Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Σπύρος Τσιούνης: “Οι πολιτικές θέσεις είναι για να αλλάζουν και τα έργα έχουν συνέχεια”

«Είμαι ηλικιακά ο μικρότερος Δημοτικός Σύμβουλος στη Διοίκηση, αλλά δίπλα μου είχα ικανότατα στελέχη με μεγάλη εμπειρία»

Μετά τις αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού σχήματος του Δήμου Μεγαρέων, ο Σπύρος Τσιούνης, ήδη Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Α/Θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μεγαρέων, αναλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε ο Γρηγόρης Σταμούλης από τη σελίδα του στο fb και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αθλητισμού «Ηρόδωρος» και μας μίλησε για τα νέα του καθήκοντα και τις πολιτικές του σκέψεις.

Κλείνετε 2 χρόνια θητείας στην θέση του προέδρου των σχολικών επιτροπών του Δήμου Μεγαρέων. Απολογιστικά, τι ενέργειες έχετε κάνει;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας καθώς και για την δυνατότητα που μου δίνετε να αναπτύξω κάποια θέματα που αφορούν τις δύο Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μεγαρέων αλλά και την νέα θέση που αναλαμβάνω ως Πρόεδρος  στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού «Ηρόδωρος».

Από τον Οκτώβριο του 2019 έως και σήμερα,  κλήθηκα μαζί με τα δύο δεκαπενταμελή συμβούλια να καλύψουμε, όσο το δυνατό, τις μεγάλες ανάγκες των σχολικών μονάδων του Δήμου μας και να ανταποκριθούμε στο λόγο ύπαρξης των δύο αυτών νομικών προσώπων. Το έργο μας για την ώρα μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν συμπεριλάβει κανείς και την δύσκολη περσινή περίοδο που τα σχολεία ήταν το μεγαλύτερο διάστημα του σχολικού έτους κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που δυστυχώς εξακολουθεί να ταλαιπωρεί όλον τον πλανήτη.

Παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε σκληρά για την βελτίωση των σχολείων προς όφελος των μαθητών μας, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας και παρακάτω σας αναφέρω χαρακτηριστικά κάποιες από τις δράσεις μας:

Ενισχύσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με φορητούς υπολογιστές, με διαδραστικούς πίνακες, προμηθεύσαμε τα σχολεία με κλιματιστικά μηχανήματα, αναλάβαμε εξ ολοκλήρου το κόστος της αγοράς των ξενόγλωσσων βιβλίων για τους μαθητές, λειτουργούμε με σύγχρονο μηχανογραφικό-λογιστικό πρόγραμμα που διευκολύνει τους Διευθυντές των σχολείων στην διαχείριση των χορηγούμενων κονδυλίων, εξελίξαμε τις διατραπεζικές συναλλαγές εφαρμόζοντας  συναλλαγές με e- banking τόσο για αυτές του κεντρικού ταμείου της Σχολικής Επιτροπής όσο και για τις συναλλαγές των διευθυντών των σχολείων, εξοφλήσαμε κατά μεγάλο μέρος οφειλές παρελθόντων ετών. Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας, αντικαταστήσαμε σώματα καλοριφέρ αιθουσών διδασκαλίας, πίνακες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κυκλοφορητές σε εγκαταστάσεις καλοριφέρ και αντιμετωπίσαμε εν γένει όσες ζημιές παρουσιάστηκαν κατά την λειτουργία των σχολείων, ενεργοποιήσαμε Φ/Β μονάδες που είχαν εγκατασταθεί σε στέγες σχολικών μονάδων και έτσι μειώσαμε τα λειτουργικά τους έξοδα, θέσαμε σε λειτουργία νέες αίθουσες διδασκαλίας και γενικά καλύπτουμε πληθώρα λειτουργικών αναγκών που προκύπτουν καθημερινά στις σχολικές μονάδες.

Είστε ο νεότερος του συνδυασμού της διοίκησης του δήμου. Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν την διοίκηση για “παλαιότητα” για να το πούμε έτσι;

Για να είμαι ειλικρινής περίμενα την συγκεκριμένη ερώτηση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ακούγεται και καθημερινά σε διάφορους κύκλους της κοινωνίας μας.

Ναι, όντως, είμαι ηλικιακά ο μικρότερος του συνδυασμού της διοίκησης αλλά και ο μικρότερος Δημοτικός Σύμβουλος, αυτό συγχρόνως ειδικά στην αρχή με άγχωνε αλλά μου έδινε και δύναμη, διότι δίπλα μου είχα ικανότατα στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι με βοήθησαν να κάνω τα πρώτα μου πολιτικά βήματα και να ενταχθώ στο σύνολο της δημοτικής ομάδας που διοικεί πολύ σύντομα. Τώρα για τον όρο «παλαιότητα» που αναφέρατε θα πω το εξής, όλοι οι συνδυασμοί που βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζονται από παλαιά αλλά και από νεότερα στελέχη που έχουν επιλέξει να εμπλακούν με τα κοινά και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ο καθένας από την δική του μεριά. Άρα και άλλος συνδυασμός να ήταν στη διοίκηση του Δήμου πάλι για παλαιότητα θα τον κατηγορούσαν.

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνετε και με την προεδρεία του Ηροδώρου όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, είναι αρκετά αυξημένες. Πιστεύετε ότι έχετε το χρόνο και είναι εφικτό να είστε ταυτόχρονα υπεύθυνος και για τις δομές του νομικού προσώπου και των δύο σχολικών επιτροπών;

Είναι γεγονός ότι με την επικείμενη ανάληψη των νέων μου καθηκόντων στο ΝΠΔΔ Ηρόδωρος αυξάνονται οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες μου. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την προηγούμενη τετραετία τις τρεις αυτές θέσεις που μου έχει εμπιστευτεί να διοικήσω ο Δήμαρχος κύριος Σταμούλης τις κατείχαν τρία διαφορετικά πρόσωπα και τώρα τις έχω αναλάβει εξ ολοκλήρου μόνος μου. Για την ώρα στις Σχολικές Επιτροπές έχω δείξει την ανάλογη υπευθυνότητα και ζήλο και αυτό σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω και στη νέα μου θέση. Το θέμα χρόνου δεν με απασχόλησε ποτέ, γιατί όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με τα κοινά πρέπει να είσαι στη διάθεση αυτών που με την ψήφο τους σε τοποθέτησαν στη Διοίκηση του Δήμου όποτε αυτοί σε χρειαστούν. Με καλή διάθεση για συνεργασία με όλο το προσωπικό καθώς και με την απαραίτητη οργάνωση θα βγάλω εις πέρας το δύσκολο έργο που με περιμένει.

Τι προτίθεστε να κάνετε για το θέμα του ωραρίου των αθλητικών χώρων για τους οποίους υπάρχουν διενέξεις με τα σωματεία;

Το θέμα του ωραρίου των αθλητικών χώρων είναι ένα μείζον θέμα που ειδικά φέτος έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και περισσότερο τα εμπλεκόμενα σωματεία. Παρακολουθούσα στενά το συγκεκριμένο θέμα καθώς μέχρι πρότινος ήμουν μέλος και Αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας από την οποία και παραιτήθηκα έπειτα από την ανακοίνωση του Δημάρχου. Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα προγραμματίζω ένα κύκλο επαφών με όλα τα αθλητικά σωματεία, για να ακούσω τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε και πιστεύω μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλαγής απόψεων θα θέσουμε σε νέα βάση ζητήματα που τους αφορούν. Δεν θα πω πριν τους ακούσω αν θα προχωρήσω σε κάποια αλλαγή του προγράμματος φέτος, αλλά σίγουρα θα αφουγκραστώ τις ανησυχίες τους ώστε τον επόμενο χρόνο όλα να κυλίσουν ομαλά.Σε γενικότερο επίπεδο, τι σχέδια και όνειρα αν θέλετε έχετε για να πραγματοποιήσετε μέσω αυτών των θέσεων που αναλαμβάνετε;

Παρά το γεγονός ότι άρχισαν να εκλέγονται σε αρκετές  χώρες  νέοι πολιτικοί στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας, πολλοί νέοι εξακολουθούν να επιλέγουν την αποχή από την πολιτική ζωή. Εγώ επέλεξα έναν άλλον δρόμο και για την ώρα νιώθω πολύ τυχερός που σε τόσο σύντομο διάστημα έχω καταφέρει πράγματα που κάποιοι πασχίζουν να κατακτήσουν χρόνια. Ζούμε σε μια πολύ άχαρη εποχή, μια εποχή χωρίς όνειρα και ελπίδες, μια εποχή με αποχρώσεις του γκρι που αυτό μετά την πανδημία γιγαντώθηκε. Το δικό μου όνειρο είναι να καταφέρω μέσα από αυτή την εμπλοκή με τα κοινά, να αναπτύξω τις ιδέες που έχω για ανάπτυξη του τόπου που γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι, να αναπτύξω νέες μεθόδους σύγχρονης διοίκησης στα Νομικά πρόσωπα που ηγούμαι αλλά και να βάλω το δικό μου λιθαράκι ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν στην πόλη που τους αξίζει, με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Τι απαντάτε σε όσους σχολιάζουν ότι πρέπει πρώτα να ψηφιστεί το προεδρείο του νομικού προσώπου από το δημοτικό συμβούλιο; Ισχύει κάτι τέτοιο νομοθετικά; Και τι θα λέγατε στους συναδέλφους σας δημοτικούς συμβούλους για να τους προτρέψετε να σας ψηφίσουν στο δημοτικό συμβούλιο;

Σε αυτό το σημείο αφού μου δίνετε την δυνατότητα να αναφέρω ότι δεν υπήρχε καμιά περίπτωση ο Δήμαρχος να ανακοινώσει μαζί με τον ορισμό των νέων Αντιδημάρχων την ανάληψη της προεδρίας του «Ηροδώρου» χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη νομιμότητα της κατά 100% . Επίσης ουδέποτε είπε η πρώην πρόεδρος Γιάννα Ρήγα ότι δεν θα παραιτηθεί και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αλλαγή του προέδρου καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του νομικού προσώπου. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση πέφτουν στην παγίδα κάποιων σχολίων στα social media και γράφουν πράγματα τα οποία δεν ισχύουν και εκτίθενται. Έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται ο νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος να ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο ορισμός θα γίνει με απόφαση Δημάρχου τις επόμενες μέρες.

Αναλαμβάνετε την θέση στην προεδρεία του Ηροδώρου, μετά από μια μακρά θητεία και την ανεξαρτητοποίηση της Γιάννας Ρήγα, από τον συνδυασμό της διοίκησης. Πώς αισθάνεστε για αυτό και τι θα σχολιάζατε;

Είναι γεγονός ότι έπειτα από μια μακρά πορεία επτά ετών η Γιάννα ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό της διοίκησης και παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου . Αυτόματα αυτό μου δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις, γιατί πρέπει να συνεχίσω να διαχειρίζομαι και να αναπτύξω , αν είναι δυνατό, όλα όσα δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ο πήχης είναι ψηλά, το έργο της απερχόμενης προέδρου είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο και σημαντικό για τον Δήμο μας, αλλά ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε όρια. Οι πολιτικές θέσεις είναι για να αλλάζουν και τα έργα έχουν συνέχεια. Θέλω να ευχηθώ στη Γιάννα καλή επιτυχία σε όποιο μετερίζι επιλέξει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Θέλω να κλείσω με μία φράση του αγαπημένου μου Νίκου Καζαντζάκη η οποία λέει :  «Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου. Μη ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπικό Κάλεσμα Αγάπης από την Εθελοντική Ομάδα “Κούρος”

Κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Aleka Stamatiadi

Βράβευση μαθητών Ρομά που ολοκλήρωσαν το σχολείο