ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

Το τείχος της Αγίας Τριάδας: Το άγνωστο μεγάλο οχυρό της Επανάστασης

 

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, διοργανωνόταν εκδήλωση μνήμης και τιμής στους πεσόντες στο τείχος της Αγίας Τριάδας, στα Μέγαρα.

Εμπνευστής της εκδήλωσης ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής, συνεργάτης της Ε, Στέλιος Γκίνης.

 

(φωτογραφίες από εκδηλώσεις σε προηγούμενα έτη)

 

 

Ένα μοναδικό στο είδος του οχυρωματικό έργο της επαναστατικής περιόδου βρίσκεται νοτιοανατολικά των Μεγάρων, λίγο πιο δεξιά από την Πάχη, στη χερσόνησο της Αγίας Τριάδας.

 

Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ο υδροβιότοπος «Βουρκάρι», ο οποίος έχει ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Η κατασκευή του οχυρού άρχισε το 1818, λίγο πριν από  την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και αποπερατώθηκε το 1823.

 

Οι ντόπιοι ξεγέλασαν τον οθωμανό κυβερνήτης της περιοχής και έχτισαν ένα αποτελεσματικό φρούριο όταν ξέσπασε η επανάσταση Το 1818 οι Μεγαρίτες έπεισαν τον Τούρκο Μουτεσαρίφη (τοπικός κυβερνήτης) να τους δώσει άδεια για να χτίσουν μια μάντρα η οποία θα χώριζε -υποτίθεται- τη γη που ανήκε στη μονή Αγίας Τριάδας από τα Μεγαρίτικα.

Σκοπός ήταν «να μη μαλώνουν με τους καλογήρους για τα καματερά», δηλαδή τα βόδια για το  όργωμα. Έτσι, το 1818 κατασκευάστηκε η βάση του τείχους που το πάχος της ήταν 1,5 μέτρο και σε μερικά σημεία έφτανε τα 2 μέτρα. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1823 και από μάντρα διαμορφώθηκε σε ισχυρό οχυρό με προφανή πλέον στόχο την άμυνα των εξεγερμένων ντόπιων στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το οχυρό έχει μήκος 600 μέτρα, ύψος από 3,9 μέχρι 4,1 μέτρα και πολλές πολεμίστρες. Το οχυρό σώζεται σε όλο το μήκος του. Μέσα στο τείχος βρίσκεται και ο ναός της Αγίας Τριάδας. Η κεντρική πόρτα του τείχους, ξύλινη με μεγάλο πάχος και θωρακισμένη εξωτερικά με λαμαρίνα, βρίσκεται σήμερα στην είσοδο του μοναστηριού της Παναγίας της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα. Μέσα στο Βουρκάρι είχε κατασκευαστεί έναν τοιχίο κάτω από το νερό που χρησίμευε σαν μυστικό μονοπάτι για την είσοδο στο κάστρο. Από εκεί έμπαιναν οι επαναστάτες για να πιάσουν τα πόστα τους στις πολεμίστρες, με την άδεια πάντα, του τούρκου Μουτεσαρίφη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπ. Τσιούνης: Απάντηση στην επιστολή της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου κας Ρήγα

Aleka Stamatiadi

Οι σύγχρονοι Μελιώτες-Μεγαρείς τιμούν ευγνωμόνως τους ηρωικούς προγόνους τους

“Πόλεις ενός κατώτερου Θεού”