Πολιτική Σημαντικότερα

Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου και ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής

Λ. Κοσμόπουλος: «Η Δυτική Αττική αλλάζει με έργα πνοής»

Έργο εθνικής σημασίας και ευρύτερης αναβάθμισης της περιοχής της Δυτικής Αττικής, η σύνδεση Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου και η ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά μπαίνει επίσημα σε τροχιά υλοποίησης.

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος: “Αλλάζουμε την Δυτική Αττική με έργα πνοής”

 

Το έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών (ΦΕΚ 17.11.21) και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Η «Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου και ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά», περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω στο τελευταίο τμήμα της μήκους 1,4χλμ. μέχρι την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου με την κατασκευή του ανισόπεδου ημικόμβου (Η/Κ) Σκαραμαγκά.
  • Αναβάθμιση του υφιστάμενου Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Σχιστού με κατασκευή ενός ακόμη υπερυψωμένου κλάδου με νέα γέφυρα υπεράνω της Εθνικής Οδού (Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου.
  • Αναβάθμιση της Ε.Ο. Αθηνών -Κορίνθου στο τμήμα της μεταξύ του Η/Κ Σκαραμαγκά και του Α/Κ Σχιστού με αύξηση και αναδιαμόρφωση των λωρίδων κυκλοφορίας αυτής.
  • Κατασκευή του νέου Α/Κ Ναυπηγείων επί της Λεωφόρου Σχιστού ανάντη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είναι αναγκαίος για την κατάργηση του ισόπεδου σηματοδοτημένου κόμβου στη διασταύρωση με Λεωφόρο Σχιστού και του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά καθώς και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κυκλοφοριακών απαιτήσεων του οδικού δικτύου της περιοχής. Στα πλαίσια της κατασκευής του εν λόγω Ανισόπεδου Κόμβου αλλά και της αναβάθμισης του Α/Κ Σχιστού προβλέπεται και αναδιαμόρφωση της Λεωφόρου Σχιστού στο μεταξύ των δύο αυτών κόμβων τμήμα αυτής.
  • Κατασκευή του απαιτούμενου δικτύου συλλεκτήρων όμβριων της περιοχής που εντάσσεται και εξυπηρετεί και τα παραπάνω οδικά έργα.

Η κυκλοφοριακή αναβάθμιση του ανισόπεδου κόμβου Σκαραμαγκά θα βελτιώσει ριζικά την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Η Δυτική Αττική αλλάζει με έργα πνοής. Το έργο της σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών-Κορίνθου και ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά προβλέπει παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για την αποσυμφόρηση, την οδική ασφάλεια, την αναβάθμιση της περιοχής μας, με ανισόπεδους κόμβους σε καίρια σημεία. Η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, προχωρά με σταθερά βήματα, για την αναβάθμιση της περιοχής μας, με έργα πνοής, που βελτιώνουν την καθημερινότητα αλλά και την ποιότητα ζωής μας».

Τα οφέλη

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το έργο «Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου και ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά» είναι ζωτικής σημασίας για τη Δυτική Αττική, και την Δυτική Αθήνα και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Σχιστού και την Λεωφόρο Αθηνών. Στο οδικό δίκτυο της περιοχής των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά υπάρχει διαρκής και αυξημένη κίνηση οχημάτων μεταφοράς υλικών όσο και προσωπικού και έτσι καθίσταται αναγκαία η αναβάθμιση των οδικών υποδομών της περιοχής ενόψει μάλιστα και της κατασκευής της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξη της νήσου Σαλαμίνας μέσω της Λεωφόρου Σχιστού – Σκαραμαγκά. Η κυκλοφοριακή αναβάθμιση του ανισόπεδου κόμβου Σκαραμαγκά, θα βελτιώσει θεαματικά την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό.

Για την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται επίσης να γίνουν εργασίες μετακίνησης και προστασίας δικτύων Ο.Κ.Ω., αρχαιολογικές έρευνες, καθώς και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Το σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση του Έργου έχουν ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθούν από πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Οι υφιστάμενες Συμβάσεις Τεχνικών Συμβούλων θα ολοκληρωθούν από την Περιφέρεια Αττικής. Από σχετικό έγγραφο (του 2019) της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών Περιφέρειας Αττικής προκύπτει ότι το έργο είχε με εκτιμώμενο προϋπολογισμό κατασκευής ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ιστορία

Το έργο είχε δημοπρατηθεί από τη Διεύθυνση Οδικών Έργων Περιφέρειας Αττικής του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παρέμεινε ημιτελές από το 2002 λόγω αποδοχής εκ μέρους του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγής κατά της ΚΥΑ κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκ μέρους ιδιοκτήτριας έκτασης που ήταν αναγκαία για την κατασκευή του Έργου στην περιοχή του Κόμβου Σκαραμαγκά. Το 2017, η ολοκλήρωση – ωρίμανση των μελετών και η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, ύστερα από εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε μεταφερθεί στην Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε και την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών καθώς και τις διαδικασίες μετατόπισης / προστασίας των δικτύων Ο.Κ.Ω. (Φυσικό Αέριο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ κ.λπ., η δαπάνη των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 4 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Έργου. Να σημειωθεί ότι οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του έργου έληξαν την 31-12-2019 και ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ανανέωσή τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από περίπου ενάμιση μήνα ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, σε γενικότερη συνέντευξή του που μιλούσε για τον  σχεδιασμό στις μεταφορές και το κυκλοφοριακό, είχε αναφερθεί και στο συγκεκριμένο έργο. Όπως τόνιζε, το έργο της Ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω χαρακτηρίζεται έργο «Εθνικής Σημασίας» και θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή για να αποσυμφορηθεί η κίνηση. Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Καραγιάννης «θα ολοκληρώσουμε το έργο της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, γιατί κάποια στιγμή ο δρόμος σταματάει στη μέση του πουθενά. Επιπλέον, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στον Σκαραμαγκά, που δεν υπάρχει και δημιουργεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε εκείνη την περιοχή, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των Ναυπηγείων και θα αναβαθμίσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στο Σχιστού. Επίσης θα αναβαθμίσουμε και την Εθνική Οδού Αθηνών – Κορίνθου στην ευρύτερη περιοχή».

Λιάκος Ευάγγελος: “Έργο πνοής η ολοκλήρωση των δίδυμων σηράγγων Σκαραμαγκά”

«Έργο πνοής για τη Δυτική Αττική» χαρακτηρίζει ο Βουλευτής της περιοχής και Γραμματέας της Βουλής, κ. Λιάκος Ευάγγελος, την ολοκλήρωση των δίδυμων σηράγγων Σκαραμαγκά, όπως και τον ανισόπεδο κόμβο και τη σύνδεση του με τη Λεωφόρο Καβάλας.

Γνωρίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου έργου για ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Αττικής, πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με πολλά κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών.

Ο κ. Λιάκος έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναπτυξιακού μετασχηματισμού της Δυτικής Αττικής, με κύριο άξονα τα έργα υποδομής που συνδυαστικά είναι ικανά να αναδείξουν όλες τις προοπτικές της περιοχής μας.

Η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, αναμένεται επίσης να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

Σε μήνυμα του στα social media ο Βουλευτής, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαι ικανοποιημένος για αυτήν την εξέλιξη και χαρούμενος που ευοδώθηκαν οι προτάσεις και προσπάθειες μου προς αυτήν την κατεύθυνση. Ευχαριστώ τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη για το ένθερμο ενδιαφέρον του για την περιοχή μας, καθώς η τελευταία μας συνάντηση απέδωσε καρπούς.”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυση και αγωγή για την ρύπανση στο Βουρκάρι καταθέτει ο Γρ. Σταμούλης

Αιτήσεις για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Επισκευάζονται Παιδικές χαρές στο Δήμο Μεγαρέων