Πολιτισμός Σημαντικότερα

Μικρασιάτικα 2022: Εκδηλώσεις με βαρύ συμβολισμό, μνήμη και ιστορία στο Μελί

Με βαρύνουσα σημασία και συμβολικό φορτίο, πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2022» από τον Προοδευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» στο Μελί Μεγάρων και τον Δήμο Μεγαρέων.

Με την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή να φωτίζει και να «οξύνει» τις μνήμες από τον ξεριζωμό των προσφύγων, οι εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου με φεστιβάλ παραδοσιακών χορών  από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία με τη συμμετοχή των συλλόγων Μικρασιατών Ελευσίνας, Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Χορευτικού Ομίλου Μεγάρων, «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος». Παράσταση με τίτλο «5 Μαρίες» του Αντώνη Παπαδόπουλου ακολούθησε το Σάββατο από τη θεατρική ομάδα «Σιπυλον»-Ιωνικό Θεάτρο-ομάδα «Έφεσος».

Την Κυριακή τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνου και ακολούθησε ομιλία του Μητροπολίτη Κορίνθου όπως και ανακήρυξή του ως επίτιμου μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» (αναλυτικά η ομιλία του Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου στο παρόν φύλλο).

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα με πανηγυρικό όρθρο και αρχιερατική θεία Λειτουργία το πρωί υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου, του Επισκόπου Κεγχρεών κ.κ. Αγαπίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Διονυσίου.

Λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου όπως και των ιερών εικόνων που έφεραν από το Μελί της Μικράς Ασίας οι Μελιώτες με τον διωγμό τους, έγινε στη συνέχεια με συγκίνηση με ευλάβεια.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις επιτυχόντων μαθητών και φυσικά η μεγάλη συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά στην παράσταση «Συγγνώμη Πόλη μου», στην οποία συμμετείχε και η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Υποχρέωση της Ελευσίνας και της Περιφέρειας να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτισμικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο»

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεγάρων: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

76 ενεργά κρούσματα στον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi