Πολιτική Σημαντικότερα

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Μεγάρων

Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και ομιλία με τον δικηγόρο Ανδρέα Μενιδιάτη

το Σάββατο 9 Οκτωβρίου

(φωτογραφία αρχείου)

Εκδηλώσεις τιμής στην επέτειο της Απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής το Σάββατο 9η Οκτωβρίου 2021 διοργανώνονται το Σάββατο 9η Οκτωβρίου, και θα ξεκινήσουν με Δοξολογία, στον  Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάρων ώρα 10.00 το πρωί, και στη συνέχεια  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων ώρα 10.30

Το απόγευμα ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο  Μεγάρων, θα λάβει χώρα πανηγυρική εκδήλωση με ομιλητή  τον συμπολίτη Δικηγόρο κ. ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ και μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων.   

Η πόλη των Μεγάρων απελευθερώθηκε από την Ιταλογερμανική κατοχή στις 9 Οκτωβρίου 1944. Κάθε χρόνο διοργανώνεται  επιμνημόσυνη δέηση, με κατάθεση στεφάνων και ομιλία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα, ο Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Θεόδωρο Τσεκέ, φαρμακοποιό, και του ανακοίνωσε, ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα. Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών, που ήταν στο υπόγειο του κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραΐτη, (πρώην Τράπεζα Πειραιώς), όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενο. Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Δημαρχείου. Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέγαρα Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης.

Η  επιμνημόσυνη δέηση  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2021 στο Ηρώο Πεσόντων στην  Πλατεία Ηρώων και η ομιλία θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαρέων και συγκεκριμένα το Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.30 θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων, στην πλατεία Ηρώων, από  το Δήμαρχο Μεγαρέων, Περιφέρεια  Δυτικής  Αττικής, Εκπρόσωπους της Κυβέρνησης, των Ενόπλων  Δυνάμεων, Συλλόγου Στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων Μεγάρων και από Σχολεία, Λαογραφικούς Συλλόγους  και λοιπούς φορείς.  Επίσης την ίδια μέρα και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, με ομιλία του συμπολίτη Δικηγόρου κ. ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ  και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε: «Η 9η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνη ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα αυτή έγινε η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πόλεως των Μεγάρων από τις ΙταλοΓερμανικές δυνάμεις  κατοχής. Αυτή η επέτειος, 77 ολόκληρα χρόνια μετά φέρνει στο νού μας ημέρες δόξας, ηρωισμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων όπως και όλων των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Αποτελεί επίσης η 9η Οκτωβρίου 1944 ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεότερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για τη διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας, διότι όπως είχε πει από τον 6ο π.χ. αιώνα ο Μεγαρεύς ελεγειακός ποιητής ΘΕΟΓΝΙΣ «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», δηλαδή «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ν. Περάμου

Τα Μέγαρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Aleka Stamatiadi

Διαγραφή του Νίκου Νικόλιζα από την “Ένωση πολιτών”

Aleka Stamatiadi