Περιφέρεια Αττικής Πολιτική Σημαντικότερα

Παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα Μέγαρα παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου

Παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι η 6η Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γ. Πατούλης: «Κομβικός ο ρόλος του πρωτογενή τομέα στην Αττική. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στο μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας»

Στο σημαντικό ρόλο που έχει στην Περιφέρεια Αττικής ο Πρωτογενής Τομέας και στην «κομβική» σημασία της  διατήρησης και της ενίσχυσης της αγροτικής δραστηριότητας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην 6η Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Στη συνδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανού, Βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, στελεχών της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην Αττική θα δώσει επιπλέον διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, με την παράλληλη ενίσχυση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά. Παράλληλα επισήμανε πως η θεσμοθέτηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού των πόρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την ενίσχυση νέων γεωργών, καθώς και η συστηματική ενοποίηση της γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμβουλευτική, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την καινοτομία, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού της Αττικής.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Η αγροτική παραγωγή, η πτηνοτροφία, η κτηνοτροφία της Δυτικής Αττικής πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με στρατηγικό σχέδιο. Είναι αναγκαιότητα επιτακτική, ιδιαίτερα στις μέρες μας που διαπιστώνουμε ότι οι κρίσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής επιφέρουν σοβαρές αυξήσεις σε όλη την οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική αλυσίδα.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) παρουσιάστηκε στα Μέγαρα, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι, με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως τόνισε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στο μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Προσωπικά, είμαι καθημερινά σε συζητήσεις και στενή συνεργασία με τους ανθρώπους αυτών των παραγωγικών κλάδων της περιοχής μας, για να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν και να εργαζόμαστε με ορίζοντα την ανάπτυξη».

 

 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να επιτύχει τον μετασχηματισμό της αγροτικής της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη και – σε απώτερο επίπεδο – την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η στοχοθεσία του νέου αυτού θεσμικού πλαισίου προσφέρει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, που παράγει το 48,1% του συνολικού ΑΕΠ. Η αγροτική παραγωγή στην Αττική παρουσιάζει βασικά πλεονεκτήματα, όπως η εγγύτητα σε ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό, σε συγκοινωνιακούς κόμβους, μεγάλες μεταποιητικές μονάδες και έγκριτα ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα. Επιπροσθέτως, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης, που εντάσσουν τη γαστρονομία στα καίρια σημεία για τη μετατροπή της Αττικής σε δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για όλο τον χρόνο. Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενέχει σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Περιφέρεια Αττικής. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η πρόβλεψη για την αναδιανεμητική ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, καθώς η Αττική χαρακτηρίζεται από μικρό κλήρο, ενώ η προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης και επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων θα προσδώσει τεράστια δυναμική, ιδίως στον τόσο σημαντικό τομέα των τροφίμων. Είναι στο χέρι μας να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός ο πρωτογενής μας τομέας, στοχεύοντας στη διασφάλιση της τροφής χωρίς υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».

 

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανός. Στη Συνδιάσκεψη παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Γ.Στύλιος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής  Θ. Μπούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κότσιρας, ο  Βουλευτής Β. Λιάκος, οι Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ  Χ. Καλογήρου, Κ. Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος και Ανατολικής Αττικής Αθ. Αυγερινός, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Σ. Βοϊδονικόλας, ο Δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελάς,  ο Πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Διον. Κυριακόπουλος, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Βοϊτσεχόφσκι: Φαινόμενο η ελληνική γεωργία- Λιβανός: Η ΚΑΠ ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους λαούς της ΕΕ

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γιάννους Βοϊτσεχοφσκι χαρακτήρισε την ελληνική αγροτική οικονομία ως «φαινόμενο», καθώς η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την εθνική κατανάλωση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγή με την ύπαρξη μικρού κλήρου. Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό συντελείται με δεδομένο ότι η ελληνική γεωργία είναι λιγότερο από το 3% των συνολικών εκτάσεων στην ΕΕ αλλά η προστιθέμενη αξία είναι 3,5%. Παράλληλα ο Επίτροπος σημείωσε ότι χάρη στη συμβολή των αγροτών αποφεύχθηκε η διατροφική κρίση και αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών επισήμανε ότι η εκπομπή ρύπων από τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και τα λιπάσματα είναι λιγότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί είναι φιλικοί προς το περιβάλλον».

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός προσφωνώντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο σημείωσε ότι «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους λαούς της Ευρώπης»

Χαρακτήρισε έμπειρο πολιτικό τον κ. Βοϊτσεχόφσκι με μεγάλη προσήλωση και γνώση στις μικρές καλλιεργητικές μονάδες και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί. Τον χαρακτήρισε «γνήσιο σύμμαχο της Ελλάδας και της προσπάθειας που κάνουμε να ενισχύσουμε τις μικρές παραγωγικές μονάδες».

Ο κ. Λιβανός με αφορμή την ψήφιση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε ιστορική, εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει την αρχή για την στρατηγική αυτονόμηση της ΕΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόληψη της βίας μέσα από την Ιατροπαιδαγωγική που υπήρχε στον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Συνάντηση Γεωργίας Μαρτίνου-Γρ. Σταμούλη

150 δέματα τροφίμων διανεμήθηκαν από το κατάστημα αλληλεγγύης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής