Πολιτική Σημαντικότερα

Βελτίωση στα οικονομικά των Δήμων

Παρά τις μεγάλες περικοπές, «σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι»

[quote]Ιερ. Πολυχρόνης: «Θέλαμε και μπορέσαμε να βάλουμε τάξη στα οικονομικά του Δήμου σε 2,5 χρόνια»[/quote]

Η κρίση χτύπησε πρώτους τους Δήμους, περισσότερο με μεγάλες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις. Ωστόσο, οι κινήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δε δείχνουν την χρεοκοπία τους, ή τις μεγάλου βαθμού δυσλειτουργίες τους, όπως ενδεχομένως θα ήταν αναμενόμενο.

Παρόλα αυτά, βελτίωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία των δήμων την πενταετία 2011-2015 καταγράφεται από τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των Καλλικρατικών Δήμων», που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση. Όπως συμπεραίνει το ΙΟΒΕ παρά τη σημαντική πτώση των τακτικών επιχορηγήσεων κατά 25% σωρευτικά μεταξύ 2011 και 2015, η οικονομική κατάσταση των δήμων που δημοσιεύουν με συνέπεια ισολογισμούς και καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική. Τα έσοδα έχουν μειωθεί, ωστόσο δεν παρατηρείται όξυνση ελλειμμάτων και συσσώρευση υποχρεώσεων, καθώς αντίστοιχη υποχώρηση καταγράφεται και στις δαπάνες των δήμων. Εντούτοις, μόνον 1 στους 10 δήμους κατάφερε να έχει λειτουργικά έσοδα υψηλότερα από τα λειτουργικά του έξοδα. Η έρευνα εστίαζε στα λογιστικά στοιχεία των Δήμων, με κριτήριο τη δημοσίευση ισολογισμών. Όσον αφορά ιδιαίτερα τον Δήμο Μεγαρέων, παρότι όταν ανέλαβε η διοίκηση Σταμούλη, δεν είχαν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ισολογισμοί οκτώ ετών.

«Όταν αναλάβαμε το 2014, ο τελευταίος εγκεκριμένος ισολογισμός ήταν του 2007, από την προηγούμενη Διοίκηση. Και μπορεί να μην έχει εγκριθεί σήμερα του 2015, αλλά έχουν καταρτισθεί και εκκρεμεί ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές, δήλωσε σχετικά στην Ε ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερόθεος Πολυχρόνης.

Για το «θαύμα» της κατάρτισης και έγκρισης 9 ισολογισμών μέσα σε 30 μήνες διοίκησης η «συνταγή» ήταν η εξής: Η διοίκησή μας το έθεσε ως προτεραιότητα, έγινε συντονισμός και οργάνωση μεταξύ υπηρεσιών του δήμου και ορκωτών λογιστών και κύλησαν όλα ρολόι. Κυρίως όμως κατανοείτε ότι έγινε πολλή δουλειά για να καλυφθούν κενά τόσων ετών. Η παρούσα διοίκηση επέδειξε βούληση να επιλυθεί το ζήτημα γιατί το θεώρησε σοβαρό. Εφόσον λοιπόν υπήρχε η βούληση, έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και για τακτοποίηση των οικονομικών καταστάσεων και για οικονομικό νοικοκύρεμα. Τέλος, φανταστείτε σε πόσο περίοπτη θέση (δυστυχώς για τους λάθος λόγους όμως) σε αυτήν τη μελέτη του ΙΟΒΕ θα είχε ο Δήμος μας αν δεν είχε γίνει όλη αυτή η δουλειά με τους 9 ισολογισμούς. Μια τόσο ιστορική και σπουδαία πόλη θα γινόταν ανέκδοτο και αρνητικό σημείο αναφοράς. Ευτυχώς προλάβαμε».

Ο Δήμος Μεγαρέων και άλλοι 136 δεν έχουν ισολογισμό του 2015 Παρά το «συμμάζεμα», ο Δήμος Μεγαρέων βρίσκεται ανάμεσα στους 137 καλλικρατικούς δήμους, σε όλη την επικράτεια, δεν έχουν καταρτίσει ισολογισμούς του 2015, ενώ 18 δήμοι (ποσοστό 5,5%) δεν έχουν εγκεκριμένες λογιστικές καταστάσεις ούτε καν για την πρώτη διαχειριστική χρήση του 2011, οπότε και επιβλήθηκε η σχετική υποχρέωση. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των Καλλικρατικών Δήμων», ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον οι δήμοι, όπως αυτοί προέκυψαν από τη νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη», προσαρμόστηκαν στην υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων με βάση σύγχρονη μεθοδολογία, δηλαδή τη λογιστική βάση του δεδουλευμένου.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της δημοσίευσης, από την παραπάνω μελέτη, προτείνεται η αυστηροποίηση των ποινών, η παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας σύνταξης και έγκρισης των λογιστικών καταστάσεων στους μικρούς δήμους της χώρας και η υποχρεωτική ανάρτηση των λογιστικών καταστάσεων στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδες των δήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μαρινάκης: «Το πρόβλημα ΧΥΤΥ ακούει στο όνομα Σταμούλης»

Μικρασιάτικα με χορό, τραγούδι και γλέντια

Υπέροχο μουσικό ταξίδι με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τις Χορωδίες Μεγάρων