Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD-MSc
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ε.κ)
Νεότερα δεδομένα
Η επικράτηση της παραλλαγής της όμικρον, η όμικρον 2 που είναι περισσότερο μεταδοτική αύξησε τον αριθμό των κρουσμάτων και οδηγεί το 5ο κύμα…
η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα
Συνεχίζεται η μείωση των εισαγομένων στα Νοσοκομεία μας
και ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται
Και ο αριθμός των εμβολιασμένων αυξάνει…
Η εμφάνιση της γρίπης περιπλέκει την συνολική εικόνα αλλά ήταν αναμενόμενη….
Τι είναι ο ιός της γρίπης τύπου Α;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C, από τους οποίους οι ιοί A και Β προκαλούν τις εποχικές εξάρσεις της γρίπης, και είναι αυτοί που συνήθως προσβάλουν τον άνθρωπο.
Οι ιοί γρίπης τύπου Α διακρίνονται σε υπότυπους με βάση τις πρωτεΐνες της επιφάνειας τους: αιμαγλουτινίνη (Η) και νευραμινιδάση (Ν). Μέχρι σήμερα είναι γνωστοί 16 υπότυποι με βάση την αιμαγλουτινίνη (H1-16) και 9 υπότυποι με βάση την νευραμινιδάση (Ν1-9), με διάφορους συνδυασμούς των δύο αυτών πρωτεϊνών.
Οι περισσότεροι ιοί γρίπης Α(Η7) έχουν αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο σε άγρια πτηνά και σε πουλερικά.
Στον άνθρωπο είναι ασυνήθιστη η λοίμωξη από το στέλεχος Α(Η7), έχουν όμως διαπιστωθεί κατά το παρελθόν περιστατικά λοίμωξης ανθρώπων από Α(H7N2), Α(H7N3) και Α(H7N7), κυρίως κατά την διάρκεια επιδημιών σε πτηνοτροφεία σε άτομα που είχαν άμεση επαφή με άρρωστα πτηνά.
Το στέλεχος Α(Η7Ν9) είχε απομονωθεί στο παρελθόν μόνο σε πουλιά και είχαν αναφερθεί επιδημίες πτηνών στην Ολλανδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό γρίπης στον άνθρωπο;
Είναι όμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης:
- Πυρετός, ρίγος
- Λήθαργος, καταβολή δυνάμεων
- Βήχας
- Μυικά άλγη, κεφαλαλγία
- Ανορεξία
- Κυνάγχη
- Ρινόρροια
- Ναυτία, έμετοι, διάρροια
- Πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια
- Επιδείνωση χρόνιων, προϋπάρχουσων παθήσεων
- Σημεία ενδεικτικά επείγουσας ιατρικής περίθαλψης
Α. Ενήλικες:
Δύσπνοια, θωρακικό άλγος ή συσφιγκτικό αίσθημα στο θώρακα ή την κοιλιά, ξαφνική ζάλη, σύγχυση, σοβαροί ή επίμονοι έμετοι.
Β. Παιδιά:
Δύσπνοια, ταχύπνοια, μελάγχρωση ή έντονη ωχρότητα δέρματος, δυσκολία αφύπνισης, επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης, δυσκολία στην πρόσληψη υγρών, σύγχυση και έντονη ευερεθιστότητα, πυρετός που συνοδεύεται από εξάνθημα, δριμεία επανεμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, τα οποία φαινομενικά παρουσίαζαν ύφεση.
Η υπομονή όλων δοκιμάζεται αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ελπίδα ότι η επερχόμενη καλοκαιρία θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχουμε πλέον αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας και ελπίζουμε σε περισσότερα ως το φθινόπωρο που θα χρειαστεί ανασύνταξη δυνάμεων …στο τέλος θα νικήσουμε.