ΚοινωνίαΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Σταμάτης Λάμψας, Ιατρική Αθηνών: «Χρειάζεται πρόγραμμα και πίστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή»

Αφιέρωμα στους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων

 

Τα νέα ξεκινήματα είναι γεμάτα ελπίδες και η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τις επιτυχίες των παιδιών των πανελληνίων. Μπορεί στους καιρούς της κρίσης, δουλειές να μην υπάρχουν, τα πανεπιστήμια να μη δουλεύουν καλά, κι ένα χαρτί να μην μπορεί να σου προσφέρει ούτε βασικό μισθό, και πολλοί να σκέφτονται ή να έχουν ήδη μεταναστεύσει. Οι αντικειμενικές όμως δυσκολίες δεν είναι αρκετές να σταματήσουν τις φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων.

Η φετινή χρονιά-που μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως η «χρονιά των γιατρών» με πέντε εισαχθέντες στην Ιατρική- φαίνεται ότι ήταν μία από τις καλύτερες τόσο σε βαθμολογικές επιδόσεις όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο, πνευματικό και ηθικό, των νέων ανθρώπων της πόλης μας, όπως διαπιστώσαμε και από τις συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν.

 

Ο Σταμάτης Λάμψας, με 19.465, συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στη Δυτική Αττική σε όλα τα πεδία και πέρασε στην Ιατρική Αθηνών, που ήταν από την αρχή ο στόχος του. Μιλήσαμε μαζί του για τη χρονιά που πέρασε, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις σκέψεις του για όσα ξεκινούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη «συνταγή» επιτυχίας. Ωστόσο ο κάθε υποψήφιος καλείται στο μικρό αυτό χρονικό να ανταγωνιστεί  τον εαυτό του, όντας αφοσιωμένος  σε ένα αποκλειστικό σκοπό, την επιτυχία. Για το λόγο αυτό, οφείλει να προβεί σε : ένα πρώιμο σχεδιασμό και προγραμματισμό, μία στοχευμένη επιλογή συνεργατών  και πρωτίστως  π ί σ τ η  από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η καλή προετοιμασία εξασφαλίζει την καλύτερη απόδοση στις απαιτήσεις των εξετάσεων των οποίων τον  παλμό καλείται να «πιάσει» ο εξεταζόμενος με τον πλέον αποτελεσματικό και συντομότερο δυνατό τρόπο. Ο αγώνας των εξετάσεων αρχίζει από την Α΄ Λυκείου καθώς ο πρώιμος σχεδιασμός και προγραμματισμός  αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Βέβαια, η κορύφωση της εξεταστικής διαδικασίας έρχεται στην Γ΄ Λυκείου όπου καλείται ο μαθητής να δείξει επιμονή, πάθος, θέληση και μεράκι για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος απαιτεί προσωπικές θυσίες, συνεχόμενη μελέτη και αφοσίωση.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην πατρίδα μας, αδιαμφισβήτητα , σε όλες τις βαθμίδες χρήζει αναβάθμισης και  προσαρμογής στα σύγχρονα κοινωνικά, τεχνολογικά και παιδαγωγικά δεδομένα ώστε να εναρμονιστεί με τα καταξιωμένα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια εκπαιδευτικά μοντέλα διατηρώντας παράλληλα την Ελληνική «ιδιαιτερότητα». Ανεξάρτητα,  όμως, από τις «ιδιαιτερότητες» του οφείλουμε να σεβαστούμε το ανεκτίμητης αξίας προσφερόμενο αγαθό της Παιδείας και να αγωνιστούμε για την ποιοτικότερη βελτίωσή του. Αναφορικά με τις Πανελλήνιες, εκτιμώ ότι αποτελεί ένα αξιοκρατικό, διάφανο αλλά έντονα συγκεντρωτικό σύστημα αξιολόγησης των υποψήφιων φοιτητών στο οποίο καλούνται μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου να αποκτήσουν την μέγιστη μαθητική τους απόδοση δείχνοντας τον καλύτερο χαρακτήρα  τους, χωρίς να επιτρέπει στον μαθητή κανένα περιθώριο «λάθους».

Η Ιατρική είναι μία από τις αρχαιότερες των επιστημών, δρώντας με άξονα τον άνθρωπο και την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών υγείας και περίθαλψης του ενώ παράλληλα εξακολουθεί  να χαρακτηρίζεται για τον διαχρονικό της χαρακτήρα, εξελισσόμενη με ταχύτατα βήματα. Ακόμη, ο χώρος αυτός ανοίγει ένα απέραντο μονοπάτι γνώσεων και προκλήσεων, του οποίου τα χνάρια μπορούν να συναινέσουν στην πιο ευχάριστη ,με βάση τις δικές μου προτιμήσεις,  επαγγελματική αποκατάσταση.

Δεν θέλω να σου κρύψω ότι δεν έχω προβεί σε κάποιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ακόμα. Σε πρώτη φάση οι σκέψεις και οι προβληματισμοί μου συγκεντρώνονται στην προσαρμογή στο επόμενο «σκαλοπάτι» της ζωής μου, το φοιτητικό και πανεπιστημιακό περιβάλλον . Αδιαμφισβήτητα, γεμάτος προκλήσεις και δυσκολίες καθίσταται ο τομέας της επαγγελματικής αποκατάστασης στην χώρα μας για ένα νέα Γιατρό σε μία αγορά εργασίας που τείνει συνεχώς να συρρικνώνεται αποθαρρύνοντας τους νέους να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάκριση για τη χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων σε Διεθνές Φεστιβάλ

“Πρόκριμα για ορυχείο στα Μέγαρα”

Aleka Stamatiadi

Αγορανομικοί έλεγχοι από κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής