ΠολιτικήΣημαντικότερα

Δημοψήφισμα για το Βωξίτη

Διεξαγωγή Τοπικού Δημοψηφίσματος προτείνει με επιστολή του ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεγάρων, προς την Επιτροπή Αγώνα Δήμου Μεγαρέων ενάντια στην λειτουργία ορυχείων βωξίτη στην Μεγαρίδα, με κοινοποίηση στον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη. Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Μουσταϊρας γράφει στην επιστολή αυτή:

“Στο πλαίσιο των ενεργειών και δράσεων που προτείνονται και κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο, μελετώνται και σχεδιάζονται από την επιτροπή αγώνα ενάντια στην λειτουργία ορυχείων βωξίτη στην Μεγαρίδα, σας παραθέτω σχετική με το θέμα πρόταση μου που αφορά την από μέρους σας εξέταση και διερεύνηση -σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία του Δήμου μας- του ενδεχομένου διενέργειας και διεξαγωγής Τοπικού Δημοψηφίσματος με θέμα εάν οι Δημότες Μεγαρέων αποδέχονται ή όχι την λειτουργία ορυχείων βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οφείλω να σας ενημερώσω, ότι από την προσωπική έρευνα που έχω κάνει επί τούτου, το Τοπικό Δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία που προβλέπεται μεν από τον “Καλλικράτη” και τον Ν.3852/2010, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι απολύτως αναγκαίες εφαρμοστικές διατάξεις του (έλεγχος νομιμότητας της προκήρυξης του, διαδικασίες και ανακοίνωση αποτελέσματος, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρώ ότι ακόμα και εάν προχωρήσουμε σε Τοπικό Δημοψήφισμα έχοντας την συνείδηση ότι πρόκειται για κάτι άτυπο, σίγουρα μέσω της επιδιωκόμενης συμμετοχής του κόσμου θα μπορεί αυτό να καταστεί έγκυρο, έχοντας τεράστιο ειδικό βάρος σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Συνεπώς, πιστεύω πως είναι ορθό και επιβεβλημένο να ζητήσουμε από τον κόσμο των Μεγάρων και της Ν.Περάμου να εκφράσει – εν είδει γενικής συνέλευσης – την άποψη του διατρανώνοντας ακόμη με πιο ηχηρό τρόπο την αντίθεση του σε μια τέτοια ενδεχόμενη δυσμενή εξέλιξη για τον τόπο μας, η οποία θα αποτελεί και την πυξίδα για όλους εμάς στον πάνδημο και συλλογικό αγώνα που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλωστε, μια μεγάλη και αθρόα συμμετοχή σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, πέρα από ένα ισχυρό και χρήσιμο πολιτικά “εργαλείο” στα χέρια μας, είναι κάτι το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας.

Στην διάθεση σας για οτιδήποτε περαιτέρω κρίνεται αναγκαίο.

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος της

Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων”

 

 

Ηλίας Γ. Μουσταΐρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Κώτσηρας: Κοινοβουλευτικές ενέργειες για πτηνοτρόφους, αγρότες, χωροταξικό σχεδιασμό Κινέτας

Εκλογές στην Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου

Νέος “Καλλικράτης” με αλλαγές στον εκλογικό νόμο και περικοπές