Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Γρηγόρης Σταμούλης: “Απαραίτητη η εμπειρία & η γνώση”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΝΕΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

«Κίνδυνος να χαθούν μεγάλα έργα που έχουμε δρομολογήσει, από την απειρία κάποιου καινούργιου»

Ούτε μήνας πριν την πρώτη Κυριακή των Δημοτικών Εκλογών και θέσαμε ερωτήματα στον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη.

Με 2 ήδη θητείες στο τιμόνι της Διοίκησης, διεκδικεί μια 3η πενταετή θητεία.

Μας απαντά για τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ΔΕΥΑΜ και η διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, αλλά και τις ερωτήσεις πολιτών για την έλλειψη έργων και τις σχέσεις υποψηφίων του συνδυασμού του, «Ένωσης Πολιτών» με τον Δήμο.

  • Πώς πήρατε την απόφαση να είστε ξανά υποψήφιος, για τρίτη θητεία, στον δημαρχιακό θώκο ο του Δήμου Μεγαρέων;

Δε νομίζω, ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πάρουμε αυτή την απόφαση, διότι θεωρώ πως είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει τόσα πολλά και σημαντικά πράγματα στο Δήμο, τον έχουμε οργανώσει, τον έχουμε νοικοκυρέψει, έχουμε δημιουργήσει μία σταθερότητα, λειτουργούμε με συνέπεια, έχουμε κάνει πολλά μικρά και μεγάλα έργα και έχουμε δρομολογήσει και πολλά άλλα σημαντικά έργα, ο χειρισμός των οποίων είναι πολύ δύσκολος και απαιτεί μεγάλη γνώση και εμπειρία, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να ωφελήσουν τον τόπο.

Επομένως θα έλεγα ότι είναι όχι μόνο μία φυσική συνέχεια αλλά και μια υποχρέωση προς τον τόπο να συνεχίσουμε για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και συνάμα να εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες, όσον αφορά τον χειρισμό των μεγάλων και δύσκολων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και πυρκαγιές. Αρκεί μια υπενθύμιση για την σύγκριση χειρισμού της πυρκαγιάς της Κινέτας με την αντίστοιχη, αλλά μικρότερης έκτασης στο Μάτι.

 

  • Δεν διακρίνατε ότι κάποιος από τους συνεργάτες σας είχε τη δυνατότητα να σας διαδεχτεί, ως επικεφαλής συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος Μεγαρέων; Ή έχετε τώρα κατά νου να το κάνετε για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

 

  • Ασφαλώς και έχω πολλούς ικανούς συνεργάτες κατάλληλους όχι μόνο να αναλάβουν ένα συνδυασμό αλλά και ίσως να κάνουν και πολύ περισσότερα και καλύτερα από μένα. Στην πολιτική ζωή όμως οι καταστάσεις διαμορφώνονται στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο και όχι με ύπουλες μεθοδεύσεις, που δημιουργούν κακό προηγούμενο και άσχημα παραδείγματα για τον χειρισμό των πολιτικών πραγμάτων. Τα ικανότατα στελέχη του συνδυασμού μας έχουν πλέον την πολιτική εμπειρία και γνωρίζουν πώς να χειριστούν τις πολιτικές εξελίξεις και γνωρίζουν πότε και πως πρέπει να κάνουν τις ανάλογες και κατάλληλες ενέργειες που θα τους οδηγήσουν σε μια διάδοχη κατάσταση.

 

  • Πολλοί μιλούν για την ηλικία σας, ότι είστε αρκετά πλέον μεγάλος για να αποχωρήσετε από την ενεργό πολιτική. Γιατί δεν αποχωρείτε;

 

Δυστυχώς υπάρχουν μερικά άτομα, που κάνουν μεγάλη ζημιά τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου, τα οποία πέρα από τον ρατσισμό του φύλου, του χρώματος κ.λ.π. προσπαθούν να επιβάλουν και τον ρατσισμό της ηλικίας. Η ηλικία στην οποία αναφέρεστε είναι ένας τυπικός αριθμός, που αναγράφει η ταυτότητά μας. Όμως η πραγματική ηλικία του κάθε ατόμου είναι ενίοτε τελείως διαφορετική από αυτήν. Και δεν θέλω να αναφερθώ σε μεγάλους πολιτικούς ηγέτες, που σε μεγάλη ηλικία έκαναν ή κάνουν θαυμαστά πράγματα, διότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου Μεγάλο πολιτικό. Μπορώ όμως να πω, ότι η πραγματική ηλικία είναι αυτή που σου επιτρέπει να μπορείς να κάνεις όλα αυτά, που κάθε φορά απορρέουν από τα καθήκοντα, που έχεις να εκτελέσεις. Εάν λοιπόν μπορείς και ανταπεξέρχεσαι πλήρως σε όλα αυτά τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα; Θα σας πω λοιπόν μετά λόγου γνώσεως, αλλά κι αυτό που σχεδόν όλοι γνωρίζουν, ότι μπορώ και με το παραπάνω να ανταποκριθώ πλήρως και με εξαιρετική επιτυχία σε όλα τα καθήκοντά μου. Συμμετέχω ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου. Στο γραφείο από τις εφτά το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ, όταν χρειάζεται, εφτά μέρες την εβδομάδα εργασία, παράλληλα επαφές με υπουργούς, με πρόεδρος οργανισμών και λοιπών φορέων, συμμετέχω ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις και άμεσα σε οτιδήποτε έκτακτο προκύψει στο Δήμο, πυρκαγιές, πλημμύρες και λοιπά. Και θα σας πω χωρίς καμία δόση υπερβολής ή εγωισμού, πως είναι δύσκολο να βρεθεί κατά πολύ νεότερός μου, που να μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς εργασίας και δραστηριοτήτων μου.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ;»

  • Αυτά τα εννέα χρόνια που είστε δήμαρχος Μεγαρέων, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα έργα σας, κάποια έργα που θα μπορούσε κάποιος να τα γράψει σε ένα μελλοντικό βιβλίο ιστορίας των μεγάλων ως το στίγμα σας ως δήμαρχος;

Καταρχάς να πούμε, ότι και τα πολλά μικρά έργα είναι πολύ σημαντικά, διότι είναι αυτά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά αυτά τα γράφει το βιβλίο της ιστορίας της ζωής.

Και βέβαια υπάρχουν πολλά έργα, που θα τα γράψει το βιβλίο ιστορίας των Μεγάρων με πρώτο και καλύτερο το ίδιο το βιβλίο της ιστορίας (Λεύκωμα) των Μεγάρων, που εμείς εκδώσαμε και θα παραμείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Και επειδή θεωρούμε την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου ανώτερη από την υλική του θα ξεκινήσω με την δημιουργία του εσπερινού ΕΠΑΛ και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), που είναι δύο σχολεία πάρα πολύ σημαντικά κυρίως διότι δίνουν διέξοδο και σε ανθρώπους που έχασαν την ευκαιρία να σπουδάσουν, όταν θα έπρεπε για πολλούς και ποικίλους λόγους. Επίσης άλλα έργα που αφορούν στην παιδεία, στην οποία πρέπει να στηριζόμαστε για να έχουμε μέλλον ως έθνος, είναι το μεγάλο υπερσύγχρονο κτίριο των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και του ΙΕΚ, το 2ο δημοτικό σχολείο νέας Περάμου, το 2ο νηπιαγωγείο νέας Περάμου, το 4ο δημοτικό σχολείο Μεγάρων, ο παραλιακός δρόμος της Σχολής  Πυροβολικού, που ένωσε το παράλιο μέτωπο της Νέας Περάμου, η αλλαγή του οδοφωτισμού όλου του Δήμου με Led, το Μνημείο μικρασιατικού ελληνισμού στο Μελί και το μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Πέραμο, η αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Μεγάρων, ο δημοτικός χώρος στάθμευσης,  η ανάδειξη του ορύγματος των Αμπατζάδων (αντίστοιχο του Ευπαλίνειου ορύγματος της Σάμου), η μεγάλη παιδική χαρά στο λιμάνι της Νέας Περάμου, η δημιουργία κόμβων μέσα στα Μέγαρα, ο ανδριάντας του Βύζαντος έμπροσθεν του Δημαρχείου, η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Κινέτας, τα υπαίθρια γυμναστήρια σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, η δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε Μέγαρα και νέα Πέραμο, η υδροδότηση της Κινέτας καθώς και σημαντικά έργα, που αφορούν στην υγεία των πολιτών, όπως το κέντρο άνοιας και το ΚΕΠ υγείας

Η ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

 «Τη λειτουργία του κέντρου Άνοιας την έχει αναλάβει μία ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία υπάγονται υποψήφιοι του συνδυασμού και η οποία εταιρεία δεν έχει καμιά εξάρτηση από τον Δήμο»

  Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις υποψηφίων που αναρτάτε στο facebook. Αρκετοί έχουν επαγγελματική σχέση με την νέα μονάδα άνοιας που εγκαινιάστηκε στην πόλη μας πριν μερικούς μήνες. Τι απαντάτε στα σχόλια γύρω από αυτό; Και γιατί προβήκατε σε αυτή τη συνεργασία;

 

Με την ευκαιρία της ερώτησης αυτής θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση. Υπάρχουν μερικά στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία θέλουν να διοικήσουν και τον τόπο και τα οποία κρυμμένα με την σύγχρονη μορφή της Κουκούλας των καταδοτών της κατοχής, που είναι οι ανώνυμες σελίδες στο διαδίκτυο, που προσπαθούν να απαξιώσουν και να αμαυρώσουν τις προσωπικότητες των υποψηφίων του συνδυασμού μας γράφοντας ψέματα και ρίχνοντας λάσπη, δηλητηριάζοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική ζωή και αποκαρδιώνουν και αποθαρρύνουν ικανά και άξια στελέχη να ασχοληθούν με τα κοινά.

Λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο κάνουν βεβαίως μεγάλη ζημιά στον τόπο μας. Να είναι σίγουροι πως σύντομα θα κληθούν να δώσουν λόγο στην δικαιοσύνη από την οποία βεβαίως δεν τους γλυτώνει καμιά «κουκούλα». Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, το ότι όποιος έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι να μπορεί να είναι υποψήφιος, όπου και να εργάζεται, όποια και δουλειά να κάνει και αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει κανένας.

Υπάρχει βεβαίως και η πρόνοια του νόμου, όταν κάποιος έχει συγκεκριμένες εξαρτήσεις με το Δήμο ή με το Δημόσιο να μην μπορεί να είναι υποψήφιος, διότι υπάρχει πρόβλημα εκλογιμότητας. Επομένως όταν δεν υπάρχει πρόβλημα εκλογιμότητας γιατί γίνεται αυτό το ερώτημα και δεν γίνεται απλά το ερώτημα εάν έχουνε κώλυμα από το νόμο; Άρα και εδώ εσκεμμένα και υποχθόνια προσπαθούν να δημιουργήσουν υπόνοιες, ότι τάχα κάτι υπάρχει. Και βέβαια τα δύο άτομα δεν λογίζονται ως αρκετοί πρώτον.

Και δεύτερον την λειτουργία του κέντρου Άνοιας την έχει αναλάβει μία ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία υπάγονται αυτά τα άτομα και η οποία εταιρεία δεν έχει καμιά εξάρτηση από τον Δήμο και κατά συνέπεια ούτε και αυτά τα άτομα. Είναι ευκαιρία βέβαια να πούμε πως θεωρούμε μεγάλη επιτυχία για την διοίκηση του Δήμου μας ότι καταφέραμε να λειτουργήσει αυτό το κέντρο και να προσφέρει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας, που είναι και πολλές και σημαντικές και άπτονται θεμάτων υγείας.

 

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜ

 

Τι συνέβη τελικά με το κλείσιμο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ; Και πως παραχωρήθηκαν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης; Το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι ωφέλιμο για τους πολίτες;

 

Για το θέμα αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι η απόφαση για το κλείσιμο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ έχει ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2010 και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ήταν απαγορευτικό να ξαναλειτουργήσει. Επομένως αυτό που μας έμενε για να κάνουμε ήταν να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο, τις κατάλληλες διαδικασίες και τον κατάλληλο χρόνο για να παραδοθούν τα δίκτυα στην ΕΥΔΑΠ και να κλείσει οριστικά η Δ.Ε.Υ.Α.Μ, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος. Έχουνε γίνει πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα, έχουν συζητηθεί τα πάντα, έχουν εξεταστεί τα υπέρ και τα κατά και με απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, (άρα και με την συμμετοχή της αντιπολίτευσης) και όχι της διοίκησης παραχωρούνται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ. Το δημοτικό συμβούλιο επαναλαμβάνω και όχι η διοίκηση έκρινε ότι αυτό θα ήτανε το ωφέλιμο για τους πολίτες.

 

 

ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ

 

«Η διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για την ασφάλεια ή για την υγεία των πολιτών.

Είναι τεράστια επιτυχία να πάρει η διοίκηση αντισταθμιστικά»

 

 

Τα αντισταθμιστικά για την διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης ψηφίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων. Ποια έργα θα γίνουν άμεσα;

 

  • Θεωρώ, πως είναι μια τεράστια επιτυχία για την διοίκησή μας να πάρει αντισταθμιστικά για ένα έργο, το οποίο δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για την ασφάλεια ή για την υγεία των πολιτών και αυτό βεβαίως κατά την γενική άποψη των επιστημόνων. Και παρά τις κραυγές των κατ’ επάγγελμα διαφωνούντων με την όποια απόφαση της διοίκησης, δεν βρέθηκε ούτε ένας επιστήμονας να εκφράσει διαφορετική άποψη, παρότι προκλήθηκαν πολλές φορές αυτοί οι κύριοι να φέρουν επιστήμονα της επιλογής τους που να λέει ότι το καλώδιο επηρεάζει στο παραμικρό. Και δεν το έκαναν σαφέστατα διότι δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που θα πει κάτι τέτοιο. Και όλα αυτά βεβαίως σε αντίθεση με άλλες διοικήσεις που δεν κατάφεραν να πάρουν το παραμικρό αντισταθμιστικό, παρότι έγιναν πολύ βλαβερά και επικίνδυνα για την περιοχή έργα, όπως παραδείγματος χάρη η εγκατάσταση της Ρεβυθούσας, ο αγωγός φυσικού αερίου. Ενώ εμείς καταφέραμε και αποτρέψαμε όλα τα επικίνδυνα για την περιοχή σχέδια, όπως τα ορυχεία του βωξίτη, τον ΧΥΤΥ, δομές μεταναστών, διέλευση βυτιοφόρων LΝG. Αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε με την παραλαβή οχημάτων και μηχανημάτων,  με χρηματοδότηση από τα αντισταθμιστικά, που είναι: δύο απορριματοφόρα τύπου πρέσας, δύο φορτηγά ανατρεπόμενο οχήματα, ένας πράκτορας με ρυμουλκούμενη πρέσα, δύο ημιφορτηγά διπλοκάμπινά, ένα μικρό δορυφορικό απορριμματοφόρο, δύο αστικά λεωφορεία, ένα κάλαθο φόρο όχημα, επίσης θα καλυφθεί το κόστος για την Πολεοδόμηση της Βαρέα, δηλαδή θα γίνει σχέδιο πόλης, για την προβολή του Δήμου και για την αγορά ενός οικοπέδου που θα λύσει το πρόβλημα του νεκροταφείου στη Νέα Πέραμο.

 

«Δεν υπάρχει διάσπαση»

 

– Πώς σχολιάζετε το προεκλογικό πολιτικό σκηνικό στο δήμο Μεγάρων; Οι πολλοί συνδυασμοί και η διάσπαση σας δίνει αισιοδοξία για το συνδυασμό σας;

 

Δεν θεωρώ, ότι υπάρχει καμία διάσπαση, διότι κατά την άποψή μου και όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι για να μιλήσουμε ότι υπάρχει κάποια διάσπαση αυτών. Για την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν τα προβλήματα του τόπου και παράλληλα υπάρχουν αυτοί, που ενδιαφέρονται να λύσουν αυτά τα προβλήματα και έτσι δημιουργούν τους δημοτικούς συνδυασμούς για να το επιτύχουν. Είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες του καθενός, για να προσπαθήσει να το κάνει αρκεί αυτό να γίνεται με πολιτικό και έντιμο τρόπο και όχι να χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, διότι εξ αυτού προκύπτει ότι δεν τον ενδιαφέρει το καλό του τόπου αλλά μόνο η καρέκλα. Όσον αφορά στον συνδυασμό μας, σαφώς και είμαστε αισιόδοξοι, όχι γιατί υπάρχει κάποια διάσπαση ή για το ποιοι είναι οι αντίπαλοι, αλλά διότι βασίμως θεωρούμε, ότι έχουμε κάνει μεγάλο και σημαντικό έργο, έχουμε οργανώσει και νοικοκυρέψει το Δήμο έχουμε εδραιώσει την πεποίθηση στους πολίτες ότι με τη διοίκηση μας υπάρχει συνέπεια, εντιμότητα και σταθερότητα και επειδή έχουμε δρομολογήσει πολλά και σημαντικά έργα, όπως είναι η ανάπλαση του Κέντρου των Μεγάρων με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και του εμπορικού κέντρου, καθώς και η ανάπλαση της περιοχής Ακρογιάλι στη Νέα Πέραμο,  που θα αλλάξουν τελείως την μορφή των πόλεων μας και πρέπει όλα αυτά να τα συνεχίσουμε και να το ολοκληρώσουμε για το καλό του τόπου και μόνο, και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η εμπειρία και η γνώση, που έχουμε ήδη αποκτήσει, κάτι που λείπει από τους αντιπάλους μας.

 

«ΓΙΑΤΙ ΞΑΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ;»

 

– Μετά από εννέα χρόνια διοίκησης τι άλλο μπορεί να προσφέρει στο Δήμο Μεγαρέων η Διοίκηση Σταμούλη;

 

Είναι γνωστό, ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ναι μεν η διοίκηση Σταμούλη έχει κάνει και πολλά και σημαντικά πράγματα στο Δήμο, μπορεί όμως να κάνει ακόμα περισσότερα και ακόμα καλύτερα.

Έχει δρομολογήσει δε μεγάλα και σημαντικά έργα μερικά εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη και που για την ολοκλήρωσή τους είναι απαραίτητη η εμπειρία και η γνώση, που έχει αποκτήσει μέχρι τώρα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν αυτά τα έργα από την απειρία και την έλλειψη γνώσης κάποιου καινούργιου.

 

Σας ευχαριστώ πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας με τους συμπολίτες μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιχείρηση διάρρηξης στην Εθνική Τράπεζα Μεγάρων

Δυστύχημα λόγω εγκλωβισμού σε αυτοκίνητο

Aleka Stamatiadi

«Γιορτή Οστράκων» στο Λιμάνι Ν. Περάμου