Πολιτισμός Σημαντικότερα

Αισχύλεια 2021 στην Ελευσίνα από 22 Αυγούστου

Μετά την περσινή ακύρωση τους, λόγω πανδημίας, τα Αισχύλεια επιστρέφουν από 22 Αυγούστου, συνεχίζοντας μια παράδοση 47 ετών για τον Δήμο της Ελευσίνας και εικαστικές εγκαταστάσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες διεθνώς με το Παλαιό Ελαιουργείο, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Εφέτος, στο φεστιβάλ Αισχύλεια 2021 συνεισφέρει με δύο δράσεις η “Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”: την επιτόπια εγκατάσταση με τίτλο “Πίσω από το θέατρο” του γλύπτη Ανδρέα Λόλη, και την παράσταση χορού «ΟΜΜΑ» του χορογράφου Josef Nadj, σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Ο Ανδρέας Λόλης στήνει πίσω από το θέατρο στο Παλαιό Ελαιουργείο οκτώ πρότζεκτ από μάρμαρο γύρω από την ιδέα μιας προσωρινής ανασκαφής, εμπνευσμένος από τα φανερά και τα αφανή στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας της Ελευσίνας. Γλύπτης κατ’ εξοχήν του μαρμάρου ο Λόλης, προσπαθεί «με την κλασική γλυπτική να βρει την εποχή του», όπως έλεγε σήμερα στην παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων, χαρακτηρίζοντας τον χώρο της in situ εγκατάστασης του πίσω από το θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου ως « έναν χώρο αθώο, καθώς δεν έχει δουλευτεί πολύ και δεν έχει περιορισμούς». Στόχος και επιθυμία του είναι το έργο να μείνει στην Ελευσίνα ως μία καλή μνήμη.

«Η τέχνη έχει μία επιφάνεια που φαίνεται και μία που είναι βαθιά κρυμμένη. Έτσι είναι και η Ελευσίνα. Αν την επισκεφτείς θα συναντήσεις κρυφές πτυχές, από τις οποίες δεν ξεμπερδεύεις εύκολα» προσέθεσε ο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνα 2023, Μιχαήλ Μαρμαρινός χαιρετίζοντας το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021, χωρίς να παραλείψει ότι η Ελευσίνα «μπήκε στον πολιτιστικό χάρτη βίαια και απότομα, κυρίως μέσα από αυτό το Φεστιβάλ. Ένα Φεστιβάλ, του οποίου η μοναδικότητα έγκειται και στο γεγονός πως πέρα από τις παραστατικές τέχνες, παρουσιάζει πρωτότυπες δημιουργίες εικαστικών έργων. Για να δει κάποιος αυτές τις πρωτότυπες δημιουργίες έπρεπε να επισκεφθεί την Ελευσίνα. Εμείς βρισκόμαστε εδώ σήμερα ως απότοκο του Φεστιβάλ».

Όσο για τον ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες Γάλλο χορογράφο Ζοζέφ Νατζ, φέρνει μια παράσταση με βαθιές ρίζες στον χορό και επιρροές από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες. Στη σκηνή οκτώ χορευτές από το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό- Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό οδηγούν το κοινό σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, τόσο αρχέγονο όσο και η ίδια η φύση του χορού. Όλοι μαζί σχηματίζουν ένα ενιαίο σώμα εξετάζοντας, όπως μαρτυρά και ο αρχαίος ελληνικός τίτλος της παράστασης ΟΜΜΑ «την ικανότητά μας να δούμε τι είναι μπροστά μας, ώστε να μπορούμε να δούμε καλύτερα τι βρίσκεται βαθιά μέσα μας, σε ένα κοινό πεπρωμένο» (το video teaser της παράστασης στην διεύθυνση https://vimeo.com/477150409)

Τα Αισχύλεια 2021 ξεκινούν στις 22 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 26 Σεπτεμβρίου (https://aisxylia.gr).

Το πρόγραμμα αποτελείται από επτά συναυλίες των Φωτεινή Δάρρα, Γιώργου Παπαχριστούδη, Δήμητρας Γαλάνη, Νατάσσας Μποφίλιου, Γιάννη Κότσιρα, Σωκράτη Μάλαμα, Γιώργου Αβραμίδη, και Δημήτρη Ζερβουδάκη μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη

Θα ανεβούν οκτώ θεατρικές παραστάσεις ανάμεσα τους ο Ορέστης, οι Φοίνισσες και οι Ιππείς από το Εθνικό Θέατρο, η Αντιγόνη του Σοφοκλή, οι Βάκχες, η παράσταση του ΠΙΟΠ «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», σε πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη, Άρη Ασπρούλη και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, οι Όρνιθες και μία παιδική παράσταση, το Όνειρο του Σκιάχτρου.

Στον θερινό κινηματογράφο θα προβληθούν, οι ταινίες Άλυτη, Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών, η Winona, κι ένα αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους στο οποίο θα προβληθούν οι ταινίες ElectricSwan, Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς, Λεωφόρος Πατησίων, Περσεφόνη.

«Η παρακαταθήκη, το μεγάλο και τελικό απόσταγμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είναι εκείνο που μας οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό των στόχων μας. Έτσι, είμαστε επικεντρωμένοι σε χώρους όπως το ΙΡΙΣ και η Ελαιουργική, που μεταγενέστερα θα λειτουργήσουν ως χώροι πολιτισμού και αναβάθμισης ιστορικών θεσμών, όπως το Φεστιβάλ Αισχύλεια που για εμάς δεν αποτελεί απλά ένα σύμπλεγμα εκδηλώσεων αλλά τον κορυφαίο θεσμό της πόλης, ο οποίος υλοποιείται με συνέπεια και μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 47 χρόνια» δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι αλλάζει στα διόδια με το νέο έτος

Ο Σύλλογος Επιστημόνων στη συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Τσαϊκόφσκι στο Ηρώδειο

Aleka Stamatiadi

Στάση Αχαγιά για την ΝΕΜ

Aleka Stamatiadi