Κοινωνία Σημαντικότερα

Στις 19 Μαρτίου ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών για ευπαθείς ομάδες

“Χρήσιμο το AstraZeneca”: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες στις 19 Μαρτίου

Ο εμβολιασμός ατόμων με σπάνιες παθήσεις θα γίνεται με αίτηση θεράποντος ιατρού και με εξέταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Αναλυτικοί πίνακες για τις ομάδες που αναμένεται να εμβολιασθούν στο emvolio.gov.gr

Πολυαναμενόμενη η σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, με 18 ευρωπαϊκές χώρες να έχουν αναστείλει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Ζωντανά ενημέρωση για όσα αναφέρονται άμεσα…

Αναλυτικά, η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρει:  “Βασικό χαρακτηριστικό επιτυχούς εμβολίου η ασφάλεια. Συνήθως ήπιες παρενέργειες. Σε μαζικούς εμβολιασμούς ενδεχομένως να παρουσιαστούν άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες. Παρακολουθούμε ότι εθνικοί οργανισμοί ως ντόμινο αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τον εμβολιασμό της AstraZeneca λόγω πιθανής συσχέτισης με θρομβολογικά επεισόδια. Ο ΕΜΑ και ο Π.Ο.Υ. έχουν το σύνολο των δεδομένων για όλη την Ευρώπη έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση των επεισοδίων με το εμβόλιο.

Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο.

Παρακολουθούμε τις αξιολογήσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Η εθνική επιτροπή εισηγείται ομόφωνα την συνέχιση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως έχει προγραμματιστεί. Ο ΕΜΑ γνωμοδότησε ανάλογα και μελετά τις περιπτώσεις μία προς μία και θα επανέλθει την Πέμπτη.

Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται στη χώρα μας ο εμβολιασμός συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λάθος τα αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό” τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού-Η προτεραιοποίηση

Ο εμβολιασμός ατόμων με σπάνιες παθήσεις θα γίνεται με αίτηση θεράποντος ιατρού και με εξέταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Με την πάροδο του χρόνου φθάνουμε στο σημείο που επίκειται η έναρξη του εμβολιασμού με λίαν αυξημένο κίνδυνο. Ο εντοπισμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικών, καθώς στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥ, και αναζήτησή ειδικών κωδικών νόσων και φαρμάκων.

Επιγραμματικά οι ομάδες ατόμων με τα παρακάτω νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι ανηρτημένα και στο emvolio.gov.gr: 

  1. άτομα με μεταμόσχευση
  2. νεφρική ανεπάρκεια-υποβολή σε αιμοκάθαρση
  3. άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση
  4. καρκίνος υπό αγωγή, αιματολογικός καρκίνος την τελευταία 5ετία
  5. χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (Χ.Α.Π., κλπ, διάμεση πνευμονοπάθειΑ)
  6. Σοβαρή καρδιαγγειακή νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια
  7. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια, κήρωση ήπατος
  8. άτομα σε ανοσοκαταστολή (αυτοάνοσες παθήσεις, κ.ο.κ.), ο εντοπισμός γίνεται με κωδικό νοσήματος και τον κωδικό φαρμάκων. Μια μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από όλα τα νοσήματα.
  9. άτομα με HIV
  10. σύνδρομο down
  Υπάρχει πρόβλεψη για άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού, όπου περιλαμβάνονται σπάνια νοσήματα.

Ο γενικής γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Παπαθεμιστοκλέους ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε ευθυγράμμιση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και μίλησε για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού, με άνοιγμα των ραντεβού στις 19 Μαρτίου και έναρξη των εμβολιασμών βάσει της προτεραιοποίησης και των πινάκων που υπάρχουν στο https://emvolio.gov.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Υποψήφιοι Βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική

Aleka Stamatiadi

“Κρητική βραδιά” στο “Περιβολάκι”

Aleka Stamatiadi

Πανελλήνιες: Άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα αποτελεσμάτων

Aleka Stamatiadi