Κοινωνία Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Δι-έξοδοι με ασφάλεια σε Μέγαρα, Πάχη, Ν. Πέραμο, Αλεποχώρι, Κινέτα

Τραπεζάκια έξω από Δευτέρα: Ανοίγει η εστίαση με μέτρα και αισιοδοξία

 

Μετά από πολλούς μήνες με λουκέτα, ανοίγουν ξανά τα καταστήματα εστίασης, καφέ και εστιατόρια την Δευτέρα του Πάσχα. Και στην περιοχή μας όλοι προετοιμάζονται και είναι αισιόδοξοι για την μέρα που θα επαναλειτουργήσουν, έστω με μέτρα προστασίας, όπως μας είπαν συμπολίτες μας καταστηματάρχες.

«Ο κόσμος θέλει να βγει έξω. Αυτό είναι αρκετό. Εμείς από πλευράς μας κάνουμε όσα μπορούμε, με τήρηση των μέτρων για να είμαστε όλοι ασφαλείς» όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κάρμαν, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Πάχη.

Γιάννης Μουρτζούκος: «Η πόλη μας έχει τις προδιαγραφές για ασφαλείς διεξόδους. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις των Μεγάρων»

Τα καταστήματα όλα ετοιμάζονται, μας είπε ο Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Πρόεδρος Καταστηματαρχών Εστίασης Μεγάρων Γιάννης Μουρτζούκος. «Μας είχαν κλείσει τόσους μήνες. Τα περισσότερα καταστήματα τηρούσαν τις προδιαγραφές, με αποστάσεις, αντισηπτικά, όχι ορθίους, εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις που αυτές παρασύρουν και τους υπολοίπους και κανένας επαγγελματίας δεν ήθελε ούτε θέλει να έχει από τη στιγμή που ξεκινάμε πρόβλημα με την επιχείρησή του. Εφόσον είμαστε ανοιχτά, για να δουλέψει ένα κατάστημα χρειάζεται να τηρεί όλες τις διατάξεις του νόμου με πρωτεύοντα λόγο την ασφάλεια, ώστε να μπορεί να πάει η αγορά στο επόμενο βήμα και να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις πληγές αυτής της κατάστασης των τόσων μηνών που είμαστε κλειστά.

Τα καταστήματα έχουν υποχρεώσεις, με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, καθαρισμούς καταλόγων, το προσωπικό με self tests. Από την άλλη, θα πρέπει και ο καταναλωτής να τηρεί τους νόμους και τις διατάξεις, να υπακούει αυτά που υποδεικνύει ο κάθε καταστηματάρχης, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα τήρησης των νόμων και το κυριότερο για την υγεία του καθενός ο ένας θα πρέπει να προσέχει τον άλλον.

Το ιδανικότερο για τους καταναλωτές ειδικά στα καταστήματα για φαγητό είναι να κάνουν κράτηση, με έγκαιρη προσέλευση γιατί το ωράριο είναι μέχρι τις 11 μ.μ. και σε κάθε τραπέζι μπορούν να καθίσουν ως έξι άτομα, με τις αποστάσεις από τα τραπέζια και με μάσκες στην αναμονή και την ώρα που θα καθίσουν στο τραπέζι μπορούν να την βγάλουν. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, να προσέχουμε, αν κάποιος αισθάνεται κάτι, να μείνει σπίτι.

Ο κόσμος ύστερα από τόσους μήνες και αυτά που έχουν συμβεί θα είναι διστακτικός, πρόσθεσε ο Γιάννης Moυρτζούκος. Με την μείωση των κρουσμάτων λόγω του καλού καιρού πιστεύω ότι θα φτιάξουν τα πράγματα και θα πάνε προς το καλύτερο.

Η πόλη μας έχει τις προδιαγραφές για ασφαλείς διεξόδους. Έχουμε πολλά καταστήματα, τις πλατείες μας που είναι πολλές στην πόλη, την Βαρέα, την Πάχη, την Νέα Πέραμο, την Κινέτα, το Αλεποχώρι. Καλό θα είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις των Μεγάρων. Και ο ένας επαγγελματίας με τον άλλον να βοηθάει ώστε να δυναμώσουν οι σχέσεις των επαγγελματιών και της τοπικής αγοράς.

Τέλος, όσον αφορά τη δραστηριότητα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ξεκινούν δράσεις για συνολική συνεργασία των επαγγελματιών της πόλεως μας με όλους τους υπολοίπους δήμους αρμοδιότητας επιμελητηρίου 22 δήμοι για την ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής μας και έπεται συνέχεια».

 

Χρήστος Καρδάτος-Κατερίνα Πινή: «Σίγουρα θα είναι μία δυνατή σεζόν, γιατί ο κόσμος έχει κλειστεί αρκετά μέσα και θα επιδιώξει να αναπληρώσει αυτό το κενό στη διασκέδασή του»

«Η προετοιμασία για το άνοιγμα της εστίασης σίγουρα συνοδεύεται με συνέπεια στα νέα δεδομένα αλλά παράλληλα με αισιοδοξία, μας είπαν ο Χρήστος Καρδάτος και η Κατερίνα Πινή από την ταβέρνα “Αιγειρούσαι” στο Αλεποχώρι”. Συνέπεια, γιατί πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι σωστά, ώστε ο χώρος μας να μην αποτελέσει τυχόν εστία μετάδοσης του ιού, τόσο στους πελάτες, όσο και στους εργαζόμενους. Αρχικά η χρήση μασκών από όλους τους εργαζόμενους, όπως γινόταν φυσικά και την προηγούμενη σεζόν, η τοποθέτηση αντισηπτικών σε περισσότερα σημεία του χώρου, καθώς και η διενέργεια self tests(σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ). Επίσης αλλάζει η δομή του χώρου των τραπεζιών, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις, η ενοικίαση του παραθαλάσσιου χώρου ώστε να υπάρχει άνεση στην κατανομή των τραπεζιών.

Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί πιστεύουμε ότι η επιθυμία των πελατών για επιστροφή στις παλιές τους συνήθειες μετά από τόσο διάστημα, η δυνατότητα επίσκεψης στο Αλεποχώρι από κατοίκους της Αττικής, θα αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση.

Σίγουρα θα είναι μία δυνατή σεζόν, γιατί ο κόσμος έχει κλειστεί αρκετά μέσα και θα επιδιώξει να αναπληρώσει αυτό το κενό στη διασκέδασή του. Αυτό που διαφοροποιεί τη κατάσταση φέτος, είναι η ενίσχυση του take away καθώς και του delivery-νωρίτερα από άλλη φορά, ώστε οι πελάτες να έχουν την επιλογή αυτή στην περίπτωση που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο δικό μας χώρο. Έτσι θα αποφύγουμε τον πολύ συνωστισμό του κόσμου.

Υπομονή και κατανόηση, για να εξυπηρετηθούν όλοι άνετα και με ασφάλεια. Δηλαδή, εφόσον όλοι γνωρίζουν ότι στα τραπέζια επιτρέπονται έως 6 άτομα, θα πρέπει να δείχνουν κατανόηση και να μη ζητούν διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτό εκτός του ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μία επιχείρηση, από τη μη τήρηση των μέτρων, μπορεί όντως να αποτελέσει εστία μετάδοσης του ιού, γεγονός που θα οδηγήσει πίσω τη γενική κατάσταση. Φυσικά η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στους χώρους του καταστήματος, και καλό θα πρέπει να τηρείται-εκτός φυσικά κατά τη διάρκεια του γεύματος. Υπομονή ώστε να μη υπάρχουν σημεία συνωστισμού κατά την είσοδο και έξοδο από το κατάστημα, στις τουαλέτες, στο ταμείο. Τέλος όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν θα πρέπει να εισέρχονται στο χώρο άτομα που νοσούν, έστω και ελαφρά, για την προστασία του συνόλου αλλά και των εργαζομένων».

 

Τα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση

Τα μέτρα με τα οποία θα επαναλειτουργήσει η εστίαση ως κεντρική ιδέα έχουν, την διασφάλιση των αποστάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

 • Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
 • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
 • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
 • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
 • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά εως 1,8 μ, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο
 • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
 • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
 • Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
 • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
 • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Τέλος υπάρχει ένα θέμα που χρειάζεται επίλυση και διευκρινήσεις και αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα του ωραρίου. Αν δηλαδή θα μπορεί να μένει ο πελάτης μέχρι τις 11:00 στο κατάστημα ή 11:00 θα πρέπει να είναι στο σπίτι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη τύπου έδωσαν Γρ. Σταμούλης & Κ. Καράμπελας

Προσοχή: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Εστία μόλυνσης στο κέντρο των Μεγάρων σε οικόπεδο της ΔΕΗ

Aleka Stamatiadi