Θέσεις

“Τρόμος ή τρόπος ανάπτυξης το τρένο στα Μέγαρα;” – Άρθρο του Σωτήρη Γιαννόπουλου

 

Διαβάζω και ακούω απόψεις πολλών , ειδικών και απλών κατοίκων των Μεγάρων για τον τερματικό σταθμό του τρένου Αθήνα-Μέγαρα . Ωστοσο καλό είναι να σκεφτούμε ότι θα  συνδεθεί το κέντρο της πόλης των Μεγάρων , της Νέας Περάμου με το μετρό της Αθήνας.

Το θλιβερό είναι ότι γράφονται απόψεις, που θα μπορούσαν να είχαν τίτλο ‘’ τρόμος , το τρένο στα Μέγαρα’’ .

Αυτή η τρομολαγνεία που μας διακατέχει ως Ελληνικός λαός θα πρέπει κάποια στιγμή να την αποβάλλουμε, αναλογιζόμενοι τα οφέλη είτε τα άμεσα είτε τα έμμεσα.

Αρκετοί αναφερουν ότι το τρένο θα πρέπει να έχει τερματικό σταθμο εκτός πόλης ή πλησίον της πόλης ή παραπέρα από την πόλη , τότε θα λέμε ότι τα Μέγαρα δεν έχουν σταθμό αλλά δίπλα από τα Μεγαρα.

Τα θετικά, ότι επεκτείνεται η γραμμή της σταθερής τροχιάς στην Δυτική Αττική τόσο άμεσα δεν χρειάζεται να αναφερθούν, αλλά εδώ στα Μέγαρα, αντί να επικροτούμε το έργο αυτό, δημιουργούμε διχόνοια και προβληματισμούς.Ενώ θα έπρεπε να γιορτάσουμε το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί ένα μέσο ανάπτυξης αλλά συνάμα και επίλυσης καθημερινής μετακίνησής μας προς και από τους Δήμους της Δυτικής Αττικής αλλά και του κέντρου των Αθηνών , έχουμε έρθει σε αντιπαλότητες και διχασμό .

Ο σταθμός του τρένου θα πρέπει να γίνει στο κέντρο της πόλης , στον παλιό σταθμό τρένου, έτσι ώστε είτε οι κάτοικοι των Μεγάρων να μετακινούνται προς το Λεκανοπέδιο Αττικής είτε οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να μετακινηθούν στα Μέγαρα.

Η ανάπτυξη μια πόλης είναι συνώνυμο με την επισκεψιμότητα μια πόλης. Το τρένο είναι ακόμη ένα μέσο ανάπτυξης.

Όσο για το επιχείρημα της επικινδυνότητας της κίνησης του τρένου εντός των πόλεων του αστικού ιστού είναι λανθασμένο , διότι τα μέτρα ασφάλειας είναι πιο σύγχρονα από τα παλιά που θυμόμαστε, αλλά και η χρονική διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις που θα διέρχεται δεν θα είναι πάνω από 1-2 λεπτά , αλλά ακόμη και 4-5 λεπτά να είναι, αναρωτιέμαι αν το  πρόβλημα θα ήταν τόσο μεγάλο, ώστε να αποκλείσουμε την ανάπτυξη από την πόλη μας; Ας αναλογιστούμε πόσες φορές αναμένουμε κάποιον που εχει σταθμευσει στη μέση του δρόμου και έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος.

Το τρένο έχει μόνο οφέλη είτε προς το περιβάλλον είτε προς την οικονομία. Καλό θα είναι να σκεφτούμε πως το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας θα ξεκινήσει στα Μέγαρα και το τρένο να είναι ο πρώτος σύμμαχος του.

Όσο για τον χώρο του σταθμου που γίνονταν εκδηλώσεις ολιγοήμερες ή πολυήμερες ας αναζητήσουμε σε άλλα σημεία της πόλης προκειμένου να γίνουν νέα σημεία αναφοράς και ανάπτυξης και σε άλλες γειτονιές.

Κλείνοντας, ας αναλογιστούμε τι πραγματικά θέλουμε.  Ας απαντήσουν πρώτα όσοι χρησιμοποιούν το τρένο για την καθημερινή τους μετακίνηση και μετά εμείς οι υπόλοιποι που <<αγναντεύουμε>> είτε προβλήματα είτε ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο.

 

Με εκτίμηση

Σωτήρης Γιαννόπουλος

κάτοικος Μεγάρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί μπορεί να κάνει την δουλειά

Στρες και άγχος

Δεν πάμε σαν άλλοτε