προεξάρχοντος   τιμίου  εκπροσώπου τῆς Α. Θ. Παναγιότητος  τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, κυρίου κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ,  ο Οποίος «κατά ιδίαν Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν»   θα  αποστέλει καί εφέτος από τό  Φανάρι γιά τριακοστή πρώτη συνεχή χρονιά  Εκπρόσωπό Του, για να τελέσει την Πανήγυρη.

Φέτος  Πατριαρχικός  Εκπρόσωπος θά ειναι ο Αρχιερέας του Οικουμενικοῦ Θρόνου από την  Κωνσταντινούπολη, ο Σεβασμιώτατος   Μητροπολίτης     Ἀρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάνου κ. ΑΝΔΡΕΑΣ (Καθηγητής τοῦ Α. Π. Θεσσαλονίκης).

Μαζί μέ τόν Πατριαρχικό Εκπρόσωπο θα συγχοροστατήσουν, καί θα συλλειτουργήσουν ο συμπολίτης μας Σεβ. Μητροπολίτης Ἀδριανουπόλεως κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ, αδελφός της  Ιεράς  Μονής, καί ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ὀλβίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ.

Ανήμερα  της γιορτής, στις  5π.μ., θα  ψαλεί ο Ορθρος της εορτής και στις 8 τό πρωϊ, θα ἀρχίσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ θα ακολουθήσει Λιτανεία πέριξ του Ναού για την Αρτοκλασία και τέλος η δεξίωση των προσκυνητών.

Τό   απόγευμα της εορτής θα γίνει ο μεθέορτος εσπερινός καί το μνημόσυνο των Κτιτόρων, στις  7μ.μ., κατά τη Μοναχική τάξη.

Στην  πανήγυρη θα  ψάλει ο Βυζαντινός Χορός προσκεκλημένων Ιεροψαλτῶν δεξιά  καί ο Χορός των Μοναχών της Μονής αριστερά.

 

Στην εκκλησιαστική αυτή εορτή και  πανήγυρι, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά (η οποία σημειωτέον  έχει καθαρά εκκλησιαστικό, λειτουργικό και μοναστηριακό χαρακτήρα και δεν γίνονται ούτε γλέντια,  ούτε  χοροί κλπ, που  απαγορεύονται λόγω τῆς καταστάσεως με την πανδημία), θα μπορούν να προσέλθουν οι πιστοί, τηρώντας τις υγειονομικές διατάξεις, που επιβάλλει ο Νόμος της Πολιτείας και θα συμμετάσχουν Ηγούμενοι Ιερών Μονών, Κληρικοί, εκπρόσωποι Ιερών Μονῶν καί οι Πολιτικοί Άρχοντες.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στο Πευκογυάλι στο Αλεποχώρι

Αναστολή προστίμων σε πυρόπληκτα αυθαίρετα

«Με φαντασία, πέρα από όσα βλέπουμε»