Κοινωνία Σημαντικότερα

Διαδικτυακή ψηφοφορία κατά των ορυχείων βωξίτη

 

 

Με εύκολο τρόπο, γίνονται ωστόσο βήματα προς οργάνωση πολιτών έστω μέσω διαδικτύου.

Διαδικτυακά στη σελίδα «Λέμε ΟΧΙ στην εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη» πολίτες οργανώνονται κατά των ορυχείων βωξίτη και καλούν σε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών (εδώ).

Ακόμα δημοσιοποιήθηκαν και οι χάρτες των σημείων των γεωτρήσεων που αναφέρονται στην γνωμοδότηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μεταλλεία βωξίτη, καταπατούν τους όρους αδειών λειτουργίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και αδιαφορώντας, προκαλούν μόλυνση, οικολογική καταστροφή, ερήμωση και ανεργία, αναφέρεται στη σελίδα σελίδα «Λέμε ΟΧΙ στην εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη».
Τα μεταλλεία βωξίτη, σε ακτίνα χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις τους, πνίγουν την περιοχή με σκόνη και κόκκινη λάσπη, η οποία είναι το στερεό απόβλητο της επεξεργασίας του βωξίτη. Χαρακτηρίζεται από τις υψηλές συγκεντρώσεις της σε βαρέα μέταλλα, και είναι εμπλουτισμένη με ραδιενεργά στοιχεία όπως το ουράνιο. Μεταλλεία βωξίτη ανά την Ελλάδα, εναποθέτουν αυτό το στερεό απόβλητο στη θάλασσα, και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Το κράτος αδυνατεί να τους ελέγξει.
Σε περιοχές εξόρυξης βωξίτη έχει παρατηρηθεί η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων, καθώς και νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα ακόμα και σε παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες, η κόκκινη σκόνη των αποβλήτων προσκολλάται σε φυτείες και είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων ενώ μειώνει την αποδοτικότητα των καλλιεργειών, υποβαθμίζοντας την ποιότητά τους.
Το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας, ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, οι οποίοι προωθούνται με τόσο αγώνα από τον Δήμο μας και αφορούν την γεωργική ανάπτυξη της περιοχής μας, την υπεραξία των εγχώριων προϊόντων μας, την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής μας, όλα αυτά θα καταστραφούν. Η ντόπια γεωργία, η πτηνοτροφεία, η μελισσοκομία, οι παραλίες και τα δάση μας θα αποδεκατιστούν.
Η πόλη μας θα μολυνθεί, παιδιά θα γεννιόνται με προβλήματα υγείας, νέοι θα εγκαταλείπουν τα Μέγαρα αφού πλέον οι περιουσίες τους θα έχουν καταστραφεί και δεν θα μπορούν να τις εκμεταλλευτούν.
Θα είμαστε απλά ένα ακόμα άσχημο και υποβαθμισμένο τοπίο μεταξύ των άκρως ανεπτυγμένων τουριστικά πόλεων της Αθήνας και της Κορίνθου».

Εν όψει συγκεκριμένα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στα τέλη Αυγούστου, αναμένονται νέες κινήσεις φορέων και δημοτικής αρχής κατά των ορυχείων βωξίτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές στο Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων

Δημόσιο ΙΕΚ Μεγάρων: Νέες προτεινόμενες ειδικότητες

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Δυτική Αττική

Aleka Stamatiadi