Υγεία

Συνεχίζονται οι δράσεις του ΚΕΠ Υγείας Δ. Μεγαρέων

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την κατάθλιψη

Νέο διαδικτυακό σεμινάριο για τα ατυχήματα των παιδιών την Δευτέρα 1η Μαρτίου

 

Γ. Πατούλης: «Προάγουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού προκειμένου η κατάθλιψη να ανιχνευτεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

O Δήμος Μεγαρέων μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε στις 19 Φεβρουαρίου, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος  ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής:  Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

 

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η Δράση αυτή είχε σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Κατάθλιψη και συμπεριελάμβανε τρείς ενότητες ομιλιών με τα ακόλουθα θέματα:

 • Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη : Κατηγορίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση  και συννοσηρότητα
 • Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19 : Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες. Ζώντας με την κατάθλιψη- Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19

–    Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών

Ομιλήτρια της Δράσης ήταν η Ψυχολόγος κα Σμαράγδα Χρηστάκη.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η εποχή της Πανδημίας που βιώνουμε έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από την σύγχρονη αυτή διαταραχή. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών.»

Την Δράση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γρηγόρης Σταμούλης,  και δήλωσε «οι άνθρωποι που μεριμνούν για την φροντίδα των αγαπημένων μας προσώπων επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, αλλά συνάμα δύσκολο. Οι φροντιστές πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, λόγω της δύσκολης φύσης της εργασίας τους. Ωστόσο καθώς η καλύτερη δυνατή φροντίδα που παρέχουν οι φροντιστές εξαρτάται άμεσα από την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Μεγαρέων και το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων συμμετέχουν σε ενημερωτικές δράσεις και δράσεις για την πρόληψη, όπως η σημερινή ημερίδα με θέμα «Κατάθλιψη – Υποστήριξη των Φροντιστών» και θα συνεχίσει και στο μέλλον να στέκεται στο πλευρό των φροντιστών με κάθε διαθέσιμο τρόπο».

Την Δράση επίσης χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων και Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας, καθώς και η  Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung) κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.   Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τοπικό ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στο 2296021012.

 

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά: Παρουσίαση για τα ατυχήματα των παιδιών

 

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό  Δίκτυο Υγιών Πόλεων «ΕΔΔΥΠΠΥ» υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, ανακοινώνει τη συνέχεια του διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar) του προγράμματος «Αγωγής Υγείας για Παιδιά» τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00μ.μ . Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μέσω πλατφόρμας zoom.

Η τέταρτη (4η ) διαδικτυακή παρουσίαση έχει χρονική διάρκεια περίπου 1 ώρα (20’ εισήγηση και 40’ ερωτήσεις-συζήτηση) με θέμα: «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ».

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα. Αποτελείται από 7 θεματικές ενότητες με τα εξής θέματα :

 1. Κάπνισμα
 2. Αλκοόλ
 3. Εξαρτήσεις
 4. Ατυχήματα
 5. Παχυσαρκία
 6. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
 7. Εμβολιασμοί εφήβων

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση  συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (γονείς, εκπαιδευτικοί), που μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα εκπαίδευσης  με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση  ώστε να είναι γνώστες των συνεπειών της έκθεσης των παιδιών σε κινδύνους και να λειτουργήσουν προστατευτικά με γνώμονα την Πρόληψη.

Βήματα εγγραφής και παρακολούθησης του διαδικτυακού σεμιναρίου

 • Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, παρακαλούμε όπως εγγραφείτε δωρεάν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/1cloMsbK7SBoGGFN9VLOx_M5lOHkK5EASffBNsPZKwro/edit
 • Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή έως την Δευτέρα 1/3/2021 στις 12:00 καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τους 100.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Π.Ο.Υ, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον  COVID-19.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γιορτές του Πάσχα σου προκαλούν θλίψη και μελαγχολία;

Τι να του δώσω στο σχολείο;

Aleka Stamatiadi

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα