Πολιτική Σημαντικότερα

“Σκιές” στο έργο για τον δημοτικό φωτισμό του Δήμου Μεγαρέων

 

Επιφυλάξεις για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του δήμου έναντι του εργολάβου,

επισημάνσεις έκανε ο Γιάννης Πομώνης στο Δημοτικό Συμβούλιο,

απαντήσεις αναμένονται από τον μελετητή

 

 

Επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπολίτευση για το έργο αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού με λάμπες led, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένες επισημάνσεις επί της διακήρυξης και της μελέτης του έργου έκανε ο Γιάννης Πομώνης, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Τώρα», ενώ την μελέτη τόνισε ότι αναζητά και ο Σπύρος Νικολάου, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Μαζί με όραμα».

Ο Γιάννης Πομώνης σε διευκρινίσεις που έδωσε στην Ε ανέφερε ότι το έργο αυτό έχει μεγάλη σημασία, τόσο οι αυξημένες εκτιμήσεις τιμών του, όσο και οι ελλείψεις που υπάρχουν, όσον αφορά τις συνέπειες στον εργολάβο αν δε λειτουργήσει το έργο. Δηλαδή αν πετύχει το έργο, ο εργολάβος κερδίζει, ενώ αν δεν πετύχει δεν έχει σημαντικές συνέπειες, όπως αναφέρεται και στη σχετική διακήρυξη. Οι απαντήσεις, όπως μας είπε, αναμένει να συζητηθούν αναλυτικά όλες οι παράμετροι της διακήρυξης του έργου

Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέροντας ότι η διακήρυξη είναι χιλιάδων σελίδων, τόνισε ότι «Η διακήρυξη που αφορά τον Δήμο Μεγαρέων σε όρους ποδοσφαιρικούς παίζει 90-10 υπέρ του αναδόχου. Αν ο μελετητής είναι ένας σύμβουλος που πληρώνουμε αμφιβάλλω αν κάνουμε τη δουλειά για τον δήμο. Πρέπει να επωφελούνται οι πολίτες, πρέπει να υπάρχουν οι δικλείδες».

Αρχικά, όταν ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Κορώσης, απάντησε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη η τεχνική υπηρεσία, καθώς το έργο και η διακήρυξη έχει ξεκινήσει από τον Αντιδήμαρχο Κ. Φυλακτό και την υπηρεσία πρασίνου.

Γ. Πομώνης: «Η Διακήρυξη είναι 90-10 υπέρ του εργολάβου»

«Με ποδοσφαιρικούς όρους,δε θα πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις τις οποίες θα πάρουμε από τον σύμβουλο(που έκανε τη μελέτη), απάντησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιερόθεος Πολυχρόνης στον Γιάννη Πομώνη. Είναι πασιφανές ότι για να φτάσει σε αυτό το σημείο το έργο αυτό έχει περάσει από διαδικασίες επί διαδικασιών. Ένα τόσο μεγάλο έργο θα πρέπει να μας έχει σε επαγρύπνηση. Είναι τεράστιο έργο, συμβαίνει σε δέκα δήμους. Είχε ξεκινήσει από την υπηρεσία καθαριότητας προ δύο ετών. Αλλά είναι ένα έργο και ένας σύμβουλος γνωστός στο δήμο και έχει ξεκινήσει με σύμβαση που έχει υπογράψει για καταγραφή φωτιστικών σωμάτων».

Διακρίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία της διακήρυξης του έργου για τον δημοτικό φωτισμό, ο Γιάννης Πομώνης ανέφερε: «Έχουμε συντάξει ως δήμος έναν προϋπολογισμό με βάση μία τιμή που μόνο εμείς έχουμε, με αποτέλεσμα να είναι απευθείας 15% πάνω ο προϋπολογισμός.

Έχουμε βάλει ως βάση εξοικονόμησης το 50% σήμερα υπογράφουμε με 70 και 80%, έχουμε βάλει 10 χρόνια αποπληρωμής του εργολάβου ενώ οι άλλοι δήμοι 12 χρόνια αποπληρωμής.

Δε ζητάμε κανένα εχέγγυο ότι αυτός που θα το αναλάβει έχει τη δυνατότητα να το εκτελέσει, όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική επάρκεια.

Έρχεται ο ανάδοχος και λέει θα κάνω 80% εξοικονόμηση ενέργειας. Η δική μας πρόταση λέει ότι αν αστοχήσεις αν πετύχεις 65% τότε για πέντε χρόνια δε θα έχεις καμία ποινή. Μετά τα 5 χρόνια για αυτό που χάνουμε θα πληρώσεις μια ρήτρα 10%. Αν κατάφερες να πετύχεις καλύτερη εξοικονόμηση θα σου πω πόσα… Όταν χάνουμε πληρώνει ο δήμος. Όταν κερδίζουμε τα παίρνει ο ανάδοχος, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πομώνης. Υπάρχει κενό, θα δούμε πώς θα τα μοιράσουμε. Προκύπτει μέσα από μια συνολική προσφορά που θα αξιολογηθεί στο σύνολό της».

Συνεχίζοντας επί των προτάσεων για την «έξυπνη πόλη» όπως αναφέρονται στην εν λόγω μελέτη, ανέφερε ότι «Απέναντι στους νεκρούς έχουμε σεβασμό αλλά δεν μπορεί η έξυπνη πόλη να ξεκινά από την καταγραφή των τάφων του νεκροταφείου μια ακραία εφαρμογή αρχείου.  Υπάρχουν έξυπνα συστήματα περισυλλογής κάδων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αυτή είναι η έξυπνη πόλη.  Σε 15 διακηρύξεις πουθενά δεν προβλέπεται αυτή η εφαρμογή».

«Επειδή είναι πολύ σοβαρό το θέμα ας έρθει ο σύμβουλος να μας απαντήσει στα ζητήματα να κοιτάξουμε να πάρουμε μια απόφαση να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δήμου μας τι μπορεί να κοστίσει μια τέτοια διακήρυξη. Απλώς κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Να μην αδικήσω κανέναν αλλά να μην αδικήσουμε τους πολίτες».

Ιερ. Πολυχρόνης: «Είμαστε η πρώτη διοίκηση που πήγε ελλείμματα στον εισαγγελέα και πολλές υποθέσεις πήραν το δρόμο που έπρεπε να πάρουν…»

Ο Αντιδήμαρχος Ιερόθεος Πολυχρόνης απάντησε ότι «Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά όλων μας, να ψάχνουμε, να αναλύουμε τα θέματα. Θα έρθει ο σύμβουλος. Το έργο, ο εκσυγχρονισμός του δήμου είναι κάτι που δεν νομίζω να μην το θέλει κανείς… Στο τεχνικό κομμάτι μας κατευθύνει ο σύμβουλος. Θα πρέπει να μας αναγνωρίσετε ότι είμαστε διοίκηση που ειδικά σε θέματα προστασίας συμφερόντων του δήμου μπαίνουν κόκκινες γραμμές. Είμαστε η πρώτη διοίκηση που πήγε ελλείμματα στον εισαγγελέα και πολλές υποθέσεις πήραν το δρόμο που έπρεπε να πάρουν… το θέμα της καθαρής συνείδησης πρέπει να μας το αναγνωρίσετε. Εννοείται ότι θα επαναπροσδιορίσουμε ο, τι χρειαστεί».

 

Ίδιο «Σύστημα» για τα φώτα σε πάνω από 30 Δήμους

Περισσότεροι από 30 δήμοι έχουν ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες αναβάθμισης του δικτύου οδοφωτισμού τους και στους μισούς περίπου εξ αυτών ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ίδια κοινοπραξία. Σχετικά αναλυτικό δημοσίευμα είχε γίνει και στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου αναφέρεται ότι οι επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες πυκνώνουν για επιεικώς αμφιλεγόμενες συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα οδοφωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας σε ανά την επικράτεια δήμους, σύμφωνα με τις οποίες μία κυρίως ένωση εταιρειών δεσπόζει ως ανάδοχος.

Στην περίπτωση του Δήμου Μεγαρέων ο προϋπολογισμός του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση, Αυτοματοποίηση και Διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός)» ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ και η διακήρυξη είχε συνταχθεί τον Μάρτιο, ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άκαρπος και το έργο επαναπροκηρύχθηκε.

Οι καταγγελίες, που συχνά προέρχονται και από εταιρείες του κλάδου-αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε γενικές γραμμές μιλούν για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, που είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να οδηγούν προς μία ανάδοχο εταιρεία που αποτελεί κοινοπραξία δύο ισχυρών επιχειρήσεων, εκ των ισχυρότερων στον τομέα τους.

Τον σχεδιασμό των περισσότερων διαγωνισμών έχει κάνει ένας μελετητής που συχνά τοποθετείται και ως επιβλέπουσα αρχή της εκτέλεσης των συμβάσεων. Πρόκειται για μια δραστηριότητα η αξία της οποίας υπολογίζεται από τους συμμετέχοντες στην εν λόγω αγορά άνω των 700 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 332 δήμων και 13 περιφερειών της χώρας, καθώς πολλοί εξ αυτών προετοιμάζουν τη μετάβασή τους σε smart cities μέσω διαγωνισμών εξοικονόμησης ενέργειας από σύγχρονα φωτιστικά led και αναβάθμισης του δικτύου τους. Οι διαγωνισμοί το τελευταίο διάστημα έχουν τη μορφή συμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης (ΣΕΑ). Αρχικά είχαν προωθηθεί περισσότερες συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ή και απλές συμβάσεις προμήθειας λαμπτήρων, αλλά τα αποτελέσματα εν μέσω πλήθους αντιδράσεων για τον τρόπο σχεδιασμού τους, όπως και η ανάγκη για συμμετοχή των αναθετόντων φορέων με κεφάλαια, οδήγησαν στις ΣΕΑ.

Οι ανάδοχοι αμείβονται για τη διάρκεια της παραχώρησης με ένα ποσοστό από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται για την ηλεκτροδότηση του δικτύου οδοφωτισμού σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Αν, δηλαδή, ο λογαριασμός της ΔΕΗ για τον δήμο μειωθεί με τις επενδύσεις π.χ. από 1 εκατ. σε 300.000 ευρώ, τότε ο ανάδοχος εισπράττει από τον δήμο ποσοστό της διαφοράς των 700.000 ευρώ. Ομως, όπως υπολογίζεται από τις ίδιες πηγές, το αποτέλεσμα των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί είναι ξεκάθαρα επωφελές μόνο για περίπου 8 από τους 30 δήμους.

Κι αυτό διότι σε αυτούς τους οκτώ η επιτευχθείσα εξοικονόμηση μοιράζεται περίπου σε 50%-50% μεταξύ δήμου και αναδόχου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Μαρτίνου: Κοντά στους πολίτες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Νέο απορριμματοφόρο δωρεά του ΕΔΣΝΑ Περιφέρειας Αττικής στο Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Λ. Κοσμόπουλος: Κρατάμε ζωντανή τη Μικρασιατική φλόγα της μνήμης και τιμούμε την σπάνια κληρονομιά του Μικρασιατικού Πολιτισμού

Aleka Stamatiadi