Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτική Σημαντικότερα

Νέος Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου ο Γ. Μιχάλαρος

Νέο Προεδρείο εξέλεξε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαμαρτυρία μελών της Χρυσής Αυγής (όπως αναλύεται σε σχετικό ρεπορτάζ στο παρόν φύλλο) και συνεχίστηκε με εκλογή προεδρείου, μελών οικονομικής επιτροπής, επιτροπής ποιότητας ζωής και εκπροσώπων του Δημoτικού  Συμβουλίου στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Της πρώτης συνεδρίασης προήδρευσε ως πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος ο πρώην Δήμαρχος Ν. Περάμου Σταύρος Φωτίου.

[quote]«Απόλυτος σεβασμός στην διαφορετική άποψη και στο πολιτισμένο κλίμα»
Αντιπρόεδρος ο Σταύρος Ν. Φωτίου, Γραμματέας η Ελένη Ρήγα[/quote]

Ο Γρηγόρης Σταμούλης στην πρώτη του ομιλία στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε για την ανανέωση των μελών του, την μη συμμετοχή γυναικών, καθώς δύσκολα εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, πρότεινε την «Ώρα του Πολίτη», μίλησε για συνεργασία με την αντιπολίτευση. «Να προάγουμε την περιοχή, να αναπτύξουμε προς το καλό όλων μας» είπε χαρακτηριστικά.

dsimboylio_7_9_14_3

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης πρότεινε τον επί χρόνια συνεργάτη του Γιώργο Μιχάλαρο για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος επί της μυστικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε με ψηφολέκτες του νεότερους του σώματος, Ελ. Κοσμόπουλο και Π. Γρίβα, έλαβε 24 ψήφους, 7 λευκά και 2 άκυρα.

Αφού έλαβε θέση στο προεδρείο, ο νέος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, προέβη στην πρώτη του ομιλία, δίνοντας το στίγμα της προεδρίας του και προτείνοντας την «Ώρα του Πολίτη» στις συνεδριάσεις.

«Ομολογώ ότι με διακατέχει εδώ και λίγη ώρα, μια πραγματικά μεγάλη συγκίνηση, που με αξίωσαν, πρώτα ο Θεός και έπειτα η τοπική κοινωνία και οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, να εκλεγώ στο ύψιστο θεσμικό αξίωμα, του Προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου μας.

Θέλω εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Δημοτ. Συμβούλους (Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης) που με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν Πρόεδρο του Σώματος, θέση, που έως σήμερα έχουν υπηρετήσει σημαντικές και εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας μας.
Βέβαια, δεν έχει κανένα νόημα να ευχαριστήσω, έστω και τυπικά ως είθισται, και αυτούς που δεν με ψήφισαν.

Όμως επιθυμώ να τους διαβεβαιώσω, ότι σέβομαι απόλυτα την απόφασή τους αυτή, και την εκλαμβάνω ως πολιτική, και όχι ως αρνητική στην ταπεινότητά μου.

Από την νέα μου τούτη θέση, επιθυμώ να εκφράσω στο σώμα μια υπόσχεση και μια επιθυμία.

[quote]«Υπόσχεση για ήπιο, ενωτικό, δίκαιο και προστατευτικό πνεύμα όλων των παρατάξεων»[/quote]

Σαν υπόσχεση, θέλω να δεσμευτώ δημόσια σε όλους, ότι θα κάνω ό, τι είναι δυνατόν για να προεδρεύω με πνεύμα ήπιο, ενωτικό, δίκαιο και προστατευτικό όλων των Δημοτικών Συμβούλων, όλων των παρατάξεων, με βάση πάντα, τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την προάσπιση των θεσμών.

Σαν επιθυμία τώρα, θέλω να καλωσορίσω και επισήμως σε τούτη την αίθουσα, τους εκλεγμένους για πρώτη φορά νέους συναδέλφους, που κοσμούν τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, το ποσοστό των οποίων έφθασε το 50% του σώματος, και να τους διαβεβαιώσω ότι αποτελούν μαζί και με τους παλαιότερους που εκλέγονται για δεύτερη ή περισσότερες φορές, ένα εκλεκτό μέρος της τοπικής μας κοινωνίας, εκπροσωπώντας ο καθένας τους, σημαντική μερίδα του Μεγαρικού και Νεοπεραμιώτικου λαού.

Εν κατακλείδι, αφού ευχηθώ σε όλους, «καλή θητεία», θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην ξεχνάμε σε κάθε συμβούλιο, ότι η αίθουσα τούτη, είναι ο Ναός της Δημοκρατίας του τόπου μας.

Είναι όμως και χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και χώρος παραγωγής εποικοδομητικής πολιτικής, και γιατί όχι και χώρος σύνθεσης απόψεων και προτάσεων.

Γι’ αυτό, είναι σωστό, όλες οι πλευρές κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο την λειτουργία του Δ.Σ., όπως άλλωστε αρμόζει στις ιστορικές μας πόλεις, και στους πολίτες τους.

Δεν πρέπει να ξεφεύγει από το μυαλό κανενός, ότι οφείλουμε όλοι, απόλυτο σεβασμό στην «διαφορετική άποψη» και στο πολιτισμένο κλίμα.

Κλείνοντας, θέλω να δεσμευτώ προς τους πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου όπως και ο Δήμαρχος προείπε ότι: θα καθιερωθεί η «Ώρα του Πολίτη» στο Δ.Σ., όπου ο κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα, μία φορά το μήνα, να θέτει το όποιο πρόβλημα, στην διοίκηση και στο σώμα, προ ημερήσιας διάταξης.

Ανάλογα με την μορφή του θέματος, θα λαμβάνει, την απάντηση, ή την ίδια στιγμή, αν αυτό είναι εφικτό, από τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο, ή τον Πρόεδρο Νομικού Προσώπου, ή σε σύντομο χρονικό διάστημα προφορικώς ή γραπτώς από την αρμόδια υπηρεσία.

Με αυτές τις σκέψεις, τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις, σας ευχαριστώ όλους και σας προτρέπω να με βοηθήσετε στο έργο μου, για όσο το δυνατόν καλύτερες και υψηλού επιπέδου συνεδριάσεις».

Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση, τον συνδυασμό του Γ. Μαρινάκη, ο Σταύρος Νικ. Φωτίου, πρώην αντιδήμαρχος Ν. Περάμου, ο οποίος στη δεύτερη ψηφοφορία-καθώς στην πρώτη έλαβε 15 ψήφους-έλαβε 25 ψήφους,7 άκυρα, 1 λευκό.

Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου εκλέχθηκε η εκπαιδευτικός Ελένη Ρήγα, με 25 ψήφους, καθώς η ελάσσων αντιπολίτευση, ο συνδυασμός «Τώρα» δεν πρότεινε σύμβουλο για αυτήν την θέση.

Οι πρώτες θέσεις της αντιπολίτευσης με ευχές για συνεργασία

Ο επικεφαλής του «Τώρα» Γιώργος Μπερδελής κατ’αρχήν «διόρθωσε» τον νέο Δήμαρχο, τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη συνεδρίαση της νέας δημοτικής αρχής. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου».

«Εύχομαι δημιουργική και γόνιμη θητεία, ανέφερε. Έχετε να κάνετε πράξη τα λόγια που ακούμε από την νέα δημοτική αρχή για να μπορεί έτσι η αντιπολίτευση να είναι χρήσιμη όσον αφορά τα του δήμου. Περιμένουμε να κάνετε πράξη αυτά που κατά καιρούς έχετε πει. Θα προασπιζόμαστε το καλό του δήμου και θα είμαστε απέναντι σε ο, τι δεν εκφράζει τα συμφέροντα του δήμου».

 

dsimboylio_7_9_14_6

 

Γ. Μαρινάκης: «Εύχομαι σε κάθε δημοτικό Σύμβουλο να έχει την ποιότητα και την αξία που αρμόζει σε αυτό το αξίωμα»

«Καλή και δημιουργική πορεία στην νέα διοίκηση», ευχήθηκε και ο πρώην Δήμαρχος πλέον ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαρινάκης.

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το έργο μας και να έχουμε τη χαρά να το δούμε να ολοκληρώνεται. Να προσφέρουμε στην κοινωνία και στα καλά θα είμαστε μαζί. Στα όχι καλά θα είμαστε απέναντι. Γιατί έτσι επιβάλλουν οι κανόνες μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Υπάρχει σοβαρή παρακαταθήκη έργου από την προηγούμενη διοίκηση. Εύχομαι σε κάθε δημοτικό Σύμβουλο να έχει την ποιότητα και την αξία που αρμόζει σε αυτό το αξίωμα». Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Χοροζάνης ψήφισε εξ αρχής λευκό στις ψηφοφορίες για ανάδειξη προεδρείου, δηλώνοντας ότι «δεν είναι συλλογικό όργανο».

Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιάννης Μιχάλαρος ευχήθηκε καλή θητεία τόσο στο σώμα, όσο και στον νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Μιχάλαρο.

ρεπορτάζ: Α. Σταματιάδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δηλώσεις ζημιών από τις πλημμύρες για παραγωγούς

βίντεο από την ομιλία του Γιάννη Μαρινάκη

Aleka Stamatiadi

Αποτελέσματα εκλογών στην Τοπική του ΠΑΣΟΚ

Aleka Stamatiadi