Πολιτική

Δ. Γεωργακής: «Κάκιστη η οικονομική κατάσταση του Δήμου»

Αποδεικνύοντας την απόλυτη αντίθεση στην διοίκηση του Δήμου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 19 Νοεμβρίου, η αντιπολίτευση καταψήφισε τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Μεγαρέων Γ’ τριμήνου 2019 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο Δράσης Γ’ Τριμήνου 2019.

Χαρακτηριστικά παίρνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού “Τώρα” και οικονομολόγος Δημήτρης Γεωργακής ανέφερε ότι «Η καταψήφιση αποτυπώνει τη διαφωνία μας ως προς τις ενέργειες και τις αστοχίες της διοίκησης που διαμόρφωσαν τα συγκεκριμένα νούμερα. Στις οικονομικές αναφορές που συζητάμε είναι καταφανής η κακή οικονομική διοίκηση και η επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του δήμου και οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού παρατηρούμε ότι τακτικά έσοδα έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί περίπου στο 70% του προϋπολογισμού και τα έκτακτα μόνο 30%. Αυτό δείχνει αδυναμία και της εισροής τακτικών πόρων αλλά και της δημιουργίας έκτακτων που σημαίνει μηδενική πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης. Τα έξοδα προσωπικού έχουν ενταλθεί και πληρωθεί κατά 65%. Υπάρχει αδυναμία ή καθυστέρηση πληρωμής του προσωπικού λόγω της κακής εισροής τακτικών εσόδων; Το ίδιο ακριβώς ποσοστό φαίνεται και στην εξυπηρέτηση της δημόσιας πίστης. Υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των τόκων δανείων; Έργα και μελέτες έχουν ενταλθεί και πληρωθεί σε ποσοστό 16% και 10% αντίστοιχα. Βλέπουμε όλοι τη στασιμότητα στην εκτέλεση έργων και αδυναμία σχεδιασμού νέων μέσω των μελετών. Μειώνεται συνεχώς τη ρευστότητα του δήμου. Ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια ευρώ στο 9μηνο.

Παρατηρούμε αδυναμία εισροής τακτικών πόρων και μηδενική ικανότητα ανάπτυξης. Όχι μόνο αδυνατούμε να εισπράξουμε τα παλιά αλλά δημιουργούμε νέα χρέη.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν εκρηκτικό κοκτέιλ για την οικονομική κατάσταση του δήμου και η καταψήφιση από πλευράς μας στοχεύει ακριβώς στο να αναδείξει την επικίνδυνη οικονομική κατάσταση του Δήμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήλωση Γ. Κώτσηρα

Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς το Δήμο Μεγαρέων

«Το ΓΠΣ φέρνει ποιότητα στον αστικό χώρο και κεφάλαιο στην πόλη»

Aleka Stamatiadi