Κοινωνία

Lockdown: Νέες διευκρινίσεις για ελιές, κυνήγι και ψάρεμα

Διευκρινίσεις για το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις σε διάφορες περιπτώσεις όπως σε σχέση με τη συγκομιδή της ελιάς, όπου πρέπει να γίνει μετακίνηση μεταξύ νομών, ή τη μετάβαση σε καταστήματα που παρατείνεται η λειτουργία τους για λίγες μέρες έδωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Π. Σταμπουλίδης, απευθύνοντας έκκληση να μη γίνει κατάχρηση της διευκόλυνσης για μετακινήσεις που παρέχεται.

Όπως είπε, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει έκδοση ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται.

«Εύχομαι να μη βρεθούν περισσότερα ελαιόδεντρα από όσα διαθέτουμε ως χώρα. Έχουμε τον τρόπο να το διαπιστώσουμε.  Ας μην παίξουμε τον σκύλο με τη γάτα», είπε με αφορμή και την αυξημένη κίνηση που διαπιστώνεται ήδη από χθες στο εθνικό οδικό δίκτυο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να διασφαλίσουμε τις περιουσίες, ας μη γίνει αφορμή για κατάχρηση», είπε στην εκπομπή Συνδέσεις ο κ. Σταμπουλίδης, διευκρινίζοντας πως οι αγροτικές εργασίες πραγματοποιούνται κανονικά είτε από τους αγρότες κατ’ επάγγελμα είτε από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων με καλλιέργειες, αρκεί να φέρουν μαζί τους το έντυπο μετακίνησης για λόγους εργασίας, στην οποία θα αναγράψουν «για αγροτική παραγωγή» και το Ε9 που θα πιστοποιεί την ιδιοκτησία τους.

Διευκρίνισε επίσης ότι το κυνήγι επίσης απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, το οποίο επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες.

Για τους διαζευγμένους γονείς που διαμένουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, είπε πως δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση μεταξύ νομών.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων παραμένει ως έχει, ενώ την επόμενη Κυριακή θα υπάρξει υποχρεωτική λειτουργία σουπερμάρκετ και καταστημάτων τροφίμων, προκειμένου να δοθεί μήνυμα ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Σημειώνεται ότι για να πάει κάποιος σε κατάστημα που αναστέλλεται η λειτουργία του άλλα μένει ανοιχτό τις επόμενες μέρες, πρέπει να επιλέξει κωδικό μετάβασης σε κατάστημα τροφίμων.

 

Υπενθύμισε ότι οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες επιτρέπονται με παράδοση κατ’ οίκον, είτε είναι σε αναστολή η επιχείρηση είτε όχι.

Για το θέμα των λαϊκών αγορών είπε πως λειτουργούν με τους υφιστάμενους περιορισμούς και σημείωσε πως δεν θα υπάρξει διαταραχή της αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωρεία διαρρήξεων μέρα μεσημέρι στα Μέγαρα

Κατάληψη στο 2ο Λύκειο Μεγάρων

Για λύση για το ΓΠΣ καλούν οι Μηχανικοί