Θέσεις

Το περίσσευμα της αγάπης μας να καλύψει το έλλειμμα των χρημάτων

 

gkinissteliossm

[clear]
Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

Σε λίγες μέρες είναι τα Χριστούγεννα. Το άστρο το λαμπρό των Μάγων να μην το ψάχνουμε στον ουρανό άμα έχει δύσει μέσα μας! Δηλαδή λάμπει στην ψυχή μας, ΜΟΝΟ όταν αγαπάμε, ενώ σκοτάδι πέφτει βαθύ άμα μισούμε.

Οι αληθινές χαρές της ζωής, δεν είναι το καθισιό, ούτε η απόλαυση των πάντων χωρίς φραγμούς και αναστολές, που οδηγούν τη ζωή «εν τάφω». Άλλες είναι οι χαρές της ζωής οι ανόθευτες, που της δίνουν περιεχόμενο. Οι ανεπρόκοποι βέβαια, άλλα μας συμβουλεύουν με το διαχρονικό τους σλόγκαν: «Μάσες, ξάπλες, λούφες». Η ζωή όμως έχει αποδείξει ότι όσοι ακολούθησαν αυτό το σύνθημα οδηγήθηκαν, αργά ή γρήγορα, στην καταστροφή και πολλά πλουσιόπαιδα στα ναρκωτικά και στους… ψυχιάτρους!

Κάποιος σοφός έχει γράψει: «Όταν ήμουνα παιδί, νόμιζα ότι η ζωή είναι υποχρεώσεις. Όμως όταν αγωνίστηκα και πάλεψα, διαπίστωσε με έκπληξη ότι οι υποχρεώσεις δίνουν χαρά τελικά».

Οι υποχρεώσεις αυτές, είναι το καθήκον μας απέναντι στην οικογένεια, την κοινωνία και τον εαυτό μας, με οδηγό τις παραδόσεις μας.

Τώρα λοιπόν στις άγιες μέρες, είναι ευκαιρία να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, ότι μπορούμε και με λιγότερα να περάσουμε καλύτερα, αρκεί το έλλειμμα των χρημάτων, να καλυφθεί από το περίσσευμα της αγάπης μας.

Για να συμβεί αυτό στους περισσότερους, έπρεπε να είχαμε διδάξει στους νέους μας την εγκράτεια. Δυστυχώς, οι νέοι μας δε δέχονται συμβουλές. Θυμώνουν εύκολα σε κάθε παρατήρηση ή συμβουλή. Θυμώνουν γιατί τη θεωρούν σαν ΕΠΕΜΒΑΣΗ στην προσωπική τους ζωή! Πρέπει όμως να μάθουν ότι η εγκράτεια δεν είναι τιμωρία, ούτε στέρηση από τα αναγκαία, αλλά από τα περιττά. Κόρη του πολιτισμού και της λογικής είναι η εγκράτεια και αυτό πρέπει να το διδάξουμε στους νέους, όχι με λόγια αλλά με το παράδειγμά μας.

Το κακό ξεκινάει στην παιδική ηλικία, που δε χαλάμε χατίρι στα παιδιά μας. Έτσι όμως τα μαθαίνουμε στην απληστία και στην σπατάλη. Τους αγοράζουμε δηλαδή πολλά και περιττά παιχνίδια, που γρήγορα τα βαριούνται και ζητάνε άλλα.

Με την οικονομική κρίση λιγόστεψαν τα έσοδά μας, αλλά μεγάλωσαν οι… απαιτήσεις μας!

Ας σταματήσουμε τη σπατάλη, όπου πρέπει, για να υπάρξουν λεφτά για τα απαραίτητα. Όμως χωρίς δισταγμό, το μόνο που μπορούμε να σπαταλάμε είναι την αγάπη μας για τους άλλους. Όταν αγαπάς, συγχωρείς και ξεχνάς ό, τι σε πίκρανε. Αντίθετα, άμα μισείς, βασανιστικά θυμάσαι ό, τι σε έχει πικράνει. Όμως πικραμένοι είναι και όσοι πενθούν αγαπημένα τους πρόσωπα αυτές τις μέρες. Ένα μήνυμα της αγάπης μας θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα.

Με περίσσευμα λοιπόν αγάπης, θα περάσουμε καλύτερα τις άγιες μέρες.

Χρόνια πολλά σε όλους τους αναγνώστες μας και καλά Χριστούγεννα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θωμάς Κουβάς: “Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα…”

Χουλιγκανισμός, η οπαδική και πολιτική βία

Επιστολή του Ν. Στρατουδάκη