Πολιτική

“Άσκοπες υποδείξεις & επικοινωνιακό σόου από τον κ. Σταμούλη αντί σεμνότητας & σκληρής αυτοκριτικής”

Ανακοίνωση του συνδυασμού “Μαζί με όραμα” με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά

Ένας πολιτικός που κατέχει μία θέση εξουσίας, θα πρέπει να σκέφτεται πολύ πριν μιλήσει και ακόμα περισσότερο πριν γράψει. Όχι μόνο επειδή τα γραπτά μένουν αλλά και επειδή μπορούν να στραφούν εναντίον του ανά πάσα ώρα.

Ο κ. Σταμούλης, που διανύει την δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος, παρά τις πάλαι ποτέ διαβεβαιώσεις του ότι μία θητεία είναι αρκετή, δεν δείχνει πολιτικά ώριμος. Το δελτίο Τύπου της 8ης Φεβρουαρίου 2021 με τίτλο «Άδικος ο θόρυβος που δεν ωφελεί κανέναν, περί ανεξέλεγκτης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στο δήμο Μεγαρέων» θα μπορούσε να είχε εκλείψει ή να δώσει τη θέση του σε ένα άλλο πιο ουσιαστικό για την ενημέρωση των δημοτών. Ως συνδυασμός της αντιπολίτευσης κρίνουμε αναγκαίο να μην μείνουν άνευ σχολιασμού οι δηλώσεις του κ. Σταμούλη ώστε οι πολίτες να μάθουν την πραγματική διάσταση της όλης κατάστασης.

Όπως μας ενημερώνει ο Δήμος με δελτία Τύπου δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα λύματα του βιολογικού καθαρισμού. Όμως τα λύματα που συλλέγονται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού αντιπροσωπεύουν το 1/3 των κατοίκων του δήμου καθώς οι περισσότερες περιοχές και οικισμοί δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο του. Δεν αμφισβητεί κανένας ότι τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αληθή. Το δείγμα όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικό και αυτό επίσης δεν αμφισβητείται. Να σημειωθεί ότι δειγματοληπτικός έλεγχος πραγματοποιείται περίπου μία φορά ανά 15 ημέρες.

Με δημοσιεύματα στον Τύπο και στο διαδίκτυο γιατροί και φαρμακοποιοί που εδρεύουν στο δήμο Μεγαρέων κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Όταν η επιστήμη δια των εκπροσώπων της στέλνει τα ηχηρά μηνύματά της τότε η δημοτική αρχή οφείλει να προχωρήσει έμπρακτα σε ενέργειες που διαφυλάσσουν το συμφέρον των πολιτών και όχι να μεταθέτει ευθύνες και ενοχές σε αυτούς.

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε rapid tests σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο στις 19 και 21 Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία που έγινε κάτι αντίστοιχο στην περιοχή μας. Η δημοτική αρχή οφείλει να λάβει πρωτοβουλία ώστε τα tests να αυξηθούν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και να πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές του δήμου, ώστε να υπάρχει ένα συνεχές δείγμα της επιδημιολογικής κατάστασης. Τα περισσότερα rapid tests δεν θα τρομοκρατήσουν αλλά θα αποδώσουν καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί.

Το φάσμα των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιλαμβάνει εκτός των άλλων την απολύμανση κοινόχρηστων χωρών τους οποίους οι πολίτες επισκέπτονται ακόμα και όταν περιορίζονται οι μετακινήσεις. Ενώ θα έπρεπε οι χώροι αυτοί να πλένονται και να απολυμαίνονται καθημερινά, και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα που να τηρείται αυστηρά, ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία, βλέπουμε να μην πραγματοποιείται καμία σχετική δράση.

Τη χρονιά που πέρασε το υπουργείο εσωτερικών επιχορήγησε το δήμο Μεγαρέων για έκτακτες ανάγκες λόγω του COVID 19 με το ποσό των 450.000 ευρώ περίπου, χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για το σκοπό που δόθηκαν. Αντ’ αυτού δαπανήθηκαν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως καύσιμα, ανταλλακτικά οχημάτων και λοιπά παρόμοια έξοδα. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές υγείας ή να αποκτηθεί εξοπλισμός και υλικά που σχετίζονται με τον υγειονομικό τομέα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος που δραστηριοποιείται στο δήμο μας δεν έχει νιώσει μέχρι στιγμής την έμπρακτη στήριξη του δήμου την ώρα που υποφέρει από τα αλλεπάλληλα κλεισίματα της αγοράς, εκτός από την απαλλαγή των δημοτικών τελών για όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ο Δήμος έπρεπε να έχει συνεχή συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής και να έχει εκπονήσει πρόγραμμα συνεχούς στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Το ίδιο ακριβώς έπρεπε να έχει πράξει ο Δήμος και για τον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού με την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων ώστε την επόμενη μέρα μετά τον COVID να συνεχίσει να παράγεται το πολύτιμο έργο τους.

Ο κ. Σταμούλης τονίζει συνεχώς ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι κάτι που αποφασίζει το αρμόδιο υπουργείο και όχι αυτός. Οι πολλές επαναλήψεις έχουν ως σκοπό να εμπεδωθεί στους πολίτες ποιος κλείνει τα σχολεία ή να απαλλαχθεί από κάθε ευθύνη του στο παρόν και στο μέλλον; Επειδή ο κορονοϊός θα μας ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό ακόμα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στους μαθητές ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον. Σε όλα τα σχολεία πρέπει να τοποθετηθούν συστήματα καθαρισμού αέρα και κάθε αίθουσα να αποκτήσει θερμαντικά σώματα που δεν ανακυκλώνουν τον αέρα.

Η δημοτική επιτροπή διαχείρισης της πανδημίας που συστάθηκε έπειτα από πρόταση του δικού μας συνδυασμού αποτελείται από εξαίρετους επιστήμονες και κοινωνικά καταξιωμένα πρόσωπα. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής πρέπει να είναι πιο συχνές όπως και η ενημέρωση προς τους πολίτες για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην επιτροπή και τους πολίτες. Το διαδίκτυο είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που ήδη χρησιμοποιείται από κυβερνητικούς φορείς για να δοθούν συμβουλές και οδηγίες.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει φτάσει και δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Είναι αδιανόητο αυτές τις μέρες να εισέρχεται στα σπίτια των πολιτών ένα απαράδεκτο κείμενο που φέρει δηλώσεις του πρώτου δημότη και αναφέρεται σε συνωμοσίες, θορύβους, κουτσομπολιά και δηλητήρια. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται σύνεση και στοχευμένες ενέργειες που θα τονώσουν την ψυχολογία μας μεταφέροντας ταυτόχρονα μόνο αισιόδοξα για το μέλλον μηνύματα. Τέλος, τώρα που μένουμε όλοι σπίτι και δεν υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις,  ο κ. Σταμούλης έχει άπλετο χρόνο να κάνει την αυτοκριτική του και να επανορθώσει τα λάθη του.

 

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Κλεάνθης Βαρελάς: “Μεγαλειώδης συγκέντρωση του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου και αν. Διοικητή Θριάσιου Νοσοκομείου”

Aleka Stamatiadi

Χρ. Γκίνης: Πρόταση να δοθεί ο λόγος στους πολίτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων