Θέσεις

Αναζήτηση εργασίας για πρώτη φορά

 

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Λάβατε το πτυχίο σας πρόσφατα και ανησυχείτε για το επόμενο σας βήμα; Οι συγγενείς και οι γνωστοί σας πιέζουν να βρείτε άμεσα εργασία και προβληματίζεστε που δεν τα έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής; Η εύρεση εργασίας δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, ειδικά για όσους δεν έχουν ανάλογη προϋπηρεσία στον εργασιακό χώρο. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε. Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο, θα μάθετε μερικά tips για να βρείτε πιο εύκολα δουλειά.

Ξεκινήστε γράφοντας σε ένα τετράδιο τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σας. Έπειτα σκεφτείτε ποια θα ήταν η ιδανική εργασία για εσάς και αριθμήστε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει. Θυμηθείτε πως θα βρίσκεστε στο εργασιακό χώρο περίπου οκτώ ώρες καθημερινά, γι αυτό θα πρέπει να είστε και ικανοποιημένος με το αντικείμενο της εργασίας.

Η δημιουργία ενός βιογραφικού είναι το επόμενο και σημαντικότερο βήμα για την εύρεση εργασίας. Μέσω αυτού, έρχεστε σε επαφή για πρώτη φορά με τους δυνητικούς εργοδότες. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την εμφάνισή του και το περιεχόμενό του. Από την στιγμή που δεν έχετε εργαστεί ξανά στο παρελθόν, θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο στις ακαδημαϊκές σας επιτυχίες και στις δεξιότητες σας. Ξεκινήστε, περιγράφοντας τον εαυτό σας, τα δυνατά σας σημεία και τους στόχους που έχετε. Αναφέρετε, επίσης, τον λόγο που αξίζει κάποιος να σας προσλάβει.

Χρησιμοποιήστε bullets για να το κάνετε περισσότερο ευανάγνωστο. Ακόμη αναφέρετε τα ακαδημαϊκά μαθήματα που παρακολουθήσατε και σχετίζονται άμεσα με το τομέα που θέλετε να εργαστείτε. Προσθέστε διάφορα projects που αναλάβατε, όσο ήσασταν φοιτητής. Μέσα από αυτά, αναδεικνύονται καλύτερα οι διάφορες δεξιότητές σας. Για παράδειγμα, αν ήσασταν πρόεδρος μιας φοιτητικής θεατρικής ομάδας, σημαίνει πως μπορείτε να ηγηθείτε σε μία ομάδα, να πάρετε αποφάσεις και να εργαστείτε ομαδικά. Ίσως θα μπορούσατε να αναφέρετε και τους υψηλούς βαθμούς ενός μαθήματος ή μιας εργασίας.

Προσέξτε μη φτιάξετε ένα πολυσέλιδο βιογραφικό. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο για να ελέγξουν τα βιογραφικά των υποψηφίων. Φροντίστε να είναι μία σελίδα, δίχως ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Για να μειώσετε τις πιθανότητες των λαθών, πριν το αποστείλετε σε μια θέση εργασίας, εκτυπώστε το και διαβάστε το ξανά 2-3 φορές. Ζητήστε να το ελέγξει και κάποιος φίλος σας. Η συνέντευξη εργασίας θα έρθει μετά από ένα καλογραμμένο βιογραφικό. Για αυτό το λόγο, αξιοποιήστε και το διαδίκτυο. Δημιουργήστε προφίλ στο LinkedIn, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν πολλοί επαγγελματίες.

Εκεί, προσθέστε το βιογραφικό σας και αναζητήστε διάφορες αγγελίες εργασίας. Πολλοί εργοδότες αναζητούν τους μελλοντικούς τους υπαλλήλους μέσα από το LinkedIn και άλλα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Φροντίστε τα προφίλ που έχετε στα social media να είναι ευπρεπή και προσέξτε καθετί που δημοσιεύετε. Πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις, ανάρμοστες φωτογραφίες είναι καλό να μη υπάρχουν, για να μη κάνετε κακή εντύπωση στους δυνητικούς εργοδότες.

Επιπλέον, επισκεφτείτε sites που εξειδικεύονται στην εύρεση εργασίας, όπως είναι το jobstoday.gr και ελέγξτε τις αγγελίες που δημοσιεύονται κάθε φορά. Ή μπορείτε να καταχωρήσετε και την δική σας αγγελία για να σας βρει ο δυνητικός εργοδότης. Μη ξεχάσετε, ακόμη, το γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημιακού ιδρύματος που σπουδάσατε. Μέσω αυτού, συνδέονται οι απόφοιτοι με την αγορά εργασίας. Έτσι, θα σας καθοδηγήσει και θα σας συμβουλεύσει για να βρείτε την πρώτη σας δουλειά.

Ενημερώστε επίσης, γνωστούς και συγγενείς πως αναζητάτε εργασία. Έτσι, θα σας ενημερώσουν, εάν ανοίξει κάποια θέση στην επιχείρηση που δουλεύουν. Όσο περιμένετε να προσληφθείτε κάπου, σκεφτείτε να αυξήσετε τις δεξιότητές σας, παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια.

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι αρκετά δύσκολο να αναζητήσει κάποιος εργασία σήμερα. Ωστόσο δεν είναι και ακατόρθωτο εγχείρημα. Με πίστη και αισιοδοξία, συνεχίστε την προσπάθεια σας και σύντομα ο στόχος σας θα επιτευχθεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα σοβαρά και τα αστεία

Η Ανατολή του νέου χρόνου 2016

Κάνουν ότι δε βλέπουν

Aleka Stamatiadi