Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Εκλογική συμμαχία απέναντι στη Διοίκηση Σταμούλη: Σε εξέλιξη οι προεκλογικές… ζυμώσεις

Εκλογική συμμαχία απέναντι στη Διοίκηση Σταμούλη, είναι το θέμα που “σήκωσε” ο Κλεάνθης Βαρελάς, με συνέντευξή του στην έντυπη Ε, βάζοντας σε τροχιά εξελίξεων τις “προεκλογικές… ζυμώσεις”

«Ο σημερινός δήμαρχος έχει επενδύσει στην πολυδιάσπαση. Πρέπει σήμερα με υπευθυνότητα, χωρίς εγωισμούς να συμμετέχουμε στην αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος»

Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας απευθύνει ο Κλεάνθης Βαρελάς, για συνεργασία των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων έναντι της Διοίκησης Γρηγόρη Σταμούλη.

Έπειτα από την πρόταση που έκανε ανοιχτά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με όραμα» και αναπληρωτής διοικητής του Θριασίου Νοσοκομείου, έχοντας πολυετή πείρα στα δημοτικά πράγματα, ο Κλεάνθης Βαρελάς μας μίλησε αναλυτικά στην παρακάτω συνέντευξη.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ανοιχτή πρόσκληση για συμπόρευση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των υποψηφίων δημάρχων, έναντι της διοίκησης Γρηγόρη Σταμούλη;

Η πρόταση που έκανα στο δημοτικό συμβούλιο θεωρώ ότι είναι μια γενναία πρόταση. Το να συμπορευτούμε όλοι μαζί αποτελεί πλέον απαίτηση της κοινωνίας, η οποία καθημερινά ζητά να απαλλαγεί από μια κουρασμένη και επιζήμια για την πόλη και τους πολίτες δημοτική διοίκηση. Είναι μία πρόταση που την έχω συζητήσει επί μακρό διάστημα με τους συνεργάτες  μου και την θεωρούμε πλέον ως την μοναδική λύση  για να απαλλαγεί ο τόπος από την σημερινή δημοτική αρχή.

Θεωρώ ότι ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές πρέπει το τοπίο να ξεκαθαρίσει και αυτό πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  Η σημερινή δημοτική διοίκηση  δεν προσέφερε και δεν προσφέρει πλέον τίποτα στους πολίτες και την πόλη.

Είναι μια διοίκηση χωρίς προοπτική, χωρίς  όραμα και σχέδιο, μία διοίκηση που άλλα έλεγε και υπόσχονταν και δυστυχώς από αυτά που παρουσίαζε προεκλογικά δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτα και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός είναι και ένας λόγος που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και θα ανεξαρτητοποιηθούν και άλλοι σύμβουλοι του δημάρχου.

“Γενναία πρόταση συμπόρευσης”

Γιατί γίνεται αυτή η πρόταση στην παρούσα χρονική συγκυρία και, επιπλέον, με το ίδιο σκεπτικό δεν στηρίξατε κάποιον στις εκλογές του 2019 στον δεύτερο γύρο;

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά σε αυτό που αναφέρεστε και σε αυτό που προτείνω αυτή την στιγμή. Το 2019 έθεσα υποψηφιότητα  για δήμαρχος με ένα νέο δημοτικό συνδυασμό  «Μαζί με Όραμα» και  ο λαός των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, της Κινέτας και όλων των περιοχών του δήμου μας, μας  τίμησε με  ποσοστό περίπου  18% και εξέλεξε 6 δημοτικούς και 3 κοινοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας   να τον αντιπροσωπεύσουν στο δημοτικό συμβούλιο και στα κοινοτικά συμβούλια Μεγάρων και Νέας Περάμου. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο απέναντι στους πολίτες  που μας στήριξαν για το πρόγραμμα μας και τις ιδέες μας να πάρουμε μια θέση υπέρ ή κατά κάποιου εκ των δύο συνδυασμών  που λάμβαναν μέρος στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Η πρόταση αυτή γίνεται σήμερα ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές για να βρούμε τη σωστή λύση απέναντι σε μια μη αποτελεσματική, και πολύ κουρασμένη διοίκηση  που επί  εννέα χρόνια δεν τόλμησε σε καμία καινοτομία και δεν έλυσε κανένα από τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας.

Ο σημερινός δήμαρχος  έχει επενδύσει ακριβώς επάνω  σε αυτό, στην πολυδιάσπαση του  κεντρώου χώρου. Οι πολλές υποψηφιότητες για το αξίωμα του δημάρχου εάν προέρχονται από τον ίδιο χώρο, όπως ακούγεται, είναι μόνο προς όφελος του σημερινού δημάρχου. Αν  συμβεί  αυτό είναι ευθύνη όλων μας και πρέπει σήμερα με υπευθυνότητα, αφήνοντας απέξω τους εγωισμούς και τις όποιες φιλοδοξίες μας, να κάτσουμε όλοι μαζί  όσοι επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε αυτήν την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος και να πάρουμε τις αποφάσεις άμεσα.

Μετά την πρότασή σας αυτή, υπήρξε ανταπόκριση από συναδέλφους σας δημοτικούς συμβούλους, επικεφαλής συνδυασμών και υποψηφίους Δημάρχους;

Ήδη από το ίδιο βράδυ δημοτικοί σύμβουλοι από άλλους συνδυασμούς   μου είπαν ότι είδαν πολύ θετικά την πρόταση αυτή και ότι επιθυμούν να μπουν σε μια κουβέντα για αυτό το θέμα. Επίσης  συναντήθηκα με τον κ. Κουμπέτσο  και ξεκινήσαμε συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν  με την συμμετοχή και άλλων συμβούλων και συνδυασμών.

Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι ο συνδυασμός μας «Μαζί με Όραμα» συμμετέχει  ενεργά και με προτάσεις σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και έχει άποψη για ζητήματα της περιοχής. Όλοι οι  δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού έχουν όραμα και μεγάλη  διάθεση προσφοράς, αφουγκράζονται την κοινωνία και τις απαιτήσεις της και ασχολούνται  καθημερινά με τα ζητήματα των  συμπολιτών μας. Τα παραπάνω τα θέτω ως ένα σοβαρό κριτήριο επιλογής  χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλες προτάσεις οι οποίες θα πέσουν στο τραπέζι, ακόμα και αυτή της στήριξης μιας ουδέτερης υποψηφιότητας, στην οποία επιλογή αυτή θα πρέπει όλοι να δεσμευτούν και να συμμετέχουν  ώστε να σταματήσει η οπισθοδρόμηση του τόπου μας.

  • Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εφόσον έχετε την θέση του Αναπληρωτή διοικητή του Θριασίου Νοσοκομείου και ασκείτε τα καθήκοντά σας εκεί, ότι δεν προτίθεσθε να είστε εκ νέου Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγαρέων. Τι απαντάτε σε αυτόν τον ισχυρισμό;

Η πρόταση που μου έγινε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ήταν μια εξαιρετικά μεγάλη τιμή την οποία και αποδέχθηκα και από την στιγμή εκείνη προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλλω και εγώ στο σύστημα υγείας της χώρας μας. Ένα σύστημα υγείας στο οποίο καθημερινά οι άνθρωποί του, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό δίνει μεγάλο αγώνα να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία αλλά και να αντέξει στην καθημερινή πίεση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Αυτό είναι για μένα ένας μεγάλος αγώνας που δίνω καθημερινά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να με εμποδίσει να παλεύω για τον τόπο μου και για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όπως κάνω εδώ και πολλά χρόνια. Συνεχίζω με την ίδια διάθεση όπως και τότε που ξεκίνησα να συμμετέχω στα κοινά, να διαθέτω τον εαυτό μου με όλες μου τις δυνάμεις στο να προσφέρω τα περισσότερα για τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου και αυτό θα κάνω όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου.

  • Το τελευταίο διάστημα έχετε έρθει σε πολύ σκληρή αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη και μέσω δελτίων τύπου, για το θέμα των λογαριασμών και των χρεώσεων της ΔΕΥΑΜ…
  • Πιστεύω ότι ο δήμαρχος έχει αρχίσει να νιώθει την πίεση που του εξασκούμε ως συνδυασμός και ως αντιπολίτευση. Ο τεκμηριωμένος λόγος μας οι σωστές μας τοποθετήσεις και οι λύσεις που απαιτούμε να δοθούν στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών τον φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γιατί δεν έχει τεκμηριωμένες απαντήσεις. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος έχει ξεπεράσει τα όρια και δεν έχει σε καμία περίπτωση πολιτικό πολιτισμό. Ο πανικός που έχει πάθει δεν του επιτρέπει να σκεφθεί πολιτικά και προσπαθεί να πλήξει προσωπικά κάθε του αντίπαλο. Πριν αναφερθώ στο τελευταίο δελτίο τύπου θα σας θυμίσω ότι στο πρόσφατο παρελθόν  ο δήμαρχος αποκάλεσε ¨τραμπούκους¨ τους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά το τελευταίο δελτίο τύπου του δήμου που αναφέρεται στο πρόσωπό μου , να θυμίσω ότι στην τοποθέτησή μου σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκα στην τετράμηνη χρέωση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜ  (αντί για δίμηνη) που αποτέλεσμα είχε την αύξηση των κυβικών και την υπερχρέωση των νοικοκυριών με το ανώτερο του ποσού στην κλίμακα(0.90 ευρώ το κυβικό  αντί για 0,58) κάτι το οποίο  αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τους πολίτες στην  δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Το  θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και πήρα την απάντηση ότι όλα θα διορθωθούν. Αντί αυτού όμως το γραφείο δημοσίων σχέσεων του δήμου το οποίο διοικείται από τον δήμαρχο Μεγαρέων εξέδωσε  ένα απαράδεκτο δελτίο τύπου εναντίον μου με συκοφαντικές και υβριστικές εκφράσεις αλλά και χαρακτηρισμούς, πράγμα το οποίο ως οικογενειάρχης, επαγγελματίας, αιρετό πρόσωπο και μέλος διοίκησης μεγάλου οργανισμού, δεν μπορώ να το δεχθώ και το θέμα αυτό έχει πάρει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Είστε αισιόδοξος, ότι η πρόταση σας στους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης για συμπόρευση θα βρει θετική ανταπόκριση και θα έχει εν τέλει αποτέλεσμα;

Η πρόταση μου αυτή θεωρώ πως είναι μονόδρομος. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση πολλές υποψηφιότητες από τον ίδιο χώρο ευνοούν μόνο τον σημερινό δήμαρχο ο οποίος έχει την δύναμη στα χέρια του. Όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ισχυρό πόλο και θα μπορέσουμε να έχουμε την ελπίδα για μια διαφορετική πορεία του δήμου μας γιατί  από την διοίκηση αυτή δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε άλλο πια. Αν στα εννιά χρόνια είδαμε  οπισθοδρόμηση, αδιαφορία και  απραξία, φανταστείτε τα επόμενα πέντε χρόνια τι θα δούμε αν εκλεγεί η ίδια διοίκηση.  Οι όποιες φιλοδοξίες λοιπόν από τον καθένα μας  θεμιτές, το καλό του τόπου μας όμως πάνω από όλα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 Φεβρουαρίου λήγει η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ενημέρωση για τις ΚοινΣΕπ, τα clusters, τα θεματικά πάρκα από το ΒΕΠ στα Μέγαρα

“Μην προσπαθείτε να βγείτε από την αφάνεια”: Απάντηση του Ν. Νικόλιζα στον Γ. Μπερδελή