Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτική Σημαντικότερα

Σταθερά τα δημοτικά τέλη

[quote]Δημ. Αρχή: «Πιστοί στο πλάνο της οικονομίας»[/quote]

 

 

Γ. Μαρινάκης: «Προχειρότητα ενώ η διοίκηση επιρρίπτει ευθύνες»

Γ. Μπερδελής: «Ναι με παρατηρήσεις και προτάσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής»

 

Σταθερά …στην κατηφόρα η οικονομία και μηδενική αύξηση αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

Η Διοίκηση δηλώνει ικανοποίηση για την πορεία των οικονομικών του Δήμου Μεγαρέων, καθώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα της χρεοκοπίας και υπάρχει η δυνατότητα για μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

 

Επί της ψηφοφορίας, η μείζων αντιπολίτευση, ο συνδυασμός Γ. Μαρινάκη καταψήφισε τα δημοτικά τέλη για το 2016, όπως και ο Αντ. Χοροζάνης.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερόθεος Πολύχρονης τόνισε ότι πέρσι η διοίκηση κλήθηκε να δώσει λύσεις που αποδίδουν: «Το μέγεθος και η δομή του δήμου δεν επέτρεπαν μικροπολιτικές αλλά γενναίες αποφάσεις ακόμα και η μικρή αύξηση το αμελητέο ποσό στις μέρες μας ήταν πράξη ευθύνης. Κατανόησαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Η πιστή εφαρμογή πλάνου και η μετατροπή χρέους με το δάνειο απέδωσαν» επεσήμανε αναφέροντας το παράδειγμα του Δήμου Σαλαμίνος που κήρυξε και επίσημα πτώχευση.

«Αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα, τόνισε ο Ιερ. Πολυχρόνης. Εξοστρακίσαμε ένα μνημόνιο ενώ ο δήμος ήταν στα φαβορί.

Θέσαμε τη βάση για εξυγίανση με πολιτικές επιλογές, πιστοί στο πλάνο μας θα προχωρήσουμε. Στα δημοτικά τέλη για το 2016, δεν έχουμε καμία αύξηση, παρά λίγες μειώσεις.

Οι απαλλαγές ισχύουν όπως και πέρυσι για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για πλήρη απαλλαγή σε ανάπηρους και πολύτεκνους, θα συνεχιστούν για την ελάφρυνση βάρους σε δύσκολους καιρούς.

Τα δημοτικά τέλη του Δήμου Μεγαρέων είναι τα πιο χαμηλά της περιοχής», όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Γενικότερα σε άλλους δήμους τα τέλη αυξήθηκαν από 9% ως και 50%-στην περίπτωση της Σαλαμίνας όπου τίθεται αναγκαστική εκ του νόμου αύξηση.

Ενώ τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, πληρώνονται δηλαδή από τους πολίτες για την καθαριότητα, τον φωτισμό κλπ, ήδη είναι πολλοί οι δήμοι που αποφάσισαν μεγάλες αυξήσεις ενώ έπονται και άλλοι. Οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς δεν καλύπτονται, με τις περικοπές των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων να μην αφήνουν περιθώρια δράσης στους δήμους. Αυξήσεις των δημοτικών τελών λόγω οικονομικής στενότητας αποφάσισαν για παράδειγμα οι δήμοι Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη (10%) και Κορυδαλλού (9%).
«Με αιματηρές οικονομίες και σωστό προγραμματισμό δεν θα έχουμε αύξηση στο Δήμο Μεγαρέων» είπε ο Ιερόθεος Πολυχρόνης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μειώσεις σε σχέση με πέρυσι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο για τα τέλη διαφήμισης, τις εμποροπανηγύρεις, όπου δημιουργήθηκε επιπλέον ζώνη. Ακόμα, για τα Κοιμητήρια που πληρώνονταν ανά τριετία και οι πολίτες ζήτησαν να πληρώνονται ανά έτος με την ίδια τιμή και αυξηθήκαν οι τιμές για ετεροδημότες. Επιπλέον, για λόγους έλλειψης χωρητικότητας στο κοιμητήριο, από 25 ευρώ μειώθηκε στα δέκα ευρώ το τέλος για το οστεοφυλάκιο.

 

«Η μικρή αύξηση στα περσινά τέλη απέδωσε» επεσήμανε ο Ιερ. Πολυχρόνης, ενώ ο Κλ. Βαρελάς ρώτησε για το ποσό που απέδωσε η αύξηση χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.
Ερωτήματα γιατί εισηγείται η Δημοτική Αρχή τέλη για τα δημοτικά σφαγεία, αφού εκμισθώνονται σε ιδιώτη και τέλη ελλιμενισμού, ενώ τα λιμάνια είναι στα χέρια του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, εξέφρασε ο Γ. Μαρινάκης.

«Ο δήμος είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη. Κάλλιο το προλαμβάνειν, απάντησε ο Ιερ. Πολυχρόνης. Είναι μια πολιτική βούληση».

Όσον αφορά το δημοτικό σφαγείο, υπάρχει μία πιθανότητα να μην μπορέσει να λειτουργήσει υπό ιδιώτη λόγω μεγάλου κόστους και να επανέλθει στο Δήμο, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Γ. Δήμας.

 

[quote]Γ. Μαρινάκης: «Αντιλαμβάνεστε τι περνούσε η Διοίκησή μας»[/quote]

 
«Είναι μεγάλο κατόρθωμα η επιβίωση του δήμου, ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης. Αντιλαμβάνεστε τι περνούσε η διοίκηση μας για να διατηρούμε το δήμο σε επιβίωση, όμως αυτά δεν αρκούσαν για να πείσουν την τότε αντιπολίτευση και κατηγορούμασταν συνεχώς για σπατάλες για αλόγιστες δαπάνες, οι οποίες μετά τον ενάμιση χρόνο έχετε αντιληφθεί πόσες μπορούσαν να ήταν βγάζοντας τα δικά σας συμπεράσματα.

Τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν πέρσι κατά 12,89% .

Ο σωστός τρόπος για εσάς ήταν να επιρρίψετε ευθύνες, πρόσθεσε ο πρώην Δήμαρχος.

Ενώ θα μπορούσατε να περάσετε χωρίς ευρεία πλειοψηφία το δάνειο. Μη ρίχνετε ευθύνες για δικές σας ανεπάρκειες στην αντιπολίτευση. Στοιχεία προχειρότητας είναι ότι εισάγετε τέλη σφαγείων και όχι για παν ενδεχόμενο αλλά πάνω στην προχειρότητα που σας πίεσε ο χρόνος.

Όπως και το τέλος ελλιμενισμού. Έπρεπε να είχε γίνει διαχωρισμός για τα σκάφη σε αλιευτικά και αλλά αναψυχής. Θα υπάρξει σύγχυση αν περάσουν τα λιμάνια στην δικαιοδοσία του δήμου και όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού».

 

Αφού δεν έλαβε απαντήσεις για το ποσό που έφερε στα ταμεία του δήμου η αύξηση στα τέλη πέρυσι, ο Κλεάνθης Βαρελάς ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μειωθούν τα τέλη στα επίπεδα του 2014, πριν την αύξηση που επεβλήθη του 12,89%.

«Να πάνε στο επίπεδο του 2014 τα τέλη καθαριότητας, ανέφερε ο Κλ. Βαρελάς, να μειωθεί το τέλος διαφήμισης γιατί οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο δήμος πήρε το δάνειο και δεν έχει πλέον τους πιστωτές οπότε καλύπτονται τα χρέη, και επειδή έχει γίνει πρόταση από τον δήμο  να μπουν σε νέο δάνειο, θα υπάρχει δυνατότητα να έρθουν τα τέλη πριν την αύξηση. Δεν υπάρχει δικαιολογία αφού πήρατε το δάνειο».

 
«Δεν είναι στοιχεία προχειρότητας απεναντίας είναι αποτέλεσμα μελέτης η διαμόρφωση των δημοτικών τελών, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης.

Είναι πράξη σωφροσύνης και σωστού προγραμματισμού αν κάτι προκύψει με τα σφαγεία να είμαστε έτοιμοι να τα λειτουργήσουμε.

Καμία σύγχυση, είπε απαντώντας στον Γ. Μαρινάκη, ξέρουν οι αλιείς ότι είναι σε αλιευτικό καταφύγιο και δεν πληρώνουν. Διεκδικούμε να πάρουμε τα λιμάνια στο δήμο και ο τι ήθελε προκύψει».

 

[quote]

Γ. Μπερδελής: «Ναι με προτάσεις»

«Θα μπορούσατε να αυξήσετε τα τέλη στις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών»

[/quote]
Προτάσεις διατύπωσε ο Γ. Μπερδελής στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη: «Υπήρχε δυνατότητα για αύξηση στους χώρους για τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Είναι αστεία η μείωση πέντε λεπτών για τέλη διαφήμισης.
Ισχύει ίδια τιμή για όλες τις παραλίες με την πλατεία Φρειδερίκης; Πρέπει να μειωθεί. Και τα τέλη να είναι απαγορευτικά για επεκτάσεις με τζάμια στα καταστήματα.

Δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυτήν την πόλη, να μιλάμε για ποιότητα ζωής χωρίς να συγκρουστούμε, δε γίνεται να καταλαμβάνει ένα περίπτερο τόσο χώρο.

Έχουν ευθύνη όσοι έχουν περάσει από το δήμο.

Ψηφίζουμε σε όλα «ναι» με τις παρατηρήσεις που αν θέλετε τις λαμβάνετε υπ’ όψιν».
 

Απόρροια του μνημονίου οι περικοπές στους δήμους, τόνισε ο Αντώνης Χοροζάνης. «Εκβιάζοντας εμάς ότι αν δεν κάνουμε την πολιτική κυβέρνησης τότε θα πάμε σε πτώχευση όπως η Σαλαμίνα, δε λέει να έρθουν τα κονδύλια να λειτουργήσει ο δήμος αλλά βάζει δίλημμα να δεχτείτε αυτά που λέμε. Λέτε εμείς θέλουμε να είμαστε νόμιμοι αλλά η νομιμότητα είναι να φορολογήσετε το λαό».
Ο Γιάννης Μιχάλαρος πρότεινε από πρόστιμα για τη ρύπανση να καλυφθούν έσοδα του Δήμου: «Όποιος ρυπαίνει στον κάμπο πχ, να πληρώνει».
 

 

[quote]Ευάγ. Δαλάκας: «Αδικία τα ανεβασμένα τέλη στην Κινέττα»[/quote]

 

Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σ. Κινέττας Ευάγ. Δαλάκας και επικαλούμενος την κοινωνική ευαισθησία του Δ. Συμβουλίου καθώς και την ισονομία και ισοπολιτεία που πρέπει να διέπουν την κοινωνία, ζήτησε εξομοίωση των τελών φωτισμού και καθαριότητος της Κινέττας με αυτά που πληρώνουν οι κάτοικοι των Μεγάρων και της Ν.Περάμου, γιατί όπως είπε δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. «Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι της Κινέττας πληρώνουν ιδιαίτερα αυξημένα τέλη που ανέρχονται στο 1,93 ευρώ το τ.μ. ενώ οι κάτοικοι των Μεγάρων και της Ν. Περάμου πληρώνουν 1,15 ευρώ το τ.μ. Είναι μία διαχρονική αδικία που υφίσταται η περιοχή της Κινέττας και είναι καιρός να αποκατασταθεί. Και ακόμη ο πρόεδρος έθεσε το θέμα των πλευρικών διοδίων και του αυξημένου εισιτηρίου του Προαστιακού».

 

«Τα τέλη είναι ανταποδοτικά, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Είστε δυο χιλιάδες σπίτια σκορπισμένα σε πολλα χιλιόμετρα, είναι πολλαπλά τα έξοδα για καθαριότητα και για φωτισμό. Όλοι οι προηγούμενοι ήταν άδικοι. Άλλο να έχεις χίλια φωτιστικά για τις ανάγκες 2000 κατοίκων… Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι άδικοι έτσι προβλέπεται. Οι οικισμοί κοστίζουν πιο ακριβά».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Λ. Κοσμόπουλου-Κλ. Βαρελά

Aleka Stamatiadi

Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Aleka Stamatiadi

Τρόμος από τους αδίστακτους ληστές με τις κουκούλες