Υγεία

“Το εμβόλιο είναι δώρο”

 

Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μεγαρέων με ομιλητή τον Πνευμονολόγο Ελ. Παπαλευθέρη

 

Υπό την αιγίδα της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, διοργανώθηκε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar)από το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας ΕΔΔΥΠΠΥ, με θέμα «ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ : ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ», το Σάββατο 20 Μαρτίου.

Η δράση αυτή είχε σαν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών στο θέμα της πανδημίας και του εμβολιασμού και την παρακολούθησαν διαδικτυακά σχεδόν 1500 συμπολίτες μας

Τον Δήμο Μεγαρέων εκπροσώπησε ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος της Δημόσιας Υγείας κος Κωνσταντίνος Καράμπελας ο οποίος δήλωσε «Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγάρων έχοντας ως σκοπό την προστασία της δημοσίας υγείας των συμπολιτών μας συνδιοργάνωσε με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Ε.ΠΝ.ΕΛ διαδικτυακό σεμινάριο για τον εμβολιασμό έναντι του κορονωϊού. Το συμπέρασμα είναι πως ο εμβολιασμός αποτελεί τον πλέον ασφαλή και ενδεδειγμένο τρόπο για να πάρουμε την ζωή μας πίσω». Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος κα Τσικρικά Σταματία δήλωσε « Για κάθε βήμα μικρό ή μεγάλο που χρειάζεται σε αυτή τη ζωή το κυριότερο είναι μια καθαρή ανάσα. Μια ανάσα γεμάτη ζωή, πνοή, έμπνευση και δημιουργία απαλλαγμένη από τα μελανά σημεία του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Μεγαρέων υπό την αιγίδα της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Ε.ΠΝ. ΕΛ. συνδιοργάνωσε ένα διαδικτυακού τύπου webinar με κύριο γνώμονα τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και την προαγωγή και προστασία της δημοσίας υγείας μέσω του πολυπόθητου ανοσιακού τείχους που προσφέρει ο εμβολιασμός στις ευάλωτες ομάδες και στο γενικό πληθυσμό».

Τη σημασία του καλού ύπνου πριν τον εμβολιασμό και την κατάσταση του ανοσοποιητικού τόνισε ο Πνευμονολόγος Αγησίλαος Δέρβας.

Αναλυτική ενημέρωση και απαντήσεις σε όλους τους διαδικτυακά συμμετέχοντες έδωσε ο Ελευθέριος Παπαλευθέρης, ιατρός Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος, που χαρακτηριστικά ανέφερε «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία και η ελπίδα για μερική ή ολική επιστροφή στην κανονικότητα».

«Πρέπει να ακολουθούμε τα μέτρα, ανέφερε, δεν βγαίνουν στην τύχη η επιτροπή ίσως είναι πολυμελής, να αργεί, κλπ αλλά υπάρχουν κανόνες, επιστημονικοί, μελέτες.

Τα παραλλαγμένα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά και όσο δεν προχωρά ο εμβολιασμός όλων, έτσι βγαίνουν νέες μεταλλάξεις και κάποιος μπορεί να νοσήσει και να κολλήσει από άλλη μετάλλαξη του ιού. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση και καταπολέμηση της πανδημίας.

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το εμβόλιο της Αστραζένεκα για το οποίο αποφαίνονται οργανισμοί πιστοποιημένοι και πολύ αυξημένου κύρους. Η πρόκληση θρομβοεμβολικων επεισοδίων είναι περισσότερη από τον κορωνοιό. Μη φοβάστε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας. Με την ασφάλεια που μας παρέχουν αποδεδεγμένα, καθώς έχουν εμβολιαστεί τόσοι, είναι τεράστιο το νούμερο συνανθρώπων μας που έχουν εμβολιασθεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα συστατικά των εμβολίων είναι ασφαλή, είναι λιπίδια, που απορροφώνται από τα κύτταρά μας.

Με τα εμβόλια κλείνουμε τον ιό σε δυναμικό κύκλο, αν δεν εμβολιασθούν κάποιοι θα γίνει φαύλος κύκλος. Το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που έχει εμβολιαστεί, όχι αυτόν που δεν έχει εμβολιαστεί, καράμπελας. Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα που τον προστατεύουν 100%, ενώ αυτός που έχει νοσήσει μπορεί να έχει και μη εξουδετερωτικά-άχρηστα-εμβόλια.

Μετά τον εμβολιασμό, επεσήμανε ο Ελ. Παπαλευθέρης, φοράμε μάσκες, αλλά αν κάποιος κολλήσει δε θα νοσήσει το ίδιο βαριά. Δεν μας σώζει κάτι άλλο πέραν από την κοινωνική ευθύνη. Τηρούμε τα μέτρα, κάνουμε σωστή χρήση μάσκας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε Μέγαρα, Κινέτα, Αλεποχώρι

Aleka Stamatiadi

Πώς να παραμείνεις αισιόδοξος όσο ψάχνεις για εργασία και να μην πέσεις στην “παγίδα” της κατάθλιψης

Γονείς εν μέσω πανδημίας