Πολιτική Σημαντικότερα

Κατά του βωξίτη: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Επιτροπής Αγώνα

«Άμεσα να εκδοθεί απόφαση από την Αποκεντρωμένη»

[quote]«Δεν μας αφορούν οι αλλαγές στις αδειοδοτήσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο»[/quote]

 

Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

 

Αναταράξεις στην υπόθεση «βωξίτης» και ανησυχία στους πολίτες έχει προκαλέσει αλλαγή στις αδειοδοτήσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο. η προσαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για την αδειοδότηση ορυχείων είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για να «κλείσει» η αξιολόγηση.

Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες ή εξελίξεις στην δημιουργία ορυχείων βωξίτη στη Μεγαρίδα;

Αρνητική είναι η απάντηση που έδωσε μιλώντας στην Ε, ο Πρόεδρος επιτροπής Αγώνα κατά του Βωξίτη, Γιάννης Μιχάλαρος: «Οι αλλαγές δεν είναι σοβαρές αλλά αφού πάρει έγκριση ο εκάστοτε επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται, μετά τις αδειοδοτήσεις, είναι οι αλλαγές που θα ψηφισθούν, για το τι μηχανήματα, διάνοιξη δρόμων, κ.ά. το αφήνει στην ευχέρεια της εταιρείας, διευκολύνει την αδειοδότηση μετά την έγκριση εφόσον υπάρχουν οι δεσμεύσεις.

Όσο μας αφορά, στα Μέγαρα προσωρινά ελέγχεται η κατάσταση. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά του βωξίτη και το όχι του περιφερειακού παγώνουν το θέμα. Είναι τόσο σύντομο το χρονικό διάστημα του πολυνομοσχεδίου που ακόμα δεν είναι σαφές λόγω των αρκετών διευκρινιστικών αποφάσεων. Κακώς ανησυχούμε σε αυτήν την φάση. Αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και να υπογραφεί απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Σχετικά, συνεδρίασε εκ νέου το Συντονιστικό Όργανο της Επιτροπής Αγώνα, στις 22 Ιανουαρίου τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Επιτροπής Αγώνα, κατά του ενδεχόμενου δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στην Μεγαρίδα, έγινε ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της, για την μέχρι σήμερα εξελικτική πορεία σχετικά με την αίτηση αδειοδότησης ερευνητικών γεωτρήσεων στη Μεγαρίδα της εταιρίας ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε του Ομίλου Μυτιληναίος.

Ομόφωνη εκτίμηση των μελών ήταν ότι θα έπρεπε μετά από τα όσα έχουν μεσολαβήσει να είχε ήδη εκδώσει σχετική απόφαση ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Κοκκινάκης, ως αρμόδιος κρατικός φορέας απορρίπτοντας την συγκεκριμένη δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Ενδεικτικά υπενθυμίζονται, από τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Επιτροπής Αγώνα Γιάννη Μιχάλαρο, οι μέχρι σήμερα ενέργειες που έχουν μεσολαβήσει: α) η ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και οι έγγραφες συμπαραστάσεις των Δήμων Ασπροπύργου, Μάνδρας,  Ελευσίνας και Σαλαμίνας, β) το ομόφωνο αρνητικό ψήφισμα πολιτών και Φορέων της πόλης, γ) οι αλλεπάλληλες πολυπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής, δ) η ομόφωνη αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ε) οι προφορικές  κι έγγραφες θέσεις των βουλευτών της περιοχής στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στ) οι ενδιάμεσες έγγραφες πολλαπλές παρεμβάσεις του Δήμου Μεγαρέων και της Επιτροπής Αγώνα προς ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια και Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζ) οι διαβεβαιώσεις συμπαράστασης Υπουργών και άλλων δημόσιων φορέων και τέλος οι καταλυτικές δημόσιες υποστηρικτικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού της χώρας στο κλείσιμο των εργασιών του πρόσφατου διήμερου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δυτικής  Αττικής με την υπογράμμιση ότι η εν λόγω δραστηριότητα δεν συνάδει με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για περαιτέρω ανάπτυξη της ιστορικής και δυναμικά παραγωγικής περιοχής της Μεγαρίδας.

Εκτιμήθηκε τέλος ότι πρέπει να ενημερωθεί ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ανάγκη άμεσης έκδοσης σχετικής απόφασής του, δεδομένου ότι εκτός των άλλων έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας της δημόσιας διαβούλευσης και η συνέχιση της εκκρεμότητας αυτής μόνο σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής για ευνόητους λόγους.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλευτικός Σταθμός Στήριξης Γυναικών στην Ελευσίνα

Οι ανεμογεννήτριες, οι ΑΠΕ, το ενεργειακό πρόβλημα των πόλεών μας και οι ενέργειες για να προστατεύσουμε την περιοχή μας

Aleka Stamatiadi

ΝΕΜ: Έγινε η “πρώτη” και η κλήρωση της Β’ Εθνικής