ΠολιτικήΣημαντικότερα

Γρηγόρης Σταμούλης: Παραδώσαμε 16,5 εκατομμύρια ευρώ – 17 καινούργια οχήματα – έργα και μελέτες σε εξέλιξη 50 εκατομμυρίων

Ακολουθεί επιστολή του πρώην Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη.

Μία διοίκηση δημοτικής αρχής έχει δύο τρόπους για να διακριθεί. Ο πρώτος είναι ο δύσκολος, που προϋποθέτει δυνατότητες, ικανότητες, γνώση, εμπειρία και πολλή δουλειά, και που απαιτεί να προβάλλει το δικό της έργο, που πραγματικά κάνει και αυτό να εκτιμηθεί από τους πολίτες. Ο δεύτερος είναι ο κοντόφθαλμους, που έχει πρόσκαιρα οφέλη και που δεν αντέχει στον χρόνο, επειδή στηρίζεται στο ψέμα, με τον οποίο γίνεται προσπάθεια συνεχούς υποβάθμισης και απαξίωσης της προηγούμενης διοίκησης και που χρησιμοποιείται το αφήγημα της θεωρίας περί καμένης γης και παραλαβής χάους,  για να κρύψει όλες τις αδυναμίες και την απραξία της διοίκησης και να τα φορτώσει όλα στην προηγούμενη διοίκηση. Δυστυχώς, από ότι φαίνεται μέχρι τώρα, η τωρινή διοίκηση του δήμου έχει επιλέξει τον δεύτερο τρόπο, ίσως συναισθανόμενη, πως δεν θα τα βγάλει πέρα και προετοιμάζει από τώρα το έδαφος. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να εγκαταλείψει αυτόν τον δρόμο, που δεν προμηνύει καλά αποτελέσματα για την πορεία του Δήμου,

Δεν θα ήταν δυνατόν βέβαια να υπήρχε χάος, να ήταν όλα διαλυμένα, να μην  λειτουργούσε τίποτα και να ήρθαν οι μάγοι με το μαγικό ραβδάκι και από το Γενάρη να λειτουργούν όλα κανονικά.

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται, ότι δηλαδή η νέα διοίκηση παρέλαβε χάος, ότι τα βρήκε όλα διαλυμένα και δε λειτουργούσε τίποτα στον Δήμο, χωρίς βεβαίως να καταθέτουν κανένα σοβαρό στοιχείο, που να τεκμηριώνει τα παραπάνω και αυτό δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου, για την καλή και αγαστή συνεργασία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που θα επιλύσει τα προβλήματα και θα προαγάγει τα θέματα του Δήμου, διότι δε γίνεται με κουτσομπολιά και με το «μου είπανε» και «άκουσα» να κάνεις σοβαρή και αξιοπρεπή πολιτική.

        Ο Δήμος έχει ανάγκη από σοβαρότητα και συνέπεια. Το αφήγημα του «παραλάβαμε χάος και ήταν όλα διαλυμένα» υποδηλώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι φοβούνται πως δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα και έτσι καλλιεργούν από τώρα το κλίμα και προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες για την όποια αποτυχία τους, στην προηγούμενη διοίκηση.

Το κόλπο είναι παλιό, αλλά εκτιμώ, πως σήμερα δεν πιάνει. Εξάλλου όλος ο κόσμος γνωρίζει, πως, αν μη τι άλλο, στον Δήμο υπήρχε τάξη, ήταν νοικοκυρεμένος και λειτουργούσε σωστά. Οι μισθοί όλων των υπαλλήλων ανεξαιρέτως πληρωνόντουσαν στην ώρα τους και εξυπηρετούντο όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις, εφόσον βεβαίως είχαν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που πολλές φορές δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών.

Θα πρέπει λοιπόν να λεχθούν τα πράγματα με το όνομά τους και να παρασχεθούν στοιχεία και τεκμήρια, που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο από τα περί χάους και διάλυσης των πάντων.

Ο Δήμος διαθέτει αξιόλογο προσωπικό και υπηρεσίες, που λειτουργούσανε και λειτουργούν πολύ καλά κι’ αυτό βέβαια δεν έγινε από το Γενάρη και μετά. Δεν γύρισε κάνεις τον Γενάρη κάποιον διακόπτη και ως διά μαγείας όλα τα διαλυμένα συναρμολογήθηκαν και όλες οι δυσλειτουργίες αποκαταστάθηκαν. Ο Δήμος λειτουργούσε πολύ καλά και πριν, γι’ αυτό εξάλλου καταφέρνει και τώρα να λειτουργεί αποδοτικά. Επομένως τίποτα δεν ήταν διαλυμένο.

Με το τέλος της θητείας μας παραδώσαμε δέκα εξίμισι (16,5) εκατομμύρια ευρώ σε χρήμα, το οποίο βρίσκεται σε μετρητά στις τράπεζες, που συνεργάζεται ο Δήμος. Ενάμιση (1,5) εκατομμύριο ευρώ για την εξυπηρέτηση των κωδικών του Π/Υ και δέκα πέντε (15) εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση των έργων, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από μας και είναι στη φάση να ξεκινήσουν και τα χρήματα βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- ΤΠΔ (13.000.000 ευρώ. Ήτοι: Εξίμισι (6,5) εκατομμύρια για την ανάπλαση του κέντρου των Μεγάρων – Δύο (2) εκατομμύρια για την ανάπλαση της περιοχής Ακρογιάλι Νέας Περάμου –  Τεσσεράμισι (4,5) εκατομμύρια για την ανέγερση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων) και στο ταμείο της Περιφέρειας Αττικής για το έργο της Βαρέας, που έχουμε ήδη υπογράψει και σχετική προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια (2.130.000 ευρώ). Και αυτά τα στοιχεία δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, διότι είναι υπαρκτά και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα ζητήσει.

Επίσης παραδώσαμε δέκα επτά (17) καινούργια οχήματα, (δεν έχουν παραλειφθεί ακόμα τα δύο (2) αστικά λεωφορεία, διότι καθυστερεί η εκτέλεση της παραγγελίας στο εργοστάσιο), εκ των οποίων τα δώδεκα (12) είναι από τα αντισταθμιστικά του ΑΔΜΗΕ (φορτηγά 19 τον. με ανατρεπόμενη καρότσα (2), απορριμματοφόρα τύπου πρέσας 16 κυβ. μέτρων (2), τράκτορας 4 επί 4, ημιρυμουλκούμενο όχημα μεταφόρτωσης απορριμμάτων, δορυφορικό απορριμματοφόρο (για να χρησιμοποιείται στα στενά δρομάκια της πόλης), φορτηγά 4 επί 4 μικτού βάρους 3,5 τον με ενισχυμένη καρότσα (2), καλαθοφόρο όχημα, αστικά λεωφορεία (2) ).

Και εδώ πρέπει να τονιστεί η πολύ μεγάλη επιτυχία της διοίκησής μας, που κατάφερε, να πάρει αντισταθμιστικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, από μία δράση, που έγινε (διέλευση καλωδίου του ΑΔΜΗΕ), η οποία δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στο περιβάλλον ούτε προς τους πολίτες, όπως λένε όλοι οι σχετικοί επιστήμονες.

Να σημειωθεί, ότι για τα αντισταθμιστικά αυτά ο Δήμος ούτε πήρε ούτε διαχειρίστηκε χρήματα, απλά παρέλαβε τα οχήματα. Τους διαγωνισμούς τους έκανε επιτροπή εκλεγμένη από συλλογικά όργανα, η οποία ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έκανε τους σχετικούς ελέγχους, ενέκρινε, αποφάσιζε και πλήρωνε.

Επομένως ο Δήμος δεν είχε καμία οικονομική δοσοληψία για τον χειρισμό των αντισταθμιστικών, δηλαδή για την αγορά των παραπάνω οχημάτων. Αυτά σε απάντηση για τις κακοήθειες, που κυκλοφορούν όσοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.

Απόσπασμα του προϋπολογισμού του Δήμου Μεγαρέων οικονομικού έτους 2024.

Επίσης παραδώσαμε, σύμφωνα με στοιχεία της σημερινής διοίκησης, έργα και μελέτες προϋπολογισμού πενήντα (50) εκατομμυρίων ευρώ (μέσα σε αυτά είναι και μερικά μικροέργα, συνολικού Π/Υ 350 χιλιάδων ευρώ, της σημερινής διοίκησης) και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε πολύ εύκολα, εάν ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, που η σημερινή διοίκηση κατάρτισε και ψηφίστηκε προχθές από το δημοτικό συμβούλιο. Και δεν χρειάζεται, να είναι κανείς ειδικός για να το καταλάβει. Μία απλή ανάγνωση των έργων και των ημερομηνιών, που  συνοδεύουν αυτά, είναι αρκετό για να διαπιστώσει, πως όλα αυτά έρχονται από την δική μας διοίκηση.

Τώρα όσον αφορά τα περιβόητα χρέη δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε Δήμος να έχει μηδενισμένα χρέη σε οποιαδήποτε  χρονική στιγμή και τούτο διότι είναι ένας οργανισμός σε λειτουργία και τα χρέη είναι κυλιόμενα. Δημιουργούνται συνεχώς από τις δράσεις του Δήμου και από την στιγμή, που κόβονται τα τιμολόγια από εργολάβους, προμηθευτές κ.λ.π,  αυτά  καταγράφονται ως χρέη, αλλά για να πληρωθούν με τις διαδικασίες, που προβλέπει το Δημόσιο περνάει κάποιο χρονικό διάστημα, που μερικές φορές μπορεί να είναι και μεγάλο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνονται ως χρέη του Δήμου. Από τα παραπάνω προκύπτει, πως ένας Δήμος πάντα θα έχει χρέη, έστω κι αν στο ταμείο του θα υπάρχουν 50 εκατομμύρια €.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα, πως όχι μόνο δεν παρέλαβαν χάος και δεν ήταν διαλυμένα τα πάντα, αλλά παρέλαβαν ένα δήμο που λειτουργούσε υποδειγματικά και εκπλήρωνε όλες του τις υποχρεώσεις και άφησε μεγάλη παρακαταθήκη σε έργα, μελέτες και οχήματα.

         Και δεν θα ήταν δυνατόν βέβαια να υπήρχε χάος, να ήταν όλα διαλυμένα, να μην  λειτουργούσε τίποτα και να ήρθαν οι μάγοι με το μαγικό ραβδάκι και από το Γενάρη να λειτουργούν όλα κανονικά.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α

Τεως ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαναλειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων

Τι θα γίνει με τα Τμήματα;

9 γυναίκες μιλούν για το ρόλο της γυναίκας σήμερα

Aleka Stamatiadi