ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Στο CERN, στην Ελβετία και τη Βόρειο Ιταλία μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μεγάρων

Μία έκρηξη γνώσεων, εικόνων και εμπειριών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πενταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία και τη Β. Ιταλία που πραγματοποίησε  το 2ο Γυμνάσιο Μεγάρων με επίκεντρο την επίσκεψη στo  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας  (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire ), το περίφημο CERN. Συμμετείχαν 36 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης, οι οποίοι συνοδεύονταν από τη Διευθύντρια του σχολείου, κα Θεοδωρίδου Ελένη, τους εκπαιδευτικούς, κα Σαρρή Φωτεινή, κο Γεροντή Πέτρο, κα Τρασάνη Αικατερίνη και τη νοσηλεύτρια, κα Χίνη Αδαμαντία.

Η αρχή του ταξιδιού έγινε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, από όπου ταξιδέψαμε με αεροπλάνο μέχρι το Μιλάνο της Ιταλίας. Με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Μιλάνο μας περίμενε λεωφορείο το οποίο μας μετέφερε, διασχίζοντας τις κοιλάδες της Β. Ιταλίας και τις χιονισμένες Άλπεις,  στη Γενεύη της Ελβετίας, που αποτέλεσε την αρχή του προγράμματος της εκδρομής.

Επίσκεψη στο CERN

Το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Ερευνητικό Κέντρο CERN. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο. Εγκατεστημένο στα γαλλοελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, ιδρύθηκε το 1954 συγκεντρώνοντας επιστήμονες  από 12 ιδρυτικά μέλη- κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Το CERN αποτελεί μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές προσπάθειες για την πραγματοποίηση ενός κοινού οράματος. Το βασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος. Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα για τη μελέτη των βασικών συστατικών της ύλης, τα στοιχειώδη σωματίδια και τις συγκρούσεις μεταξύ τους, οι φυσικοί αποκαλύπτουν τους νόμους της φύσης και τα αποτελέσματα των ερευνών τους έχουν  εφαρμογή στην ιατρική, την τεχνολογία, τη βιομηχανία και σε πολλούς άλλους τομείς.

Στον εξωτερικό χώρο είναι τοποθετημένο ένα γλυπτό από χάλυβα μήκους 37 μέτρων και μάζας 15 τόνων, το οποίο έχει το σχήμα μιας γιγαντιαίας κορδέλας και αποτίει φόρο τιμής σε μεγάλες ανακαλύψεις της Φυσικής και των Μαθηματικών στο πέρασμα των αιώνων. Απέναντι από την είσοδο του κέντρου υπάρχει μια γιγάντια ξύλινη σφαίρα (The Globe), στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει μόνιμη έκθεση που αφορά τη φυσική υψηλών ενεργειών και την ιστορία των στοιχειωδών σωματιδίων.                             

Περιηγηθήκαμε στους εκθεσιακούς  χώρους του Cern, όπου οι μαθητές είχαν  τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα επιτεύγματα της επιστήμης μέσα από αυθεντικές, καινοτόμες και εμπνευσμένες διαδραστικές κατασκευές. Μέσω εντυπωσιακών πολυμέσων τελευταίας τεχνολογίας, επιστημονικών παραστάσεων, εκδηλώσεων που συνδυάζουν επιστήμη και πολιτισμό, τα παιδιά μπόρεσαν να εντρυφήσουν στις ανακαλύψεις και την τεχνολογία του CERN. Στους χώρους αυτούς η επιστήμη και η μάθηση συμπορεύονται, κινητοποιώντας και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.

Περιήγηση στη Γενεύη

Αφήνοντας πίσω το CERN ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στη Γενεύη, την πέμπτη πλουσιότερη πόλη στον κόσμο κι ένα από τα πιο σημαντικά διπλωματικά κέντρα παγκοσμίως. Είδαμε μέσα από το λεωφορείο μας κι ενημερωθήκαμε σχετικά από τον ευρυμαθέστατο συνοδό μας, τον Δημήτρη, το παλάτι των Εθνών , όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ , το πάρκο Αριάνα και το Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού.  Στη συνέχεια περπατήσαμε πλάι στη λίμνη Λεμάν (Léman) και καταλήξαμε στο μεγάλο ρολόι λουλουδιών, το οποίο με μια ελαφρά κλίση για ευκολότερη προβολή αλλάζει με την εποχιακή ανθοφορία των φυτών του κι εξυμνεί τη μακρόχρονη ελβετική παράδοση στην ωρολογοποιία. Κατά μήκος της λίμνης θαυμάσαμε τους όμορφους κήπους από τριαντάφυλλα και οδηγηθήκαμε στο ψηλότερο σιντριβάνι της Ευρώπης (Jet d’Eau), ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης. Είναι ορατό σε όλη την πόλη, αφού 500 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο υψώνονται σε ύψος 140 μέτρων από την επιφάνεια της λίμνης. Συνεχίζοντας την περιήγηση κατευθυνθήκαμε στην παλιά πόλη,  όπου είδαμε το σπίτι στο οποίο έμεινε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ουδετερότητα, ανεξαρτησία κι ενότητα της Ελβετίας και οργάνωσε  το ομοσπονδιακό πολιτειακό σύστημά της. Συνεχίζοντας εισήλθαμε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, ο οποίος χτίστηκε ως ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός, αλλά μετατράπηκε σε προτεσταντική εκκλησία κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης από τον Ιωάννη Καλβίνο. Ο επιβλητικός ρωμανογοτθικός ναός με τη νεοκλασική πρόσοψη εντυπωσιάζει με την ομορφιά και το μεγαλείο του, αν και σύμφωνα με την προτεσταντική παράδοση  έχουν αφαιρεθεί όλα τα διακοσμητικά στοιχεία του εκτός από τα εντυπωσιακά βιτρό που επιτρέπουν στο φως να δημιουργεί μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Δίπλα στον ναό βρίσκεται το παρεκκλήσι των Μακκαβαίων, του οποίου η διακόσμηση έρχεται σε αντίθεση με τη λιτότητα του καθεδρικού ναού. Περπατώντας στην καρδιά της παλιάς πόλης επισκεφτήκαμε τοπικά καταστήματα για αγορές αναμνηστικών και γευματίσαμε σε εστιατόριο της περιοχής. Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση κι ακολούθησε δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

Περιήγηση στη Λωζάνη

Το πρωί της Τετάρτης, αφού μαζέψαμε τις αποσκευές μας, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό την πανέμορφη πόλη της Λωζάνης, που είναι γνωστή για την ιστορική συνθήκη που καθόρισε μεταξύ άλλων και τα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. Με φόντο τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων η Λωζάνη είναι μια γραφική πόλη χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους. Στο ιστορικό της κέντρο La Cité, με την αυθεντική ατμόσφαιρα του Μεσαίωνα, δεσπόζει ο γοτθικός καθεδρικός ναός της Παρθένου Μαρίας του 13ου αιώνα, στολισμένος με περίφημα βιτρό και την εντυπωσιακή πύλη των Αποστόλων. Χρησιμοποιώντας το τρενάκι  της πόλης, κατεβήκαμε στο λιμάνι  Ouchy στις όχθες της λίμνης Λεμάν, όπου κάναμε έναν ωραίο περίπατο.  Εκεί  εδρεύει και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο μουσείο τριών ορόφων με πλούσια εκθέματα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο κι επισκεφτήκαμε. Το Ολυμπιακό Μουσείο θεωρείται το μεγαλύτερο αρχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον κόσμο και όλα τριγύρω θυμίζουν Ελλάδα. Περιβάλλεται από ένα πάρκο που περιέχει μεγάλο αριθμό έργων τέχνης σχετικά με τον αθλητισμό, όπως είναι  Οι Ποδοσφαιριστές της Niki de Saint-Phalle και πολλά άλλα. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας ως το κοσμοπολίτικο Μοντρέ, απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά της βορειοανατολικής όχθης του ελβετικού κομματιού της μεγαλύτερης λίμνης των Άλπεων , που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως  Ελβετική Ριβιέρα. Η συγκλονιστική θέα της λίμνης με φόντο τους ατέλειωτους χιονισμένους ορεινούς όγκους σε συνδυασμό με τα μικρά χωριουδάκια, τα τουριστικά θέρετρα και τις κατάφυτες με αμπέλια πλαγιές που ξεπροβάλλουν συνθέτουν ένα τοπίο καθηλωτικής ομορφιάς. Το παραμυθένιο σκηνικό συμπληρώνεται από το κάστρο του Chillon, που χτισμένο τον 11ο αιώνα πάνω σε έναν βράχο με τους επιβλητικούς του πύργους θυμίζει ρομαντικό πίνακα ζωγραφικής. Μετά τη στάση αυτή ξεκινήσαμε με το λεωφορείο μας την ανάβαση στις Άλπεις και διασχίζοντας τη  σήραγγα του Αγίου Βερνάρδου μήκους 5,8 χιλιομέτρων, που πραγματικά εμπνέει δέος, περάσαμε πάλι στην κοιλάδα της Aosta στην Ιταλία κατευθυνόμενοι προς το Κόμο, όπου και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας.

Περιήγηση στο Μιλάνο

Μετά το πρωινό κατευθυνθήκαμε στο φημισμένο για τη μόδα, το στυλ και την αρχιτεκτονική του Μιλάνο. Ξεκινήσαμε την περιήγηση από το κάστρο των Σφόρτσα. Οι μεγαλοπρεπείς του πύργοι, ξεχωρίζουν από μακριά, τα μεγάλα επιβλητικά μεσαιωνικά του τείχη μοιάζουν να χωρίζουν το Μιλάνο στη μέση. Η τάφρος γύρω από αυτά παραπέμπει σε άλλες εποχές, το ίδιο και η τεράστια σιδερένια πόρτα που στέκει μπροστά από την αψιδωτή στοά, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή του. Το κάστρο των Σφόρτσα είναι ένα από τα παλαιότερα χτίσματα στην πόλη του Μιλάνο, χτισμένο πάνω στα χαλάσματα παλιότερων οχυρώσεων και σήμα κατατεθέν για την πόλη . Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Δούκα του Μιλάνου, Φραγκίσκο Σφόρτσα και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια στην Ευρώπη. Σε κοντινή απόσταση από το κάστρο βρεθήκαμε μπροστά στον επιβλητικό καθεδρικό ναό Duomo, ένα γοτθικό αριστούργημα  που αποτελεί ένα από το γνωστότερα αξιοθέατα παγκοσμίως. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αφιερωμένη στη γέννηση της Παναγίας, ενώ χρειάστηκαν 600 χρόνια περίπου για να ολοκληρωθεί. Δίπλα στο Duomo θαυμάσαμε το πενταώροφο κτίριο- κόσμημα, σε σχήμα σταυρού με τις στοές με την γυάλινη οροφή. Είναι το παλαιότερο εμπορικό κέντρο στην Ιταλία, γνωστό και ως «Σαλόνι του Μιλάνο», η Galleria Vittorio Emmanuelle II. Χτίστηκε το 1867 σε αναγεννησιακό ρυθμό και συνέδεσε τη διασημότερη όπερα του κόσμου, τη Σκάλα του Μιλάνου με την πλατεία Duomo.

Περιήγηση στο Λουγκάνο

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ,περνώντας πάλι τα ιταλοελβετικά σύνορα, εξερευνήσαμε το μαγευτικό Λουγκάνο, μια ιταλόφωνη πόλη στο καντόνι του Τιτσίνο της νότιας Ελβετίας. Τα ζωηρά χρώματα του τοπίου, τα αστραφτερά νερά της λίμνης Λουγκάνο και η πλούσια βλάστηση θυμίζουν κάτι από Μεσόγειο και χαρίζουν απαράμιλλη γοητεία και αρχοντιά σε αυτήν την ήρεμη μικρή πόλη της Ελβετίας. Γοητευμένοι από την ομορφιά του Λουγκάνο επιστρέψαμε αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας για φαγητό και ξεκούραση.

Περιήγηση στο Κόμο

Αφού τακτοποιήσαμε τις βαλίτσες μας, αναχωρήσαμε το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου για το Κόμο,  το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Χάρη στην  εγγύτητά του στη λίμνη Κόμο και στις Άλπεις  αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η πόλη διαθέτει πολυάριθμα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα και παλάτια. Ένα πολύ όμορφο μέρος είναι οι δημόσιοι κήποι με το Τέμπιο Βολτιάνο, το μουσείο προς τιμήν του σπουδαίου επιστήμονα Alessandro Volta, εφευρέτη της βολταïκής στήλης  (ηλεκτρική μπαταρία). Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε προς τιμήν του το όνομα βολτ στη μονάδα τάσης του ρεύματος. Περπατήσαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θαυμάσαμε το καταπράσινο τοπίο που καθρεφτιζόταν στα νερά της λίμνης. Τελειώνοντας αυτή τη μικρή εκδρομή στο Κόμο, πήραμε τον δρόμο για το αεροδρόμιο του Μιλάνο, για να πάρουμε την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα.

Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε για τους μαθητές  μοναδική  και ανεπανάληπτη εμπειρία καθώς – μεταξύ άλλων – είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν τρία κράτη (Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία),να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις, να αποτυπώσουν εικόνες που θα  μείνουν ανεξίτηλες  για μια ζωή και να βιώσουν εμπειρίες  και συναισθήματα ανεκτίμητης αξίας.

Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Μεγάρων και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ  και στον κο Αθανάσιο Μαρτίνο, στις επιχειρήσεις της περιοχής μας (Petrocol, Ζωοτροφές κου Μελετίου Βόρδου, Κέντρο Υπολογιστών  κας Αικατερίνης Λουκά, Ζωοτροφές  κου Ιωάννου Παπαθανασίου),  στην Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Μεγαρέων και στον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Μεγάρων, που συνέδραμαν οικονομικά καλύπτοντας με χορηγίες σημαντικό κομμάτι του κόστους της εκδρομής αυτής. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τους γονείς των μαθητών μας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν  και για την προθυμία τους μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία να χρηματοδοτήσουν την πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Περισσότερο από όλους ,τέλος,  αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, που με το ήθος, την ωριμότητα και την υπευθυνότητά τους συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας για την υλοποίηση αυτής της φιλόδοξης δράσης και απέδειξαν ότι μπορούν να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι αυριανοί πολίτες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λ. Κοσμόπουλος: Αποκατάσταση του παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου στον κάμπο των Μεγάρων

Φορολογικές δηλώσεις ως τις 30 Ιουνίου

«Λάβετε θέσεις»: Τι μέλλει γενέσθαι στον Δήμο Μεγαρέων