Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Στις αρχές του νέου έτους η τελική υπογραφή για το νέο ΓΠΣ

[quote]Γρ. Σταμούλης: «Θέλουμε εχέγγυα ανάπτυξης»[/quote]

 

Στην τελική ευθεία-για ακόμα μια φορά-το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μεγάρων και νέα συνάντηση είχε πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το ΓΠΣ καθώς και για το πότε ολοκληρώνεται μιλήσαμε με τον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Καράμπελα.

«Έχει γίνει αντιληπτό, μας είπε ο Δήμαρχος Μεγαρέων, οι πανηγυρισμοί δεν ήταν αληθείς. Απόδειξη ότι δεν έχει εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και όλα έγιναν για λόγους εντυπωσιασμού από την προηγούμενη Διοίκηση.

Το Γ.Π.Σ. εγκρίνεται όταν υπογράψουν οι Υπουργοί. Είναι κάποια στάδια που πρέπει να περάσει. Όταν αναλάβαμε δεν είχε εγκριθεί. Είχαμε εκφράσει τις διαφωνίες μας αλλά δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω γιατί θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο.

Όμως, είναι εντυπωσιακό ότι οι περιορισμοί που προέβλεπε το ΓΠΣ ήταν μόνο για την περιοχή μας. Ξεφεύγει και από την επιστημονική φαντασία: προέβλεπε βαριά βιομηχανία, που θα έδινε το έναυσμα να έρθει όλη η βιομηχανία της Αττικής εδώ».

Οι αλλαγές της Διοίκησης Γρ. Σταμούλη που εγκρίθηκαν

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το ΥΠΕΚΑ, το νέο Γ.Π.Σ. Μεγάρων είναι πλέον ολοκληρωμένο, περιλαμβανομένων των αλλαγών που είχε ζητήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τις οποίες δεν θα επιτρέπεται να έλθουν στα Μέγαρα Βαριές Βιομηχανίες, που θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, δεν θα δημιουργηθεί Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Πολύ Υψηλής Ισχύος δίπλα από το Βουρκάρι, που είναι προστατευόμενη περιοχή και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και δεν θα υπάρξουν δυσμενέστεροι όροι για την οικοδόμηση και την ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.

Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η τυπική έγκριση, από την Μητροπολιτική Επιτροπή, η συγκρότηση της οποίας έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, για πολλούς και ποικίλους λόγους, αλλά είναι θέμα ολίγων ημερών η συγκρότησή της.

 

Καθυστερήσεις λόγω και τεχνικών προβλημάτων

«Δεν θέλουμε να έχουμε το ρόλο της αποθήκης, θέλουμε εχέγγυα ανάπτυξης.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δίπλα στο Βουρκάρι ενώ είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για προστασία, να έχουμε βιομηχανία. Είναι καταστροφή.

Είχαμε κάνει επαφές με τον Υπουργό κ. Τσιρώνη, απαντά ο Γρ. Σταμούλης όταν τον ρωτήσαμε για την εξέλιξη και τη χρονική καθυστέρηση, και επειδή είχε φτάσει στο Υπουργείο το ΓΠΣ των Μεγάρων, δεσμεύθηκε ότι δε θα πήγαινε πίσω στην αφετηρία. Σήμερα είναι σχεδόν τελειωμένο.

Για κάποια τεχνικά προβλήματα, είχαμε καθυστέρηση, επειδή ο Οργανισμός Αθήνας καταργήθηκε και πλέον συστάθηκε η Μητροπολιτική Επιτροπή που υπάγεται στη Διεύθυνση του Υπουργείου και αυτή αναμένεται να βάλει την τελική έγκριση. Ίσως μάλιστα το ΓΠΣ των Μεγάρων να είναι η πρώτη απόφαση της νεοσυσταθείσας επιτροπής.

Είχαμε 4-5 φορές επαφές με τον Υπουργό, αλλά οι εκλογές, οι διαπραγματεύσεις, καθυστέρησαν τις διαδικασίες, σε ένα χρόνο, είχαμε τέσσερις κυβερνήσεις. Φτάσαμε όμως στο τελικό στάδιο και το σχέδιο θα περάσει από τη Μητροπολιτική Επιτροπή του Υπουργείου και είναι θέμα ημερών».

Ακόμα, ένα ζήτημα που τίθεται με την έγκριση του ΓΠΣ και ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες στην εκτός σχεδίου ζώνη, παραπλεύρως οδών, είναι ότι αλλάζουν οι συντελεστές δόμησης. Για το τι προβλέπεται ακριβώς διευκρινίσεις δεν δόθηκαν από τον Γρ. Σταμούλη, ο οποίος όμως απάντησε στον Γ. Μπερδελή που έθιξε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Μου κάνει εντύπωση, είπε ο Γρ. Σταμούλης, που έρχεται τώρα ο Γ. Μπερδελής να πει για τις παρεκκλίσεις, ενώ όλο το διάστημα που συζητούσαμε το ΓΠΣ δεν είπε τίποτα. Εκ των υστέρων, έφερε το θέμα».

Το θέμα του ΓΠΣ και οι αλλαγές που φέρνει αποτελούν ήδη αντικείμενο συζήτησης για ιδιοκτήτες και επαγγελματίες της περιοχής μας και πρόκειται να μας απασχολήσει και σε επόμενα ρεπορτάζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσοχή Καύσωνας

Πατούλης-Δούρου στη δεύτερη Κυριακή

Aleka Stamatiadi

Συζήτηση με τον Ευάγγελο Λιάκο στην Ελευσίνα (“Acqua Mare”), Τρίτη 25 Ιουνίου, 8.30 μ.μ.