Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτική Σημαντικότερα

Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων: Πολλά ανοιχτά μέτωπα ενώ ξεκίνησαν τα προεκλογικά «όργανα»

Αποχώρηση συμβούλων εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις των ΑΜΕΑ μετά από προτροπή της Γιάννας Ρήγα

Γρ. Σταμούλης: «Όλα τελειωμένα-σχεδόν»

 

Την παραπάνω φράση ανέφερε για περισσότερα από δύο έργα και υποθέσεις στον Δήμο Μεγαρέων ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 20η Σεπτεμβρίου.

Πολλά τα θέματα, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει μάλλον σπανίως, και για αρκετά ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση ενημέρωσε και απάντησε ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης.

Συγκεκριμένα, το «σχεδόν τελειωμένα» αφορά τόσο το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ και το τέλος της διαπραγμάτευσης με την ΕΥΔΑΠ, όσο και την κατασκευή νέων δημοτικών σχολείων (του 4ου Δημοτικού Μεγάρων και του 2ου Δημοτικού Νέας Περάμου), όσο και την χρηματοδότηση ώριμων μελετών για νέα έργα στον Δήμο Μεγαρέων.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ;»

Για το θέμα αυτό την γενική ερώτηση έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κορώσης: «Εάν αύριο βγει ένας νόμος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα πει ότι «υλοποιώ όλες τις ώριμες μελέτες που βρίσκονται στα συρτάρια των Τεχνικών Υπηρεσιών, θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ώριμη μελέτη, η οποία να μην έχει αντιστοιχηθεί σε κάποια χρηματοδότηση που να βρίσκεται έτοιμη στο συρτάρι της Τεχνικής Υπηρεσίας. Και αν δεν υπάρχει, γιατί εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχει, εκπονείται αυτή τη στιγμή κάποια μελέτη; Προγραμματίζεται να εκπονηθεί κάποια μελέτη; Γιατί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Υπάρχει μία ώριμη μελέτη αυτή τη στιγμή; Μία, όχι παραπάνω». Ο Σπ. Κορώσης τόνισε ότι «Μιλάμε για μελέτες που δεν έχουν αντιστοιχηθεί σε καμία χρηματοδότηση».

«Ευτυχώς που δε βάλατε και στοίχημα. Όχι μία, πάρα πολλές έτοιμες μελέτες. Στο επόμενο συμβούλιο δεσμεύομαι θα σας φέρω και έναν κατάλογο να σας δώσω με τις μελέτες και το είδος της μελέτης και μακάρι να βρούμε χρηματοδότες να τις υλοποιήσουμε. Μελέτες έτοιμες πολλές, όχι μία. Θα σας φέρω πληθώρα μελετών» απάντησε ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης.

Για το θέμα της μη πρόσληψης ναυαγοσωστών από τον Δήμο και την επικινδυνότητα στις πολυσύχναστες παραλίες, ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη και στον διαγωνισμό που έγινε δεν προσήλθε κανείς.

Να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατασκευής του 4ου Δημοτικού Σχολείου ζήτησε ο Άγγελος Μακρυγιάννης και ο Δήμαρχος απάντησε ότι «Μία έγκριση περιμένουμε. Πιο τελειωμένο δεν γίνεται».

Περιστατικά σχολικής βίας ανέφερε ο Δημ. Γεωργακής στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, όπου μεταφέρθηκε το σύνολο των παιδιών της κοινότητας ρομά: «Ζητούμενο είναι η ομαλή συμβίωση και τα παιδιά όλα να πηγαίνουν σχολείο χωρίς προβλήματα». Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «κανένας επίσημος φορέας δεν έχει κάνει το παραμικρό παράπονο. Δεν είναι όμως αρμοδιότητα του Δήμου και κανείς δεν έχει θέσει το θέμα».

Για την πορεία των έργων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου ρώτησε η Κατερίνα Λουκά, όπως ρώτησε και για το τι θα κάνει ο δήμος για την εξοικονόμηση ενέργειας.

«ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ»

Ερωτήματα αναφορικά με τα έργα στην Κινέτα αλλά και την συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ έθεσε ο Γιώργος Μπερδελής.

«Θα γίνουν κοσμογονίες στην Κινέτα, με άλλα έξι εκατομμύρια έργα, είπε ο Γρ. Σταμούλης. Θα δημοπρατήσουμε πλατείες,…θα γίνει το νέο σχολείο. Έχουν δρομολογηθεί».

Για την συμφωνία μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ, για το οριστικό κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ και το πέρασμα των δικτύων στην ΕΥΔΑΠ, ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «Είναι σχεδόν τελειωμένο το θέμα. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για το εσωτερικό δίκτυο και είναι σίγουρη και η υδροδότηση της Κινέτας από την ΕΥΔΑΠ».

Λογαριασμοί ΔΕΥΑΜ εκδίδονται ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα με χρεώσεις στους δημότες

Επιπλέον των παραπάνω, ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι «Από τον Δεκέμβριο του 2021, η παραχώρηση του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ κωλυσιεργεί. Τρία εκατομμύρια ευρώ μέσα έχει μπει η ΔΕΥΑΜ, ενώ δεν πληρώνουμε το νερό στην ΕΥΔΑΠ. Όλοι οι πολίτες πληρώνουν στον Δήμο, αλλά ο Δήμος δεν πληρώνει την ΕΥΔΑΠ. Τα χρήματα πάνε σε άλλες δουλειές της ΔΕΥΑΜ.

Είναι τακτική της διοίκησης για να αυξήσει τα έσοδα της, και έτσι παίρνει πάρα πολλά χρήματα από τους πολίτες γιατί αντί για δίμηνο και τρίμηνο, στέλνονται οι λογαριασμοί ανά τετράμηνο για να αυξήσει τα έσοδά της».

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ: ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ Ή ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

«Μίσθωση μηχανημάτων δεν είναι απευθείας ανάθεση, είναι με πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπου κάνει γρηγορότερα η διαδικασία προβλέπεται με πρόσκληση ενδιαφέροντος και όχι με απευθείας ανάθεση» ανέφερε προ ημερησίας ο Γρ. Σταμούλης.

Στη συνέχεια της συζήτησης στο θέμα επανήλθε ο Π. Μαργέτης αναφέροντας ότι: «Ο Δήμαρχος απομονώνει αυτά που τον συμφέρουν. Στις 17/01 έγινε διαγωνισμός για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά του Αλεποχωρίου. 21/01 η απόφαση της Οικονομικής επιτροπής για Στέφανο Μπέη, με προσφορά 99.000 ευρώ. Στις 5/4 έγινε και τρίτος διαγωνισμός, όλα χωματουργικές εργασίες. Αν αυτό θεωρείτε ότι είναι χρηστή διαχείριση, τρία πρακτικά με ίδιους συμμετέχοντες…».

Για το ίδιο θέμα, ο Σπύρος Νικολάου χαρακτήρισε «στημένο» τον διαγωνισμό: «Δύο εταιρείες με διαφορά 20 ευρώ στα τόσες χιλιάδες ευρώ. Ή σας πιάνουν κορόιδα ή είτε συμμέτοχοι. Όσον αφορά την ΔΕΥΑΜ, είπε, δεν έχετε πληρώσει τίποτα στην ΕΥΔΑΠ και το χρέος αυξάνεται, οι πολίτες πληρώνουν, τι θα πείτε; «Μαζί τα φάγαμε γιατί σας διορίσαμε;». Έχει αρχίσει για εσάς η προεκλογική περίοδος…».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Γιάννα Ρήγα: Κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους και αποχώρησαν από τη Συνεδρίαση

Παίρνοντας τον λόγο η Γιάννα Ρήγα έθιξε το θέμα των απολύσεων 4 Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μεγαρέων «Ηρόδωρος», καλώντας τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν αν δεν εισακουσθούν οι ίδιοι οι πρώην εργαζόμενοι: «Τους τηλεφώνησαν την επομένη της επιστολής μου, αν μπορούν να εργαστούν στη ΔΗΚΕΔΗΜΕ. Από τότε έχει περάσει χρονικό διάστημα, πήρα μια απάντηση από τον κ. Τσιούνη ότι βιάστηκα να απαντήσω, παρόλα αυτά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, παραμένουν απολυμένοι και θα ήθελα να τους δώσουμε το λόγο, είπε η Γιάννα Ρήγα. Διαφορετικά καλώ τους δημοτικούς συμβούλους να αποχωρήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο».

«Όλα τα ΑΜΕΑ έχουν δικαίωμα για εργασία, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Δεν είναι εύκολο όλοι οι ορισμένου χρόνου να γίνονται αορίστου. Όλα με μέτρο. Δεν σταματάμε το πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ, όπου υπάρχει δυνατότητα θα ικανοποιούμε όσους γίνεται περισσότερους» ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης, που επεσήμανε ότι πρέπει να είχε γίνει προγραμματισμός για να γίνουν προσλήψεις και πρόνοια στον προϋπολογισμό του Δήμου. Ωστόσο, στη συνέχεια της συζήτησης ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «θα το δούμε το θέμα».

Το λόγο έλαβε και πρώην εργαζόμενη στο Νομικό Πρόσωπο που ανέφερε ότι αφού λύθηκε η σύμβασή της, έλαβε τηλεφώνημα από το γραφείο προσωπικού να ενταχθεί σε άλλο νομικό πρόσωπο. Oι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αντέδρασαν επισημαίνοντας ότι για να βρει λύση εργαζόμενος πρέπει να περάσει από το γραφείο του δημάρχου.

«Δεν μπορεί οι κοινωφελείς υπηρεσίες να μην έχουν το αναγκαίο προσωπικό. Δεν γίνεται να έχουμε ανακύκλωση και να παίρνουμε προσωπικό για τις εκλογές» είπε ο Αντ. Χοροζάνης.

Η Γιάννα Ρήγα τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά της διοίκησης, προτείνοντας στην αντιπολίτευση να αποχωρήσει εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννα Ρήγα και Σπύρος Κορώσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού με επικεφαλής τον Κλ. Βαρελά, Σπ. Νικολάου, Κ. Λουκά, Κ. Μπαμπαλού: «Αποχωρούμε διότι μας εμπαίζετε, διότι η θέση της διοίκησης του δήμου για τις προσλήψεις των ΑΜΕΑ των  οποίων οι συμβάσεις έληξαν είναι ήξεις-αφίξεις. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν μπορούν να προσληφθούν γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στον οργανισμό και τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια είπε αόριστα ότι κάτι μπορεί να γίνει. Οι θέσεις της διοίκησης δεν είναι υπεύθυνες και δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τέσσερα αυτά άτομα» ανέφερε ο Κλεάνθης Βαρελάς.

«Διαμαρτύρομαι διότι η αντιμετώπιση λειτουργίας των κοινωφελών υπηρεσιών είναι απαράδεκτη και αναδείχθηκε με τέσσερις αξιόλογους εργαζόμενους και ΑΜΕΑ. Είναι απαράδεκτη η στάση του δημάρχου» είπε ο Αντ. Χοροζάνης.

«Αν κάποιος υπάλληλος πρέπει να πάει στο γραφείο του δημάρχου, μιλάμε για παλαιοκομματικές τακτικές, όπως και η πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω facebook για προσλήψεις από τον κ. Φωτίου».

«ΚΟΚΤΕΪΛ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

Στο θέμα της έγκρισης έκθεσης των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Μεγαρέων 2ου τριμήνου 2022, o Δημ. Γεωργακής τόνισε ότι υπάρχει ένα «κοκτέιλ κακής διαχείρισης κακής διαχείρισης και αδυναμίας ανάπτυξης του δήμου» : «Τα τακτικά έσοδα, τα βεβαιωθέντα και τα εισπραχθέντα υπολείπονται ενός μέσου ποσοστού στη μέση της χρονιάς. Το ποσοστό 47,51% και το 44,98% θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα.

Επίσης οι επιχορηγήσεις για επενδυτικούς σκοπούς είναι στο πολύ χαμηλό 5%, γεγονός που δείχνει την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων για έργα.

Περαιτέρω, οι απαιτήσεις πάλι αυξάνονται στο εξάμηνο 15.869.000 από 15.636.000 που δείχνει μια τάση να δημιουργούνται πάλι οφειλές προς τον δήμο που μετά δεν εισπράττονται.

Τα διαθέσιμα μειώνονται κατά 1.000.000€ τη στιγμή που οι διάφορες υποχρεώσεις μειώνονται κατά 300.000€.

Τα παραπάνω είναι ένα κοκτέηλ κακής διαχείρισης και αδυναμίας ανάπτυξης του δήμου, γι’ αυτό καταψηφίζουμε» κατέληξε ο Δ. Γεωργακής.

Στα δίδακτρα του βυζάντειου ωδείου και του εργαστηρίου εικαστικών τεχνών ο συνδυασμός Γ. Μπερδελή πρότεινε μείωση των διδάκτρων κατά 30%, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την διοίκηση και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Γ. Καλλιπόζης ανέφερε ότι όπου υπάρχει ανάγκη, σε ειδικές περιπτώσεις, γίνονται μειώσεις. Ο Γ. Μπερδελής τόνισε την αναγκαιότητα επένδυσης από τον δήμο στον πολιτισμό.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με αντιπαράθεση και αντεγκλήσεις μεταξύ διοίκησης – Ιερ. Πολυχρόνη και αντιπολίτευσης – Δ. Γεωργακή περί οικονομικών.

 

Απαξίωση των Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Κοινότητας Κινέτας, ο Κλεάνθης Βαρελάς απευθύνθηκε στην διοίκηση του Δήμου: «Ποιοι νομίζετε ότι είστε; Την έχετε δει τόσο πολύ; Αυτούς δεν αφορά το θέμα; Έχετε απαξιώσει την Κινέτα και την Νέα Πέραμο, γιατί δεν είναι δικοί σας».

«Η θέση που σας δόθηκε από την πολιτεία δεν σας έκανε σοφότερο, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Ο λαϊκισμός ξεπερνά κάθε όριο».

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου Κινέτας, που κάνει λόγο για «αποπομπή» των συμβούλων του κατά την διάρκεια σύσκεψης για τα έργα στην περιοχή, ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης ανέφερε ότι «Δεν είναι κοινοτικό, δημοτικό κατάστημα είναι, που έχουμε παραχωρήσει στην κοινότητα, την ομοσπονδία και τον αστυνομικό σταθμό. Η συνάντηση ήταν καθαρά υπηρεσιακή και τεχνικού χαρακτήρα, για να λύσουμε τεχνικά θέματα».

«Η Κινέτα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είπε ο Π. Μαργέτης. Είναι γενικότερα απαξιωτική η συμπεριφορά σας στα τοπικά συμβούλια».

«Ο κόσμος περιγελά στα καφενεία, είπε ο Αντ. Χοροζάνης. Έχετε εγκαταλείψει και την Κινέτα και λέτε ότι η Κοινότητα δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί, να απαντήσετε γιατί καθυστερούν 4 χρόνια τα έργα. Δεν απαντάτε ποτέ.

Ούτε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν στηρίζετε, γίνονται εκδηλώσεις χωρίς Φιλαρμονική. Κι εκεί τσιγγουνιά κάνετε».

Αναφορικά με την απουσία της Φιλαρμονικής από εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή, τη ζήτησαν την παραμονή. Πρέπει να είναι προετοιμασμένη, θέλει προεργασία».

Επιπλέον όσον αφορά τα αθλητικά και τις διοργανώσεις του Δήμου, ο Π. Μαργέτης ανέφερε ότι έχει καθυστερήσει η διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου «Στα χνάρια του Παυσανία», που είχε φτάσεις τις 700 συμμετοχές: «Θα εξαφανίσετε έναν αγώνα που προβάλλει την πόλη μας. Προσπαθήστε μήπως σώσετε την κατάσταση» είπε ο Π. Μαργέτης ενώ μίλησε και για καθυστερήσεις στις επισκευές-συντηρήσεις αθλητικών χώρων όπως η ΝΕΜ BC Arena και το γήπεδο Ν. Περάμου, ενώ επίκειται η έναρξη των πρωταθλημάτων.

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «μιλάτε αόριστα, ενώ προαλείφεστε Υποψήφιος Δήμαρχος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Σωτηρίου-Φ. Μακρυγιάννης: Τιμήθηκαν για τα 50 χρόνια ενεργούς δικηγορίας τους

“Βράζει” η πανδημία στα Μέγαρα-Μεγάλη διασπορά στη σχολική κοινότητα

Aleka Stamatiadi

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων για τον θάνατο του Παναγιώτη Πούλου