ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Σπύρος Νικολάου: «Αποδείξαμε ότι είμαστε το διαφορετικό»

Νέο μοντέλο διοίκησης στον Δήμο Μεγαρέων από την Διοίκηση Π. Μαργέτη

Τα πρώτα βήματα της νέας Διοίκησης μας περιέγραψε ο Σπύρος Νικολάου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Κτηνιατρικής, Ηλεκτροφωτισμού, Πρασίνου και Κινέτας.

Με αρμοδιότητες και ευθύνες σε νευραλγικούς και ζωτικούς τομείς, όπως το περιβάλλον του Δήμου Μεγαρέων, ο Σπύρος Νικολάου μας μίλησε για ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, που εφαρμόζει ήδη η διοίκηση Παναγιώτη Μαργέτη, όπου στο επίκεντρο είναι η συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αντιδημάρχους, με στόχο την αξιοποίηση όλων των πόρων του δήμου, προς όφελος των πολιτών.

-Ποια είναι τα πρώτα σας βήματα;

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μας εμπιστεύτηκε το 68% των πολιτών του Δήμου μας. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό που μας γέμισε με χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη απέναντί τους.

Αποδείξαμε και πείσαμε τον κόσμο, ότι είμαστε εκείνο το διαφορετικό που ζητούσαν από τη νέα δημοτική αρχή.

Κάναμε έναν καθαρό προεκλογικό αγώνα, χωρίς τοξικότητες και προσωπικές αναφορές ή επιθέσεις, στηριζόμενοι αφ’ ενός στην αξιοπιστία μας – ως προσωπικότητες που συμμετείχαμε στον συνδυασμό του κ. Μαργέτη – και αφ’ ετέρου στο ξεκάθαρο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμά μας,

Δεν υποσχεθήκαμε “λαγούς με πετραχήλια”, που λέει κι ο λαός μας, γιατί τότε δεν θα ήμασταν αξιόπιστοι. Ο κόσμος πλέον έδειξε ότι έχει κριτήρια διαφορετικά από εκείνα του παρελθόντος και περιμένει βεβαίως και διαφορετικό τρόπο διοίκησης  από εμάς.

Η διοίκησή μας επομένως, ξεκινά από την αφετηρία των όσων υποσχεθήκαμε.

Το πρώτο μας βήμα, θα είναι μία απογραφή, αυτών που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση για να γνωρίζουμε τί ακριβώς έχουμε στα χέρια μας. Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου μας, είχε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και τρόπο σκέψης για τη μέθοδο με την οποία διάλεξε να διοικήσει.

Εμείς κληθήκαμε να εφαρμόσουμε πολιτικές και διοίκηση σε ένα διαφορετικό πλαίσιο . Σ’ αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε και προεκλογικά.

Μέσα σε αυτό το διαφορετικό πλαίσιο τον πρώτο λόγο έχουν οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του Δήμου. Οι άνθρωποι αυτοί, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά η έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά των  προηγούμενων διοικήσεων, δεν επέτρεπε να έχουμε αποτελέσματα, αντίστοιχα της προσπάθειας των υπαλλήλων.

Το περιβάλλον εργασίας των υπαλλήλων, είναι το πρώτο μας μέλημα, για τη βελτίωση του χώρου στον οποίο εργάζονται. Αρκεί να σας πω για παράδειγμα,  ότι  7 εργαζόμενοι της οικονομικής υπηρεσίας με τα γραφεία τους, στριμώχνονται σε ένα χώρο 25 περίπου τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε ένα χώρο τουλάχιστον 40 τετραγωνικών μέτρων. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν και υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών, που βρίσκονται ανά τρεις, σε χώρο που μετά βίας θα έπρεπε να υπάρχει ένα μόνο γραφείο.

Δεύτερο βήμα για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, είναι η θέση εργασίας του κάθε υπαλλήλου. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κάθε υπάλληλος, προσλαμβάνεται με συγκεκριμένη ειδικότητα, στην οποία είναι υποχρεωμένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, γεγονός το οποίο έχει καταστρατηγηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, λόγω “υποσχέσεων”, με αποτέλεσμα κάποιες υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες και να μην μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, αφού με ”εντολή δημάρχου”, υπάλληλοι, έφευγαν π.χ. από μία εξωτερική υπηρεσία, για να εργαστούν σε γραφείο.

Τρίτο βήμα, και στο οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία, είναι τα οικονομικά του Δήμου. Η προηγούμενη διοίκηση μάς διαβεβαίωνε, ότι ζούμε σε έναν οικονομικά ”εύρωστο” Δήμο, όμως, ακόμα και οι ίδιοι της διοίκησης ήξεραν ότι αυτό, δεν ήταν αλήθεια, αφού ο Δήμος μας, όχι μόνο, και παρά το ότι, διαχειρίστηκε και εκμεταλλεύτηκε με αδιαφάνεια τα εκατομμύρια των εσόδων της ΔΕΥΑΜ, χωρίς να αποδίδει στην ΕΥΔΑΠ το κόστος της αγοράς του νερού, αλλά αναγκαζόταν να λαμβάνει συνεχώς επιχορηγήσεις, ακόμα και για λειτουργικά έξοδα του Δήμου μας.

Θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλα βήματα και τομείς στα οποία ήδη εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, αλλά ας μείνουμε προς στιγμή σε αυτά και θα έχουμε, πιστεύω, το χρόνο να αναφερθούμε και αναλυτικότερα, λίαν συντόμως.

Κλείνοντας την απάντησή μου στην πρώτη ερώτησή σας θα ήθελα να επισημάνω, κ. Σταματιάδη, και το εξής. Όλα τα βήματα που σας προανέφερα γίνονται από τον κάθε Αντιδήμαρχο ξεχωριστά, αλλά και ταυτόχρονα και παράλληλα κατόπιν συνεννόησης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων. Γεγονός που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των πράξεών μας στο μέλλον, επιδεικνύοντας μια καινούργια δυναμική στο παρόν, πιστοποιώντας την ενότητα των μελών της διοίκησης.

  • Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας από την νέα σας θέση και τι επιδιώκετε;
  • Κυρία Σταματιάδη, ο κ. Μαργέτης, ως νέος δήμαρχος, με τίμησε, ορίζοντάς με αντιδήμαρχο, με αρμοδιότητα στα παρακάτω θέματα (αντικείμενα) :

1) Θέματα Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας και Κτηνιατρικής

2)  Θέματα για την ανάπτυξη και προστασία του Περιβάλλοντος

3)  Θέματα Σχεδιασμού και Συντήρησης Πρασίνου

4)  Θέματα Ηλεκτροφωτισμού και

5)  Την εποπτεία και τον συντονισμό των θεμάτων που αφορούν την Δημοτική Κοινότητα Κινέτας.

Επιδίωξή μου, είναι η σωστή λειτουργία των υπηρεσιών και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, τόσο από τη σωστότερη οργάνωση, όσο και από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όλων των υπαλλήλων του Δήμου μας.

Μέχρι σήμερα, οι προηγούμενες διοικήσεις, εφάρμοζαν ένα συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης, με τον οποίο, ο πολίτης, για να εξυπηρετηθεί στο αίτημά του, θα έπρεπε να έχει προσωπική επικοινωνία, με τον εκάστοτε αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή τον Δήμαρχο. Με τον τρόπο αυτό, απαξίωναν τη δυνατότητα των υπηρεσιών στο να προωθούν και να δίνουν λύσεις στα αιτήματα των πολιτών, εκμεταλλευόμενοι ψηφοθηρικά τα αιτήματά τους.

Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι αυτός ο τρόπος διοίκησης, έχει αρχίσει ήδη και αλλάζει, και μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο κάθε πολίτης, θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημά του, και αυτό να προωθείται και να ικανοποιείται από τις ίδιες τις υπηρεσίες, χωρίς την παρέμβαση του εκάστοτε Αντιδημάρχου, ο οποίος βέβαια, θα ενημερώνεται και θα έχει και την ευθύνη της σωστής λειτουργίας της υπηρεσίας των αρμοδιοτήτων του.

Αυτό σημαίνει, ότι γίνεται μια αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, τόσο στον τρόπο λειτουργίας, όσο και στη στελέχωσή τους, αφού ως γνωστόν, πολλοί υπάλληλοι δεν εργάζονται στο αντικείμενο για το οποίο έχουν προσληφθεί από την ειδικότητά τους, αλλά σε άλλο αντικείμενο, πολύ διαφορετικό της ειδικότητάς τους.

Γνωρίζω ότι η συνήθεια και η νοοτροπία στη συμπεριφορά κάποιων υπαλλήλων, στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, δεν αλλάζει εύκολα, αλλά θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αλλάξει άμεσα και θα αλλάξει, όταν όλοι καταλάβουμε ότι με τον νέο τρόπο, θα είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, εργαζόμενοι σε καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, όταν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία πρασίνου ή ηλεκτροφωτισμού (που είναι και στις αρμοδιότητές μου) έχουν όλα τα μέσα για να εργαστούν με τον σωστό τρόπο, θα είναι και πιο ικανοποιημένοι και πιο αποδοτικοί στο έργο τους. Αυτή είναι και η μεγάλη ευθύνη μας.  Να δημιουργήσουμε το σωστό και αποτελεσματικό περιβάλλον εργασίας.

Το πρώτο μεγάλο ”στοίχημα” που καλούμαστε να κερδίσουμε ως νέα διοίκηση του δήμου μας, είναι το θέμα της καθαριότητας και της ποιότητας ζωής. Ως υπεύθυνος στον τομέα πρασίνου, και σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να βελτιώσουμε την εικόνα των πόλεών μας, και να είστε σίγουροι, οτι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή.

Θα αναφερθώ όμως περιληπτικά, σε κάθε θέμα των αρμοδιοτήτων μου ξεχωριστά, για να σας δώσω το στίγμα του προγραμματισμού μας σε κάθε τομέα:

1) Θα πραγματοποιηθούν άμεσα, συναντήσεις με όλους τους επαγγελματίες (και μή) που συμμετέχουν στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, συνεταιρισμούς αλλά και ιδιώτες, αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, αλιείς, καλλιεργητές οπωροκηπευτικών κλπ, ώστε με κάθε κλάδο χωριστά, να μελετήσουμε τα προβλήματά τους και να δώσουμε τις προτάσεις μας για λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν.

Όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, αυτό που μπορεί να συμβάλλει στη λύση των περισσοτέρων προβλημάτων, λέγεται ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ! (αναλυτικά, θα αναφερθούμε εν καιρώ)

Στα προβλήματα των πτηνοτρόφων και των κτηνοτρόφων, βασική μέριμνα θα δοθεί στη διαχείριση των αποβλήτων των επιχειρήσεων αυτών και στη βοήθεια προς τους παραγωγούς όλων των προαναφερόμενων κλάδων, για παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων.

2) Το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή μας, έχει το περιβάλλον που ζούμε. Όπως ο καθένας από εμάς, φροντίζει τις συνθήκες διαβίωσής του στο σπίτι του, με τον ίδιο ζήλο, θα πρέπει να ενδιαφέρεται και να φροντίζει και το περιβάλλον του δήμου που ζούμε. Και όταν αναφερόμαστε στο ”περιβάλλον” κυρία Σταματιάδη, εννοούμε, τον αέρα που αναπνέουμε, το έδαφος που πατάμε και κυκλοφορούμε, το υπέδαφος που με τα θρεπτικά του συστατικά, μας δίνει  τροφή και νερό, το επιφανειακό και υποθαλάσσιο περιβάλλον που όλοι απολαμβάνουμε και εκμεταλλευόμαστε. Αυτό είναι το ”σπίτι” μας για όλους και πρέπει να το διατηρήσουμε καθαρό και να το προστατέψουμε απόλυτα.

Επίσης, σε οποιαδήποτε ενέργειά μας στο περιβάλλον που ζούμε, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, οτι θα πρέπει να φροντίζουμε να σεβόμαστε και τα δικαιώματα των συμπολιτών μας. Και για να γίνει αντιληπτό, θα σας αναφέρω οτι ένα από τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι η ηχορύπανση που προκαλείται από οχήματα, τα οποία κυκλοφορούν στην πόλη μας και δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες, ειδικά στις ώρες κοινής ησυχίας. Και σε αυτόν τον τομέα, σε συνεργασία με την τροχαία, θα πείσουμε τους (νεαρούς κυρίως πολίτες)  οτι δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο στο ”κύρος” τους, η πρόκληση θορύβου και η ενόχληση προς τους συμπολίτες μας.

3) Στον τομέα του πρασίνου, δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι φυτεύσεις, γίνονταν μόνο και μόνο, για το χρώμα των φυτών ή των δένδρων, δηλαδή….το πράσινο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, (ειδικά εντός του αστικού ιστού) να φυτεύονται ακατάλληλα είδη, που με το ριζικό τους σύστημα, δημιούργησαν προβλήματα σε πλατείες, πεζοδρόμια και σε άλλους χώρους, δημιουργώντας προβλήματα πρόσβασης στους πολίτες αλλά και σε οχήματα.

Σκοπός μας είναι ο επανασχεδιασμός του τρόπου και του είδους που θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε χώρο, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη, ίσως κάποια δένδρα χρειαστεί να απομακρυνθούν ή να αντικατασταθούν από άλλα είδη, που δεν δημιουργούν προβλήματα.

4) Το έργο του ηλεκτροφωτισμού, είναι μια από τις …”αμαρτίες” της προηγούμενης διοίκησης του δήμου μας. Και δεν εννοώ την αναγκαιότητα του έργου. (Το έργο αυτό έπρεπε να γίνει και ίσως άργησε κιόλας). Εννοώ τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η προηγούμενη διοίκηση το όλο θέμα. Περισσότερες λεπτομέρειες, θα είμαι σε θέση να σας δώσω σε λίγες ημέρες, όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τον ανάδοχο του έργου, και εφόσον ο ανάδοχος, αποφασίσει να είναι συνεπής σε όσα προβλέπει η σύμβαση του έργου.

5) Η Κινέτα μας είναι μία από τις βιτρίνες του δήμου μας. Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος για την περιοχή της Κινέτας, θα συνεργαστώ με το τοπικό συμβούλιο, τους συλλόγους και την ομοσπονδία των συλλόγων, ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, και να αναδείξουμε αλλά και να αναπτύξουμε την περιοχή αυτή, στο μέγιστο βαθμό. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα κατασκευής πλατειών και οδών, που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί, εδώ και χρόνια.

Σε όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε και την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της περιφέρειας και των συμπολιτών μας,  αντιπεριφερειαρχών, στα τμήματα της αρμοδιότητάς τους.

Κυρία Σταματιάδη, για την διοίκηση του δήμου μας και τον τρόπο που θέλουμε να την ασκήσουμε, ως νέα δημοτική αρχή, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Προσπάθησα μέσα στο ”χώρο” που ευγενικά μου παραχωρήσατε, να είμαι όσο λιτός και περιεκτικός, μπορώ.

Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας, αλλά και στην διάθεση των πολιτών, για να μιλήσουμε αναλυτικά, για κάθε θέμα που απασχολεί τους πολίτες, ώστε να πάμε τις πόλεις μας και τον δήμο μας, πολλά βήματα μπροστά.

Σας ευχαριστώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας χρόνος μετά τις εκλογές

Aleka Stamatiadi

Διαμόρφωση του δρόμου και του πάρκινγκ στην Ιερά Μονή Αγίου Ιεροθέου

Eυχαριστήριο Μήνυμα της ΔΗΜ. Τ.Ο. ΝΔ και ΟΝΝΕΔ Μεγάρων και Νέας Περάμου