Πολιτική Σημαντικότερα

Βωξίτης τέλος: Στον αγώνα μαζί και στην νίκη χώρια

Μπλοκ της Αποκεντρωμένης στο Βωξίτη

Απόφαση απόρριψης κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της έρευνας κοιτασμάτων βωξίτης της «Δελφοί-Δίστομο»

 

 

ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

 

Προς το παρόν «βωξίτης τέλος» με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τον κυριότερο παράγοντα για την αδειοδότηση, να απορρίπτει τους περιβαλλοντικούς όρους για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη της εταιρείας «Δελφοί-Δίστομο».

Συγκεκριμένα, με την απόφαση που υπεγράφη στις 29 Μαρτίου από την Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδων Κοκκινάκης απορρίπτει το αίτημα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τους παρακάτω λόγους:

– η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από συγκεντρώσεις ιδιαίτερα οχλουσών δραστηριοτήτων

με κίνδυνο να ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα της

– οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα που απαντώνται στις απομακρυσμένες ημιορεινές εκτάσεις της

ευρύτερης περιοχής (δεντροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες, μικρές κτηνοτροφικές μονάδες μη

σταβλισμένες, μελισσοκομία) εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας ,

διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερο κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό ρόλο μη έχοντας την δυνατότητα να

δεχτούν άλλες πιέσεις από τον δευτερογενή τομέα

– οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του βωξίτη, κρίνονται ως μη

αναστρέψιμες γιατί θα διαταραχθεί η ισορροπία των βιοτόπων, τμήμα των οποίων ανήκει στο Δίκτυο

Natura 2000.

 

 

Γρ. Σταμούλης: «Τελικό πολεμικό ανακοινωθέν. Ο πόλεμος τελείωσε»

 

 

Για μεγάλη νίκη έκανε λόγο ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης σε ενημέρωση που έκανε σχετικά για την απόφαση απόρριψης, την Μ. Τρίτη το απόγευμα στο Δημαρχείο Μεγάρων, στον τόπο όπου ξεκίνησε ο αγώνας κατά των ορυχείων βωξίτη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αγώνας ευοδώθηκε. Ήρθε η ώρα ο δήμος μας να κερδίσει μια μεγάλη μάχη και αυτή ήταν κατά ορυχείων βωξίτη που έληξε οριστικά και αμετάκλητα γιατί ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο έρευνα κοιτασμάτων. Μιλάμε για οριστικό τέλος και θα κατεβάσουμε τα πανό, γιατί ο αγώνας έληξε, το δίκαιο αίτημα μας εγκρίθηκε, σώθηκε το περιβάλλον, η οικονομία. Θα μπούμε στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαρέων. Όταν είμαστε ενωμένοι, με τη σωστή καθοδήγηση, μπορούμε να κερδίσουμε παρά πολλά».

 

 

Πολιτική διαμάχη στον απόηχο της απόφασης απόρριψης

«Η επιτυχία του αγώνα αυτού είναι ότι ήμασταν όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Ωστόσο, η πολιτική αντιπαράθεση δεν έλειψε ακόμα και στο θετικό κλίμα νίκης κατά του βωξίτη.

Και αυτό, διότι, αφού ο Γρ. Σταμούλης ενημέρωσε για την απόφαση απόρριψης από την αποκεντρωμένη διοίκηση, ζήτησαν να μιλήσουν εκ μέρους του συντονιστικού επιτροπής αγώνα ο Γιάννης Μιχάλαρος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπερδελής.

 

 

Ο πόλεμος κατά του βωξίτη έλαβε νικηφόρο τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Γρ. Σταμούλης, αλλά οι εσωτερικές πολιτικές μάχες δεν τέλειωσαν, αφού έντονες ήταν οι αντιδράσεις του Γιώργου Μπερδελή και του Γιάννη Μιχάλαρου και άλλων μελών του συντονιστικού επιτροπής αγώνα κατά του βωξίτη. Με το τέλος της ενημέρωσης που έκανε ο Δήμαρχος την Μ. Τρίτη δεν έδωσε το λόγο στον Γιάννη Μιχάλαρο και επιπλέον ο Γρ. Σταμούλης επεσήμανε ότι «τον αγώνα τον έκανε η Διοίκηση με τη βοήθεια των φορέων και της επιτροπής αγώνα», δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις, εφόσον η επιτροπή αγώνα υποστήριξε την ενεργό δράση και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις διαδικασίες ενημέρωσης και κινητοποίησης πολιτών.

 

αναλυτικότερο ρεπορτάζ στην Ε που κυκλοφορεί Μ. Πέμπτη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα παλιά βιβλία ανακυκλώνονται από τα σχολεία

Διαμαρτυρία κατά της δομής μεταναστών απόψε στο Δημαρχείο Μεγάρων

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ως την Παρασκευή